Hete tips til den single

På våre kurs har vi folk i alle aldre, fra forskjellig yrkesgrupper og med ulike livssituasjoner. Noen er gått over i pensjonisttilværelsen og synes det er på tide å ta et tak for helsen. Andre er i startgropen av sin utdannelse, og sitter på lesesalen med vaner som verken hjelper hodet eller kropp. Så harRoede – for alle!

Alle har de sine grunner til å delta på kurs hos oss, og alle er de selvsagt like velkomne.

Bare i løpet av den siste uken, har to av mine kursdeltakere spurt etter råd – med tanke på at de er alene. Begge hadde utfordringer med å finne på noe til middag, og ikke var de (i følge seg selv) gode til å kokkelere. Da er det jo greit å ha en kursleder som dele av litt egenerfaring.

Jeg har bodd alene de siste ti årene, og har klart meg fint!

Som singel eller som aleneforsørger har man for det første kun en økonomi. Matbudsjettet kan derfor være litt mer begrenset enn når man er to, og det kan være lurt å lage større porsjoner, som man fryser ned, om man har tid. Helgen er en fin til å bruke til nettopp matprepping.

Økonomi..

Smarte tips

Lapskaus

Lapskaus lager jeg alltid fra bunnen, det smaker best syns jeg. Skal du ha lapskaus kjapt og billig, er Lapskausblandingen fra frysedisken på Rema et godt alternativ. Oppskriften står bakpå posen, men bytt ut til magre pølser. Kaloriberegn hele posen, og spis “din del”, så kan du spare den andre delen til neste dag! Sunt, godt og næringsrikt.

Tips: Suppebuljong på glass er VELDIG god på smak!

Prøv også denne deilige Roede-varianten – Hverdagslapskaus – fra Roede-kjøkkenet.

Lag ekstra stor prosjon, for så å fryse ned i mindre porsjoner. Det er smart og ikke minst økonomisk!

Kyllingfilet fra fryseren

Jeg kjøper alltid store kvantum av kyllingfilet, og fryser ned en og en filet. Da slipper jeg å ta opp alle (de henger vanligvis fast i hverandre), og kan lage blant annet:

Wokblanding med kylling og fullkornsris / nudler

Suppe med kylling, her bruker jeg det jeg har av løk, sopp, grønnsaker som gulrot og brokkoli, lett kokosmelk (billig og greit å ha i skapet) og smaker til med litt buljong, salt og pepper

Kyllingsuppe; Sunt, godt og enkelt.

Fullkornstorilla med masse salat og kyllingfilet.

Grove pitabrød med litt fullkornsris, masse salat og kyllingfilet.

Kyllingfilet på en seng av grønnsaker i ildfast form (høres fancy ut, men det er bare grønnsaker som ligger i bunnen med fileten oppå). Serveres som den er eller med litt ris / nudler med Sweet Chillisaus

Jeg bruker litt Soyasaus og urter når jeg steker kyllingfileten – da blir den litt saftigere.

Å bruke bakepulver på kyllingfileten er også et greit tips, syns jeg. Strø bakepulver (ca. 1 spiseskje per 500 gram) over det rå kjøttet, og gni pulveret inn i med hendene. La det ligge litt før du steker, i kjøleskapet. Da blåser kjøttet seg opp, og blir ikke så tørt.

Sjekk denne oppskriften: Kyllingfilet med wokgrønnsaker

Husk: Du kan bruke frossen fisk eller skalldyr, svinekjøtt og oksekjøtt på samme måte, til de aller fleste rettene som er nevnt over. Her er det bare å variere!

Fullkornstortillas kan brukes til mye.

Tommelfingerregel: 1 ss olje = 100 kcal (NB: husk å bruke hjertevennlig olje)

Noen generelle råd

Bak og frys ned. Det finnes mange gode oppskrifter på grove rundstykker. Jeg fryser ned så mange jeg spiser hver dag, og tar opp om morgenen. Som oftest fryser jeg da ned 3 og 3 rundstykker – da har jeg til hvert måltid utenom middagen. De tiner over natten, og ligger klar når jeg står opp.

Har du forresten hørt om den nye boken “Eltefri bakst”? Her kan du kjøpe deg denne: Eltefri bakst

Lagre i bokser, i kjøleskap eller fryser.

Kjøper du en pakke Fullkornstortillaer, er det bare å bruke de til andre måltider også. Legg de resterende i en brødpose, da holder de seg fine i mange dager. Selv bruker jeg disse i stedet for brød, og lager meg deilige lefseruller med variert pålegg og ruccolasalat, paprika og hakket tomat. Magere Jalapenoost fra Kavli er kjempegod som “smøring”.

Jeg blir aldri lei av lefseruller.

Følg med i appen “Mattilbud”, der kan du gjøre noen kupp!

Wokblandinger fra kjøledisken er fine og passer til en person. For 20-30 kroner får du det du trenger til en middag. Har du da i tillegg allerede kjøpt kjøtt eller fisk (som du har delt opp i passe mengder før du frøs det), litt urter og krydder – så har du det du trenger til en god og sunn middag.

Findus og andre leverandører har ferdigretter i fryseren, som du freser i pannen. Bruk halve av gangen, og server med masse salat!

Fjordland har mange gode løsninger. Les bakpå!

Tacofredagen kan du ha, selv om du er singel. Restene av karbonadedeigen kan du bruke i en deilig omelett som lørdagsmiddag. Kanondigg med salat!

Omelett med rester er også et smart alternativ.

Kjøp store kvantum – lagre det i bokser enten i skap eller i frys. Du får kjøpt frysebokser til en grei pris, i de aller fleste butikker.

Slike bokser er greie å ha på lur.

Dette var bare noen av mange muligheter, enten du er singel eller ikke.

Roede er for alle, og er absolutt ikke kun for de med stort matbudsjett, eller gullpokal i kokkefaget.

Lykke til, U can do it!

Hilsen Charlotte

.fusion-fullwidth.fusion-builder-row-5 { overflow:visible; }

vi slitne småbarnsforeldre med tidsklemme, eller single kvinner og menn som ikke har så mange andre  å tenke på (for enkelte – periodevis).

Powered by Labrador CMS