Med større motor og mindre bagasje

Jeg har en flott 55 år gammel herremann på et av mine standardkurs her i Bergen. Han kom inn døren i slutten av august, med et lurt smil og massevis av glimt i øyet. Han hadde startet reisen med livsstilsendringen selv, men trengte nå noen som kunne hjelpe ham videre ned mot målet. Jeg var selvsagt klar!

Det tok ikke lang tid å bli kjent med ham. Han delte raust med gruppen om sin vei så langt, og var ivrig i samtalerunden uavhengig av tema og problemstilling.

Han startet så fint runden på forrige kurskveld, med å si:

Det var så herlig her en morgen, Charlotte. Jeg skulle på jobb, og var på vei i hurten og styrten som jeg pleier på morgenen. Jeg kjente meg så lett og fin. Jeg tenkte faktisk at nå har jeg fått større motor! Men så kom jeg på at kanskje, med mine 2o kilo i vekttap, heller har fått mindre bagasje?

Ja, slik kan man jo også se på det!

Jeg kunne ikke annet enn å glede meg sammen med ham. Jeg kjenner jo også til den deilige følelsen av velvære. At kroppen plutselig spiller på lag. Det finnes mange gode følelser, og denne blant topp ti for meg i hvert fall.

Apropos topp 10! Jeg spurte denne herlige mannen, om han var villig til å dele sine beste råd, til de som skal sette i gang en livsstilsendring. Og her er svarene han sendte til meg.

Det er like greit å fortelle hva du holder på med til barna, dine beste venner og nærmeste arbeidskolleger. Du vil garantert bare få “tommelen opp” fra de som i utgangspunktet vil deg vel.

Det er godt å ha en mental støtte der ute i tillegg til “heiagjengen” der hjemme: Det vil si ektefelle/samboer og eventuelle barn – som ennå bor hjemme.

En heiagjen er alltid godt å ha!
En heiagjen er alltid godt å ha!
Det å gå ned i vekt tar tid. Tenk prosess, og ikke kilo. En dag du er i godt humør og full av pågangsmot, spør deg selv: “Hva ønsker jeg å veie”? La det bli din målsetning, og så vet vi at man tar av ca. 4-5 kg per to måneder på kurs. Med andre ord: Ønsker du å ta av 12-15 kg, må du mest sannsynlig delta på 3-4 kurs.
I Roede er det mange flinke kursledere som ønsker å hjelpe!
I Roede er det mange flinke kursledere som ønsker å hjelpe!
Når du lykkes i dine matvalg i hverdagen, eller opplever fysisk mestringsfølelse, så gjenskap hendelsen mentalt i hodet ditt. På denne måten “klapper du deg selv på skulderen”. Det bygger positiv mental styrke som du vil trenge når for eksempel sjokoladene skriker imot deg ved kassen i matbutikken.
Et annet eksempel kan være når du har tatt av en del kilo. Kjenn etter hvordan det er å gå raskt oppover en bakke? Du vil helt sikkert oppleve det lettere? Det er akkurat som om du har fått satt inn en større “motor” i kroppen din. Det er en fantastisk følelse, som kan gjentas opptil flere ganger.

Hvem har ikke lyst å få skiftet ut bokstavene bak på “bilen” der det nå står “1,6” med “2,0 GTI”!

Oh yes. NÅ snakker vi!
Oh yes. NÅ snakker vi!
Sett opp handlelisten i ro og mak på en lapp hjemme med tanke på hva du skal handle til kursmaten din. Spis deg god og mett FØR du går i butikken. Kjøp KUN det som står på listen, og senk blikket ned i gulvet hver gang du nærmer deg en sjokkselger med mye sukkerinnhold. Ta gjerne på forhånd og mentaliser dette: “Jeg nærmer meg nå kassen og snophyllene. Jeg velger å gå RETT FORBI for å legge varene opp på varebåndet”.

Etter hvert som du blir mentalt sterkere kan du “løfte blikket” og se på det idiotiske snopet – og rist på hodet!

Det kan av og til vanskelig å stå i kassakø. Der er det mange fristelser i nærheten!
Det kan av og til vanskelig å stå i kassakø. Der er det mange fristelser i nærheten!

