Overgangsalderens utfordringer
Mange har spurt meg, om jeg kan skrive et innlegg som handler om overgangsalderen. Nå er ikke jeg akkurat spesialist innen området, men jeg kan være ganske god på å skrive om temaer på en lett forståelig måte. Jeg har derfor samlet litt informasjon, og funnet ut litt mer enn det jeg allerede visste – rundt det vi i denne sammenheng, kan kalle “problemstillingen”.
Det har seg nemlig slik, at svært mange av damene som går på våre kurs, opplever at overgangsalder og økende alder generelt, kan gi utfordringer de ikke tidligere har hatt behov for å tenke på. Kiloene sniker seg på og man opplever nedsatt forbrenning. Svært mange opplever nettopp vektøkning, uten at de nødvendigvis har endret på verken matinntak eller aktivitetsnivå.
Mennene kommer i følge NHI, også i overgangsalderen, og opplever redusert testosteronnivå i forbindelse med aldring. Vektøkning kan også være en av følgene av dette.
Les også: Menn kan også komme i overgangsalderen
Hva skjer i overgangsalderen?
Vår egen Karoline Steenbuck Lied skriver følgende, på våre interne sider:
“Når kvinner kommer i overgangsalderen reduseres østrogennivået. Dette kan føre til vektoppgang. Det ser nemlig ut til at aktiviteten til et enzym vi har i kroppen blir fremmet etter overgangsalderen, og dette enzymet fremmer fettlagring i kroppen. Ifølge forskerne hemmer østrogen aktiviteten til dette enzymet, men når østrogennivået synker vil aktiviteten til «fettenzymet» øke. Selv om dette er et felt det må forskes mer på, er det et eksempel på hvordan hormonforandringer kan føre til vektoppgang og manglende vektnedgang hos kvinner i/etter overgangsalderen.”
Noen av symptomene:
- Hetetoker
- Uregelmessige menstruasjoner
- Nattesvette
- Tørrere slimhinner
- Mindre sexlyst
- Søvnvansker
- Tristhet, depresjon og humørsvingninger
Med andre ord: Svært frustrerende og irriterende for de av oss som må oppleve dette. Og dette skjer med omtrent halvparten av jordens befolkning, selv om der er ørlite flere menn i verden totalt sett, om man skal være helt nøyaktig.
Kilde:
Helsenorge.no
Om man velger å spille på lag med sin “tilstand” eller sykdom, er det alltid lettere. Hva kan man gjøre for eksempel for å forebygge?
Så hva kan man gjøre med det?
En av de viktigste egenskapene man kan ha enten det er overgangsalder, stoffskifteutfordringer, om man går på medisiner eller av andre årsaker opplever vektøkning – er å jobbe “sammen med”.
Les også: Overgangsalder -hva er det?
Livet kommer – og vi kan selv velge om vi ønsker å ha et positivt eller negativt fokus.
Kom igjen – jeg er klar!
Fire hete tips som vi ikke kan komme utenom med tanke på overgangsalderen
- Sunt kosthold: Forbrenningen går nemlig litt ned med alderen. Fortsetter du å spise som før, kan du oppleve at vekten går opp. Spis sunt, og bruk gjerne appen vår som gir deg et profesjonelt innblikk i hvordan du ligger an.
- Trening, både utholdenhet og styrke: Muskelmassen går ned, sørg for å beholde den! Du kan bygge muskler også som godt voksen.
- Sørg for god søvn: Søvn påvirker både dine valg med tanke på kosthold, men også hvor opplagt du er til å gjøre din aktivitet.
- Vær tålmodig. Du vil mest sannsynlig oppleve at det å jobbe med vektreduksjon vil gå tregere enn det gjorde den gangen du var 19. Sånn er livet.
Vær stolt av deg selv, for jobben du gjør og for at du ikke legger deg ned og gir opp. Å spille på lag med helsen kan av og til være utfordrende, men det lønner seg som regel alltid!
Livet kommer.. vi må bare gjøre det beste ut av det!
Av og til kjenner jeg at jeg som blogger, skal være forsiktig med å være besserwisser – og spesielt siden jeg ikke har kommet i overgangsalderen selv. Men jeg vet også, at i de fleste tilfeller – så har vinneren en plan. Jeg kan derfor se på dette blogginnlegget som en forberedelse til min egen “tid er kommet”. Så vet jeg hva jeg har i vente.. og litt om hvordan jeg skal velge å ta det imot.
Til deg som er der: Hang in there!
Ønsker dere en NYDELIG uke!
Hilsen Charlotte