Midlertidig løsning med langsiktige gevinster

På kursene mine treffer jeg mange forskjellige mennesker. Alt fra folk i høye lederstillinger, til studenter som sitter og leser til eksamen. Alle er ulike på sine måter, men de har også noe til felles: De er i endring, og de trenger en mentor og motivator.

Som kursleder er det ikke alltid så lett å vite hvem jeg kan snakke “direkte” til, og hvem jeg bør trå mer forsiktig med. Men jeg pleier å bli såpass godt kjent med deltakerne mine, at jeg etter noen kurskvelder har en ganske grei kontroll i hvert fall.

Av og til hender det, at jeg må være nettopp tydelig. Mange ganger føler jeg at det kan være litt utfordrende, men jeg må likevel velge å gjøre den jobben jeg har valgt og de oppgavene som høre med under rollen. For jeg skal være nettopp den som hjelper deltakerne til å endre perspektiv, og som bidrar til at de også til slutt har tillagt seg nye vaner som varer og tar sunne valg med glede.

Den tydelige kurslederen!

I forrige uke la jeg bort kursledermanualen som vi får tilsendt med ferdige oppsatt temaer for uken. Flere i gruppene mine, ytret at de trengte input på temaet “helg”, og jeg valgte derfor å gå inn i uken med dette som hovedtema.

Helgene byr som kjent på sosiale tilstelninger, vin, kos i skåler, byturer, kino, håndballcup med sjokoladekakesalg, vafler på kafê, og så videre. Mange kvier seg derfor til helgene, og syns at disse er svært utfordrende.

Jeg pleier å sammenligne tiden du går på Roede-kurs som en litt midlertidig tilstand

For ikke så lenge siden, tok jeg eksamen i Anatomi grunnkurs. Jeg trengte denne delen, for å kunne være “godkjent” instruktør på Spenst.

Bilde, fra den tiden jeg satt ned nesen i bøkene!

Jeg deltok først på et helgekurs med teori og praksis. Deretter brukte jeg svært mye tid på å lese og pugge muskler på latinsk. Jeg måtte lære hvor musklene satt på skjelettet, hvor de hadde feste og utspring, og hva som var funksjonen deres. I tillegg skulle vi vite hvilke øvelser man kunne gjøre når man brukte de ulike musklene, pugge hjertets kretsløp, respirasjonsystemet og enda mer til.

Jeg prioriterte likevel bort det jeg ikke hadde sjanse til å holde på med i denne perioden, og brukte tiden grundig på å tilegne meg nok kunnskap til å levere. Jeg kunne ikke gjøre akkurat det jeg hadde aller mest lyst til, men måtte fokusere på å komme i havn med det jeg skulle lære.

I løpet av denne perioden var jeg i full jobb og leste som en gal innimellom slagene. Helgene satt jeg av til å pugge, og det hendte at jeg tok til tårene og tenkte at dette kom jeg aldri til å klare.

Jeg visste også samtidig, at om ikke så lenge der fremme, kom det til å bli lettere. Da hadde jeg tilegnet meg nok grunnlag, og kunne bare passe på at jeg på veien videre ville benytte meg av nettopp denne kunnskapen jeg nå jobbet med å tilegne meg. Blant annet når jeg skulle sette opp et treningsprogram.

Step og aerobicinstruktør!

I helgene må man gjerne velge ut hva man skal tillate seg og ikke, og man må finne løsninger som passer inn med den enkeltes sosiale liv.

Det kan være smart å tenke at Roede-kurset også er en slags midlertidig tilstand. Når man går på kurs, lærer man å spise riktig sammensatt mat for at kroppen skal få riktig og nok næring til å kunne yte best mulig. Samtidig, dersom man ønsker vektnedgang, må man ligge i energiunderskudd, og dette innebærer for de aller fleste at de må velge annerledes og kanskje til og med eliminere bort noe i en periode.

Men også dette er en midlertidig periode, for man skal ikke ligge i energiunderskudd for resten av livet.

Les også: Hvordan gå ned i vekt og bli der

Det gjelder å finne en fin balanse som fungerer, men det kreves litt ekstra når man skal ned i vekt.

På samme måte som jeg nå setter opp et treningsprogram med litt mer kunnskap innabords, kan også de som er ferdig på Roede-kurs fortsette å leve med Roede-metoden som basis, og ha litt mer “frihet” i helgene med plass og rom for mer av det vi kaller “kos”.

Når man har kommet i mål, og skal leve med Roede-metoden i energibalanse, har man nemlig litt mer å “rutte med” med tanke på kalorier per dag. Det betyr ikke at man kan glemme det man har lært på Roede-kurset, for kunnskapen må man både ta med seg og benytte når man skal holde vekten. Men klarer du å holde på de gode vanene og ta de riktige valgene i hverdagen, så kan helgen blir ganske så “festlig” enten man velger en venninnekveld eller øl med gutta på byen.

Men da er det ikke behov for å kjøre et fullt så stramt prioriteringsprogram som før. Man får på en måte helgen litt tilbake. På samme måte som at jeg la bort bøkene, men satt igjen med mer kunnskap og ferdigheter til å lede gode timer og gjøre andre ting enn å sitte og pugge. Grunnlaget var lagt.

En av mine gevinster: Turglede med mer overskudd og energi samt en lettere kropp.

De langsiktige gevinstene av å kjøre et litt stramt program mens man går på kurs og lærer å legge om livsstilen, er som kjent mange. For de aller fleste av de som går på kurs helt til de er i mål, er det snakk om en mye bedre fysisk og psykisk helse – samt en mye lettere hverdag.

Ta dine sunne valg med glede, også i helgene. Det er du selv som høster gevinsten!

En god uke ønskes deg fra meg!

Charlotte

Powered by Labrador CMS