Digitalt Roede-kurs, hva er det egentlig?

Det har blitt mer og mer vanlig med digitale kurs, men hvordan foregår et digitalt Roede-kurs egentlig? Og oppnår man samme resultater som fysiske kurs? Her får du svarene du trenger! 

Grete Roede har over 50-års erfaring med å holde kurs og hjelpe personer som vil endre livsstil og gå ned i vekt. Og det har alltid vært fysiske møter som gjelder - å sitte rundt et bord og snakke, diskutere, støtte og veilede. 

Det er først den siste tiden, siden pandemien, at Roede har begynt å satse mer på digitale møter, som innebærer både Teams-kurs og digitalt nettkurs. 

Monica Ur er kursveileder i Grete Roede, og har både Teams-kurs og nettkurs. Vi tar en prat med henne for å høre mer om disse kurstypene!

Les om Tove som sier at kurs på Teams ble hennes vinnerlodd! 

Vanlige spørsmål om digitalt Teams-kurs

Monica, hvordan foregår oppfølging på Teams?

- På Teams-kurs har du kontakt med din veileder en gang i uken, og velger selv om du ønsker å være i en gruppe sammen med andre eller å være alene med veilederen din. Teams-kurs i gruppe fungerer på samme måte som et vanlig Teams-møte, som de fleste av oss er blitt godt kjent med siden pandemien. Man velger selv om man vil ha kamera på eller ikke, men det oppfordres til å ha kamera på, slik at alle deltakerne blir bedre kjent med hverandre.  Det er litt greit for gruppefølelsen!

Du melder deg på via www.roede.com. Der kan du enkelt velge dag og klokkeslett, og om du ønsker å møte i gruppe eller 1-1. Når du er påmeldt, vil veilederen du har valgt ta kontakt med deg og du får tilsendt link til møte den dagen og til det klokkeslettet du har valgt. Du kan bruke pc, nettbrett eller mobil.

- På 1-1-møtene velger du møter som varer i enten 10 minutter eller i 25 minutter alt etter hvor grundig oppfølging du har behov for. Gruppemøtene varer i enten 25 minutter eller 55 minutter. Det er maks 6 deltakere på møtene som varer i ca 25 minutter. Vi kan ha inntil 12 i en gruppe på Teams, og da varer møtet ca 55 min.

På 1-1-møtene velger du møter som varer i enten 10 minutter eller i 25 minutter

Velg det du føler du trenger, og som du tror vil gi deg de beste resultatene!

Oppnår man like bra resultater på digitale kurs som på fysisk kurs?

- Min erfaring er at resultatene blir like gode uansett hvilken form en velger. Men, det er viktig å velge en kursform som passer for DEG! Opplegget er det samme, og skulle noen føle at det blir for stor avstand mellom veileder og deltaker på Teams, er det selvsagt mulig å bytte til et lokalt kurs.

Hva er fordelene med oppfølging på Teams?

- Jeg vil si at kanskje den største fordelen med å gå kurs på Teams er tidsbesparelsen du har i forhold til å møte opp lokalt. Du slipper å kjøre til et kurslokale, være ute i god tid, parkere osv. Du simpelthen logger deg på og deltar - uansett hvor du er!

Å få veiledning på denne måten passer godt for alle som jobber skift, har barn annenhver uke eller er mye på reise med jobben. Noen veileidere tilbyr lunsjkurs, som betyr at du en dag i uken kan bruke lunsjpausen din til å gå på kurs og ha fri om kvelden.

- Det er også mange nordmenn som bor i utlandet som følger sin Roede-veileder på Teams. De kjenner gjerne til Roede-metoden fra tidligere, men kan naturlig nok ikke møte opp på kurs siden de er bosatt i utlandet. Jeg har hatt deltakere fra mange ulike verdenshjørner, blant annet i Brussel, Australia og Tanzania for å nevne noen.

Er det noen ulemper ved digitale kurs?

