Planlegg ukeshandlingen
De siste ukene har jeg løpt mellom barnehage, jobb, legetimer og matbutikker uten å få noen skikkelig orden på innholdet i kjøleskapet hjemme. Vi mangler stadig melk til frokost, litt ekstra tilbehør til middagen eller innhold til barnas matpakker. Dette resulterer i ekspress-handling på butikken der vi både tar med oss ting vi trenger og absolutt ikke har behov for, samt til stadighet glemmer nok en ting eller to. Noen som kjenner seg igjen?
Føler meg helt håpløs når jeg på vei hjem fra jobb fortsatt ikke er sikker på hva vi skal ha til middag, og på ingen måte kan svare min 4-åring hva slags middag som er planlagt dagen i forveien. Jeg måtte derfor stoppe opp og spørre meg selv:
Vil du virkelig bruke så mye tid på å tenke på hva du skal eller ikke skal spise? Ønsker du å la en kjærkommen treningsøkt eller kvalitetstid med barna vike for nok en tur på matbutikken?
Jeg tok meg selv i å kjenne at raske løsninger og dårlig planlegging gikk på bekostning av familiens humør, trivsel og ikke minst logistikk. Det var på tide å ta noen grep, og jeg satte i gang med å planlegge igjen.
Nysgjerrig på hvordan jeg tenker og utnytter det som allerede finnes hjemme? Her kommer gode tips til hvordan jeg setter i gang med min planlegging og hva som skal til for å lykkes med ukeshandlingen, slik at også dere kan spare tid, penger og kalorier på å handle sjeldnere.
Skap litt oversikt over hva du har
Det å bruke 30 minutter på å se gjennom kjøleskap, fryser og tørrvarer er verdt tiden! For plutselig har du igjen oversikt og får trolig samme opplevelse som meg – nemlig at mye jeg trengte for å lage diverse middagsretter allerede VAR i hus, og noe til og med dobbelt opp slik som ris, pasta, rosiner osv.
Det lønner seg derfor å kikke gjennom, sjekke datoer, kaste det som ikke kan brukes eller vurdere hva som må brukes først og lage seg en plan for hva dine matvarer kan brukes til videre. Det er både økonomisk, tidsbesparende og bærekraftig for å ikke kaste altfor mye mat. Ved å skape seg et overblikk over hva du har av råvarer vil gjøre det mye lettere å se hva som faktisk mangler og utnytte matlageret for å kunne lage lekre måltider for hele familien.
Les også: Restekjærlighet
Ta med hele familien på planleggingen, så føler alle at de får bidra og være med på å bestemme hvilke retter og tilbehør som kan legges inn i middagsplanleggeren.
Planlegg middager
Det kan være greit å se gjennom kommende ukes timeplan og agenda for husholdninger. Skal dere reise bort? Får dere gjester? Kan noe brukes som “restemiddag” om porsjonen er stor nok? Hvem skal egentlig spise hjemme? Disse hensynene må kanskje kartelegges først. Deretter kan du sette opp noen ønsker for middager, da i forhold til hva du har av råvarer hjemme som må utnyttes eller om det er hverdagsmiddag eller litt ekstra helgekos. Tenk også gjerne på hvor god tid du har til selve matlagingen. Kan noen middager f.eks lages dagen i forveien og varmes opp? Dette kan være typisk gryteretter, supper osv.
Les også: En restedag i uken?
Mangler du forslag til middager, sjekk ut Roede sin middagsplanlegger på Roede-kjøkkenet her!
Skriv handleliste
Det enkle er ofte det beste, og da mener jeg rett og slett å ta seg tid til å punktvis skrive ned hva du trenger å handle inn, gjerne i mengde med x-antall kg poteter eller liter appelsinjuice. Dette kan du gjøre manuelt på en lapp eller digitalt i funksjonelle digitale delings-apper slik som Listonic eller dagligvarebutikkenes egne handlelister. Da vil du, når du kommer i butikken, kunne systematisk plukke med deg det du faktisk trenger og sikre deg i at du husker alt, og ikke handler unødvendig mye.
Når du først er i butikken – handle systematisk etter handlelista di!
Handle på nett
Å handle på nett kan koste mer per vare, men totalsummen blir mindre fordi du dropper impulskjøp. I tillegg sparer du deg for masse tid i butikken, og kan handle der du er – enten det er i en busslomme på vei hjem fra jobb – eller i sofaen rett før leggetid. Her er det også ofte lettere å sammenligne priser, fordi det er enklere å få oversikt over tilbud. Men husk at det ofte er lokketilbud på nett også.
Du kan for eksempel få varene levert hjem på døren!
Jeg bar hjem mine dagligvarer fra min lokale matbutikk og fikk hverdagsmosjon i tillegg. Handler du på nett får du varer levert på døra, og må hente hverdagsaktivitet andre steder!
Handle èn gang i uke
Dette henger sammen med alt over, og dersom du har med handleliste og har planlagt på forhånd, så er det enklere å handle sjeldnere. Jo færre turer du må ta i butikken, jo mer penger sitter du igjen med. Og når du går i butikken, pass på at du ikke er sulten. Da er det lettere å raske med seg en sjokolade.
Oppbevar maten riktig
Plasser maten på best mulig måte så den holder lengst mulig. Merk også alle varer som ligger i fryseren, så du ikke mister oversikten. En gang i blant kan det være lurt å “spise seg ut av fryseren”, eller som jeg anbefaler sjekke gjennom innhold i både kjøleskap, fryser og tørrvare for å skape oversikt og spise litt på dato slik at ikke ting må kastes.
Få gode vaner
Gjør dere alle tipsene over så kan dere kanskje skal slippe å stå i samme situasjon som meg og føle at matplanlegging står i veien for livet ellers. Da vil det etter hvert gå mer på autopilot, og du sparer tid og penger!
Lykke til!