En vei som passer MEG

For noen uker siden var jeg i dialog med en person som trener mye. Vedkommende følger en nøye gjennomtenkt plan med mye trening av vekter på omtrent hver eneste kroppsdel. “Heia, heia!” har jeg skrevet, når jeg har mottatt snapper der det poseres – med antydning til sixpack og veltrente overarmer.

Ja, man har hver sine mål med å trene. Jeg heier uansett!

Samtidig mottok jeg også snapper av maten til vedkommende. Gjerne bilde av en velfylt tallerken med mye mer mat enn det jeg kunne unnet meg selv, og i tillegg satt sammen på en annen måte ernæringsmessig. “Åh, så deilig det ser ut”, kunne jeg svare, med tommel opp og heiakultur i ryggen.

Min form for trening handler ikke om store overarmer og best mulig tid opp Stoltzekleiven. Det er ikke alltid jeg vet hvor lang tid jeg har brukt opp en gang.

Jeg ønsker å kjenne at kroppen fungerer. Jeg vil bruke sansene mine, se, lukte, høre og NYTE naturen. Jeg vil forbrenne så mye jeg klarer, og høste endorfiner. Inne, i salen på Spenst Nesttun, vil jeg bevege meg til herlig musikk. Bli smittet energimessig av en god og hyggelig instruktør, og kjenne at jeg får opp pulsen.

Bilde fra Hornelen, hjemme i Nordfjord. En 5 timers tur i et fint tempo i bratte terreng og klatring på steiner. 6 damer, niste, latter og kos. I aller høyeste grad – treningsglede og mestring!

Glosene var dermed ikke av de mildeste jeg har brukt, da treningsentusiasten jeg skrev om innledningsvis, gav meg klar beskjed om at min form for trening ikke var trening. Det var “bare kos”. At jeg valgte en aerobictime, og gikk på mitt senter for å treffe kjente folk og gjerne ta en kaffe og prat før timen begynte, var jo helt bortkastet. Fjellturer og aerobic – var ikke trening.

Jeg var sikkert rød i fjeset og kunne hamret løs på en lyktestolpe, hadde jeg hatt en i nærheten. Her hadde jeg drevet og heiet og roset vedkommende for innsatsen, og det jeg skulle få servert rett tilbake i fanget var dette. MAKAN!

Ble bare BITTELITT irritert, men klarte å styre meg.

Definisjon på trening – Store medisinske leksikon

Trening er systematisk oppøving av visse ferdigheter og egenskaper, i idrett all fysisk og psykisk virksomhet som bedrer eller vedlikeholder en utøvers prestasjonsevne. (…)”

Man trenger ikke å “perse” eller løfte drit-tungt for å komme inn forbi definisjonen “trening”. Det er kun utøveren selv som kan kjenne på kroppen i hvilken grad man gjør sine egne egenskaper og ferdigheter bedre, gjennom det han eller hun gjør av ytelse.

Jeg fikk omsider ristet av meg ergrelsen og fikk ut irritasjonen uten at det gikk utover stolper eller annet i nærheten. Jeg gikk så over til å kjenne på en følelse av at jeg driver med en utrolig viktig jobb – i form av det å dele informasjon om at ALL bevegelse er bedre enn ingenting. En tur i vanlig tempo, kan være veldig god TRENING for en person som har vært inaktiv. Og selv vil jeg med 100 % sikkerhet fastslå at jeg TRENER både nok og hardt nok.

På tur over vidden i Bergen med min venninne Lene. Ulendt terreng, høy puls, oppover og nedoverbakker. Niste og kos på veien. I høyeste grad TRENING!

Les også: Så mye forbrenner du på ulike aktiviteter

Og for de aller fleste av oss, så går disse aktivitetene under det vi trygt kan kalle “trening”.

Heldigvis, er det fortsatt slik at vi alle er ulike og tenker på forskjellige måter. Men ingen kan ta fra oss det faktum at både saltrening – enten det er zumba, kick-boksing eller aerobic (inkludert kaffeslabberas før og etter), fjellturer/gåturer,  enten det er i raskt eller rolig tempo – bidrar til kun positive gevinster for vår egen helse.

Les også: Råd om fysisk aktivitet

Jeg sier JA til en skikkelig heiakultur. Der vi roser og løfter hverandre opp, i stedet for å trykke ned. Uansett om du er en ihuga sykkelentusiast eller en som prioriterer å gå en tur i skogen en til to ganger i uken. Alt er bedre enn sofaen..

Finn din vei

Elsker du å “perse”, så bruk det for det det er verdt. Syns du det er herlig å se at musklene vokser, så kos deg med det. Elsker du å gå i naturen, så finn nydelige veier der du kan trene og samtidig ha gode opplevelser og nyte roen.

By the way.. sofaen er deilig den, og den er myyyye bedre å ligge på etter at du har gjort DIN form for aktivitet og trening.

“Svar på tiltale – hilsen”
fra Charlotte

Powered by Labrador CMS