Fagansvarlig Unni Vada Coldevin

Jeg har så lenge jeg kan huske vært glad i mat og vært interessert i å lage mat. Jeg vokste opp i en familie hvor det ble laget mye tradisjonell mat og jeg slapp tidlig til på kjøkkenet sammen med min kjære mor og mormor. Interessen for praktisk matlaging kombinert med et ønske om å lære mer om sammenhengen mellom kosthold, fysisk aktivitet og god helse, førte til at jeg peilet meg inn på faglærerutdanningen i ernæring, helse og miljøfag, og kroppsøving som tilleggsfag.

Jeg er opprinnelig fra Verdal i Trøndelag (Trøndelags vakreste bygd!), men bor nå på Lierskogen sammen med min mann og mine 3 gutter. Jeg har jobbet i Grete Roede i 15 år. Fra tidligere har jeg flere års erfaring som faglærer i kost, ernæring og kroppsøving i videregående skole. I 1998 bød muligheten seg til å jobbe mer innen praktisk matlaging og opplysning. Først jobbet jeg som programlederassistent for Wenche Andersen i TV2, senere ble det Opplysningskontoret for kjøtt.

I dag har jeg blant annet ansvar for å utvikle oppskrifter og lage menyer til  Roede-kjøkkenet, Roede-kassen, vårt kursmateriell og markedsmateriell. Selv om jeg jobber mye med å planlegge måltider for andre, synes jeg at de hektiske hverdagsmiddagene kan være utfordrende. Når jeg derimot har god tid, koser jeg meg med matlaging, det være seg middag, sylting, safting eller baking. Det er «mindfullness» for meg.

For meg er kvaliteten på den maten jeg spiser viktig, og med kunnskap, erfaring og interesse rundt mat – og ernæringsfeltet er synes jeg det er interessant å kjenne til hva de ulike matvarene inneholder av næringsstoffer og hvordan de kan påvirke helsa vår.  Så det  å spise mat som smaker godt og samtidig er sunt er en viktig del av min livsstil.

Matglede betyr mye for meg både det å lage mat med gode råvarer og samle gjengen til et par fellesmåltider i løpet av dagen. I en hektisk hverdag er samlingen rundt bordet et viktig møtested sted for å få med seg stort og smått av hva som rører seg i hverdagen til guttene. Jeg er tilhenger av at det skal være forskjell på hverdag og helg, selv om jeg kan gjerne tar en liten godbit til kaffen i hverdagen også. I det store og hele er det å spise passe sunt og variert og regelmessig gjennom dagen det som har betydning.

Jeg har alltid vært interessert i sport, men har ikke alltid vært så aktiv selv. Men da jeg bestemte meg for å ta kroppsøving på lærerhøgskolen, kom motivasjonen og gleden over å være i aktivitet. Det var gøy å trene, og ikke minst trene sammen med andre. Jeg lærte ikke bare om de positive effektene av regelmessig trening, men opplevde effektene på kroppen selv, spesielt de psykiske som mer overskudd og bedre. Siden da har trening og aktivitet vært en viktig del av livet mitt, for å holde meg i nogen lunde form og ha overskudd i hverdagen.

Markagrensa er vår nærmeste nabo, og den blir flittig brukt både til sykling, gåturer, skiturer og joggeturer, og jeg trives veldig godt å trene ute når jeg først trener. Det gir variasjon i treningen og så får jeg frisk luft og naturopplevelsen på kjøpet.

Jeg er overbevist om at matglede er helt grunnleggende for et godt liv, at en sunn livsstil med sunn og god mat og daglig fysisk aktivitet kan styrke helsa og og øke livskvaliteten i dag og i morgen!

Hilsen Unni:)

Powered by Labrador CMS