- Noen kan føle på at den fysiske avstanden gjør at kurset blir mindre forpliktende. De har gjerne gått lokalt tidligere, og er vant med å veie seg foran veilederen. Det løser vi ofte med at de i tillegg til møtene på Teams, må sende inn bilde av føttene sine på vekten på en SMS til veilederen på kursdagen. Det hjelper.

- Videre er det en del som synes det er en ulempe å være avhengige av å måtte møte opp til ett bestemt klokkeslett på en fast ukedag. For dem kan for eksempel en skriftlig nettkurs være en god løsning. Der fyller du en skriftlig rapport på kursdagen du har valgt, og får et skriftlig svar fra veilederen din dagen etter.

- Ellers er de fleste veiledere fleksible. Jeg har flere deltakere som får lov til å variere mellom formiddag og kveld, helst på den samme ukedagen, etter hvordan turnusen eller jobben deres er hver uke. Det pleier å fungere veldig bra!

Hva trenger man for å gå på digitalt kurs?

- Godt spørsmål! En del er nok litt engstelige for det rent tekniske, det var jeg også da vi plutselig ble kastet ut i det da pandemien traff! Til dem vil jeg si at det ikke er noe å grue seg til. Du trenger en mobiltelefon, nettbrett eller PC, og må ha lastet ned Teams på denne. Teams laster du ned gratis og må bare passe på å være innlogget før møtet starter.

- I dataverdenen kan alt skje, så skulle det være at du eller veilederen din en dag får tekniske problemer, bruker vi telefonen. Heldigvis skjer ikke dette så ofte, men jeg opplevde det selv sist uke. Da satt jeg midt i en 1-1 veiledning og plutselig mistet jeg nett-tilgangen! Da blir det alltid litt panikk, men jeg fikk ringt opp deltakeren min slik at vedkommende fikk sine 10 minutter. Etterpå hadde jeg heldigvis en halvtime før neste veiledning, og fikk kontaktet nettleverandøren som kunne fortelle at nettet var nede resten av dagen. Da brukte jeg mobilen, slik at de andre deltakerne ble ivaretatt.

Hvordan veier man seg på digitale kurs?

- På digitale kurs enten det er skriftlig nettkurs eller kurs på Teams, må man veie seg selv hjemme om morgenen på kursdagen, og legge vekttallet inn i appen. Da vil kursveilederen få opp vektresultatet fra uken som har gått og kan veilede videre derfra. I tillegg har kursveileder mulighet til å gå inn i appen og se hva medlemmet har lagt inn av mat og trening for uken som har gått, dersom man ønsker det. Det gir et veldig godt grunnlag for personlig oppfølging videre!

Det løser seg - ting skjer og vi er heldigvis fleksible!

Skriftlige nettkurs

Nettkurs er vårt mest personlig kurs!

Et skriftlig nettkurs er personlig kursform på nett der du hver uke sender inn en skriftlig rapport og får en skriftlig tilbakemelding fra din veileder.

Les mer om nettkurs her! 

- Mange velger å ta skriftlig nettkurs hos oss. Det er en veldig fin løsning dersom du for eksempel ikke har lokale kurs i nærheten av der du bor, eller av ulike årsaker ikke ønsker å være i gruppe der, eller på Teams.

- Det er ikke alle som har lyst til å møte naboen eller andre i en gruppe hvor samtalene innimellom kan bli private. Det kan være at du har en jobb hvor du treffer mange ulike mennesker som du ikke ønsker å omgå privat, du kan være kjent i nærmiljøet, for eksempel en politiker, lokal «kjendis» eller liknende.

Noen ganger kan det være greit å være helt anonym, og kun ha kontakt 1-1 skriftlig med veilederen din, som kun kjenner til navnet ditt.

- De fleste som velger skriftlige nettkurs velger dette enten fordi de liker å uttrykke seg skriftlig, gjerne ønsker å være mer anonym, har en jobb eller en hverdag som gjør det utfordrende å møte til en fast dag og et fast klokkeslett eller rett og slett ønsker å være litt «friere» med tanke på når de oppsummerer uken sin til meg.

Powered by Labrador CMS