Ha alltid noe som du KAN spise i kjøleskapet, i skuffen på jobben, i bilen osv. Finn dine favoritter. For min del er det blant annet; oppskjærte gulerøtter, cherrytomater, kanelknekkebrød med lett eplesyltetøy, SKYR Luftig, lettbrus, lett karamell-drops, og grove tortillas raps med lett pålegg, paprika og ruccola.

Skyr Luftig er alltid greit å ha tilgjengelig!
Skyr Luftig er alltid greit å ha tilgjengelig!

1) Kom ut av “skapet” med en gang!

Lag til på forhånd sunn snacks som du pakker i en liten plastpose, og har i vesken. Eller for mannfolk – i jakkelommen. Ta deg en “røykepause” eller lat som du skal på do, og gå et sted du kan spise snacksen din i fred uten at det blir et “nummer” ut av det. Gå deretter tilbake til de andre. Delta i festen og forsyn deg beskjedent. Ingen har merket hva som er på gang! Alternativt, hvis du er modig nok, spis maten din diskret ved bordet, mens de andre løper for å stå i bufeetkøen.
Skal du ut på restaurant, sjekk menyen på restaurantens hjemmeside. Da kan du planlegge de gode valg. Når dere sitter og studerer menyen, later du som du ikke aner hva du skal ha, før du “smeller til” med det du på forhånd har bestemt deg for. 1-0 til deg!
Yeeey!
Yeeey!
Vær den som fyller i glassene (“kjøgemester”). Vær raus med alle andre utenom deg selv. Drikk alkoholfritt!

Det er ingen som SER forskjell på om du drikker med eller uten alkohol.

Jeg opplevde og forstod, gjennom Roede-metoden,  at jeg ALDRI kunne gå tilbake til det matinntaket jeg hadde før. Vær ærlig når de følelsene dukker opp i deg – som sier; “Jammen, jammen!“, og si til deg selv: “Nei, når jeg er ferdig på kurs så skal jeg ikke gå tilbake til det livet jeg levde før! Skal du slutte å røyke, så må du slutte å røyke!“.
Se fremover – tenk så mye bra som venter!
Se fremover – tenk så mye bra som venter!
Det å snu et handlingsmønster som er etablert over 10, 20, ja kanskje 30 år – det er ikke gjort i en fei. Jeg tenker derfor allerede nå at jeg skal melde meg på et Hold-vekten-kurs når jeg har oppnådd målsetningen min, for ellers tror jeg faren er stor for at jeg kan gå opp igjen i vekt.

2) Prosess og realistisk vektmål

Gi en Roede matoppskriftsbok til konemor eller kjæresten til jul, eller gi de tilgang til MinSide inne på Grete Roede. Der har jeg laget mine favorittoppskrifter, og med litt “opplæring” er min kone nå veldig PÅ for å lage god og sunn Roede-mat til meg. Spesielt i helgen!

3) Mentalisêr

4) Slaget står i butikken

5) Matberedskap

6) Kutt ut smør på skivene

Bruk lett smøreost som “smør” og pynt med spisspaprika på toppen. Det går seg til!

7) Planlegg måltid i “farlig landskap”

8) Tips til alkoholinntak

9) Reflekter og sørg

10) Ting Tar Tid

Et siste lite tips, sånn på tampen (tikket inn på Messenger i går):

Kokeboken “Seriøs Matglede” kan du kjøpe her i Roedebutikken

Jeg takker, bukker og neier – og jubler for alle de fantastiske rådene denne herremannen ville dele med oss denne uken. Kloke og flotte råd, fra en mann som er på vei til å vinne tilbake (og har allerede vunnet mye) helsen sin, velvære følelsen, hestekreftene sine – og som i en alder av 55, føler seg bedre enn det han har gjort på mange herrens år.  Heia!

Du kan også få dagens middagstips på epost ved å registrere deg her. Eller finne smakfulle, sunne og enkle oppskrifter på Roedekjøkkenet her!

En supergiret hilsen fra
Charlotte

Powered by Labrador CMS