Eple eller pære?

Godt Nyttår! Back in business og tilbake foran laptoppen for å skrive innlegg for Roede-magasinet. Det har vært godt med en pause, men alltid kjekt å starte på an igjen.

Har du hørt om eple og pæreform? Jeg regner jo med det, men før jeg startet som kursleder tenkte jeg mest på disse begrepene opp mot klær og mote. Mang en gang var jeg fortvilet over at buksene strammet over magen og knappen ikke gikk igjen – og at den kanskje til og med av og til spratt av. Jeg hadde typisk epleform, og det har jeg også fremdeles. Selv om “eplet” har blitt mye mindre..

Når fettet lagrer seg rundt midjen.

Vi mennesker lagrer fett på ulike “måter”. Noen lagrer mest rundt rumpen, andre rundt magen. Lårene er også et av de områdene på kroppen som lagrer mest fett.

Jeg hadde også tidligere, fått med meg at det å ha litt ekstra rundt baken (pæreform) ikke var fullt så farlig som det å ha det rundt midjen. Jeg var imidlertid ikke klar over årsaken, før jeg lærte litt om dette på Roede-skolen. Jeg skal derfor nå forsøke å forklare dette videre, på en enkel og grei måte.

Epleform vs. pæreform.

Helsenett.no skriver:For mye magefett er assosiert med det som kalles metabolsk syndrom. Betegnelsen innebærer en samling symptomer som øker risikoen for hjertesykdom og diabetes.”

Medisinsk kalles også dette for “sentral fedme”.

Les også fra NRK Livsstil: Slik trener du med din kroppsform

Ta vare på helsen din!

Hvorfor er så dette lagrede fettet farligere enn fettet rundt baken?

Jo, fordi fettet over magen frigjøres lettere ut i blodet, enn fettet over baken. Det påvirker dermed i større grad fettnivået i hele blodet vårt. Når vi får mer usunt fett i blodet, kan dette igjen påvirke blodårene – slik at vi lettere kan få åreforkalkning og det gir økt risiko for hjerte og karsykdom. Indirekte kan blodtrykket også påvirkes, noe som kan føre til blant annet blodpropp, hjerneblødning og angina.

Man kan heldigvis bekjempe livsstilssykdommer ved å spise på en litt ennen måte, og gjerne øke bevegeligheten.

Fettet som ligger rundt baken, fungerer mer som et reservelager til “magrere tider”, og “holder seg” der. Dette er mindre farlig for kroppen vår, blir ikke med ut i kroppen via blodet – og dette er da årsaken til at det er bedre å være pæreformet enn epleformet.

Dessverre er ikke punktslanking mulig, så langt vi vet i dag. Men man kan, ved å legge om livsstilen, redusere sjansen for å få hjerte- og karsykdommer betraktelig. Fettet rundt magen er ofte det som forsvinner først – og dette er jo gledelig informasjon i den sammenheng.

Vår tommelfingerregel er: Under 94 centimeter for menn, og under 80 centimeter for kvinner. 1 kilo ned, tilsvarer som oftest 1 cm rundt livet.

Ta gjerne en sjekk, om du lurer på om du er i faresonen.

Så da gjenstår det store spørsmålet: Tør du hente målebåndet?

Hilsen Charlotte

Powered by Labrador CMS