Instakroppen

Facebook florerer av “updates” fra oss gamlinger. Eller oss over 30. Det er bilder fra sosiale lag med “noe rødt i glasset”, det er folk som har begynt å løpe på fjellet (40-års krisen og selvrealisering) og som poserer med hendene i været, og det er menn med antydning til grått  i håret (hvis de har hår) som poserer på motorsykkelen sin. Eventuelt etterfulgt av et bilde sammen med gutta og en kald pils.

Eller det velkjente bildet “Girls night out” med godt sminkede og modne damer som helst skulle sett at de fremdeles var 19.

Og jeg? Jeg er også en av de, selvsagt. Skal man ha det litt vittig på noens bekostning, så må man vel også selv legge seg på huggestabben.

“Gamle damer” og selfies på fjellet. Her fra Turnerhytten på Byfjellene i Bergen – med en av mine nærmeste venninner, Lene.

Jeg var på tur med en venninne og hennes barn på fjellet en dag i mai. Jeg og hennes 15 år gamle sønn kom i snakk om dette med sosiale medier. Jeg skjønte ganske raskt at jeg var “helt ute”, både med tanke på hva man kunne legge ut, og hvordan man skulle gå frem.

Hashtagging? Nei, det var i hvert fall ut. Jeg svarte ham med noen ironiske gloser, og sukket for meg selv. Det var tydelig at jeg var gått ut på dato.

Denne unge gutten er alldeles herlig, altså. Innlegget er ikke myntet til ham, men det fikk meg til å tenke litt på sosiale medier generelt.

#what-not-to-do: #happyladies #kvalitetstid #turovervidden #viddenibergen #byfjellene #sprekejenter #stillgotit?

Jeg innrømmer gjerne at også jeg kan sitte og dømme det jeg ser på sosiale medier, ut fra mine egne preferanser. På samme måte som svært mange irriterer seg over mine fjell-selfier eller annet som jeg måtte finne på å legge ut.

Men en ting er jeg svært glad for. Jeg er voksen i 2017. Jeg kan bare se langt etter sixpack og piercing i navlen – da den kun hadde kilet seg fast innimellom valkene uansett.

Kroppen min har vært gjennom noen slankekurer og et par barnefødsler. Jeg er “gått ut på dato” når det kommer til å posere i bikini, og for så vidt også i korte kjoler. Jeg kan forresten glimte til med kjolebilder innimellom, men da med HOLD-IN strømpebuksen dradd langt opp under puppene. Helst på Facebook, altså. Selv om jeg egentlig ikke helt klarer å se hva som er forskjellen på å poste et bilde på Facebook eller Instagram. Men så er jo jeg litt gammel, da..

Jeg har, gammel eller ikke, allikevel fått med meg det kroppsfokuset som kan være blant annet på Instagram. Selfies foran speilet på treningssenteret, et bilde av den veltrente overarmen (!) eller en “pose” foran speilet, med telefonen forann fjeset, slik at man nesten ikke kan se hvem det er som i det hele tatt har tatt bilde av seg selv her. Og ja – det finnes også folk på min alder som gjør dette.

Et klassisk Instagramfoto for generasjonen under meg? Kanskje foran speilet, med telefonen i hånden?

Uten noen gang å ha hatt noe i nærheten av sixpack eller sylslank midje, kan jeg fremstå som sjalu og dømmende som tar opp dette som tema. Kjære, vakre deg: Det er jeg ikke.  Jeg vet at jeg er en moden kvinne, og trives godt med å være over 40 – med de utfordringene mange gjerne møter da. Jeg heier på en sunn og slank kropp for alle, og i alle aldre.

Jeg vil bare få frem at jeg er glad jeg slipper å vise kroppen min på den måten i sosiale medier. De unge i dag har et mye større kroppspress enn det jeg hadde, i hvert fall slik jeg ser det. Det var ikke slik på 90-tallet, heldigvis. Jeg tenker på dere! Og jeg føler også litt med dere. Jeg må få lov å si det.

Gjennom Roede-metoden har jeg lært meg at jeg må ta det beste valgene ut fra de forutsetningene jeg har. Jeg har lært meg at en kropp på 75 kilo kan være like sunn og veltrent som en på 46. Kanskje har vedkommende gått ned 50 kilo? Gått på utallige fjellturer for å komme seg i form, sloss mot sjokolade-sug og brukt mye tid på å komme under 100 tallet på vekten? Beinhard jobbing rett og slett.. Om vedkommende da ønsker å #hasjtagge eller “føle seg fantastisk på den ene eller andre måten, så tenker jeg: SÅ BRA!

Gamla “på Facebook! 

Og til deg som måtte kjenne deg truffet – som har en naturlig slank eller en veltrent kropp som også du har jobbet hardt for å få: Du får min LIKE. Jeg er stor fan av å heie!

Bare husk at du ikke trenger å himle med øynene når jeg og venninnene mine er sjekket inn på Facebook imens vi jubler på toppen av Ulriken, med singlet, rosa tights og lipgloss. En vakker dag.. er det din tur å bære frem dine barn. Å kjenne på at alderen sniker seg på. Kanskje få noen kilo som legger seg rundt magen. Å møte speilbildet ditt med synet av glatt hud som gradvis folder seg til små og koselige smilerynker. Det kalles livserfaring, og den har lært mange av oss å fokusere mer på opplevelsene våre. Og det er de vi ofte deler, muligens noe krampe-aktig av og til, men: Whatever!

Men når den tid kommer – da får du kanskje forflytte deg tilbake til Facebook? Vi sees der!
#sosialemedierforalle #uskrevnereglererbullshit #nytlivet #godtoppiårene #delerhellergledeniøyeblikkene

Hilsen Charlotte,
som føler seg bittelitt sarkastisk, på “vårt lille krypinn i Kloppedalen”

Powered by Labrador CMS