Slik klarer du å holde vekten

Jeg har både lest det i kommentarfelt i ulike diskusjoner, og hørt folk si det til meg direkte: “Roede? Nei, det har jeg forsøkt flere ganger – og det hjelper ikke! Man går bare opp i vekt igjen etterpå!”

Jeg sliter av meg ca 17 hårstrå hver gang jeg hører dette, men roer meg etterhvert ned og spør så forsiktig som jeg kan (for det er jo et litt sårt tema..): “Men har du holdt på de gode vanene du lærte på kurset?”

Mye av det som er viktig å ta med seg videre, får du på våre Hold Vekten kurs.
Mye av det som er viktig å ta med seg videre, får du på våre Hold Vekten kurs.

Nølende og ikke helt med godviljen tilstede, innrømmer de aller fleste at de har falt tilbake til gamle uvaner med bl.a. sjokolade og alt for mye middag.

Hold på de nye vanene dine – for alltid!

Vi som jobber med å hjelpe andre til å endre livsstil i Roede, er opptatt av å formidle og legge trykk på at de vanene vi øver på å endre, må holde livet ut.

I følge nettsiden “utforsksinnet.no”, kan det ta over 60 dager å endre en vane. Personlig har jeg opplevd, at det å endre vaner – når det kommer til kosthold, ikke alltid er fullt så enkelt. I følge https://no.thefreedictionary.com er vane noe man pleier å gjøre eller noe man er vant til å gjøre. Jeg er for eksempel veldig god til å la klærne mine ligge i en haug som vokser og vokser, før jeg bretter de etter å ha vasket de.

En uvane i mitt liv. Jeg lar klærne ligge i flere dager før jeg bretter de!

Men i min verden opplever jeg at det kan det er litt mer utfordrende, nettopp det å endre en vane. Spesielt når det kommer til endring av vaner eller uvaner rundt kosthold. Hvorfor det er slik, det vet jeg mindre om. Men jeg har en mistanke om at dette handler om at mat er så utrolig tilfredsstillende, og at det ligger litt mer psykologi rundt det å for eksempel overspise, enn det gjør rundt det å starte med å brette klærne sine med det samme vi tar de ut av vaskemaskinen.

Les mer om å endre vaner her: Hvor lang tid tar det å endre en vane?

Uavhengig av hvilken måte man velger for å gå ned i vekt, så må man i de aller fleste tilfeller, fortsette det metodens prinsipper – for å klare å holde vekten.

Noen viktige prinsipper i Roede-metoden.

Jeg lurte meg selv i mange år, før jeg til slutt bet i det (den gang) sure eplet, og innså at jeg ikke kunne spise den berømte sjokoladen hver kveld, dersom jeg ville holde på vekttapet mitt. Maten min var sunn, den! Men sjokoladen snek seg tilbake, og jeg var innom Roede-kursene sikkert 8 ganger før jeg knakk koden og tok innover meg at slik kunne jeg faktisk ikke fortsette.

Ambivalens (blandede følelser) – ja, det kan nok forekomme det også!

Å erkjenne dette, var både tungt og godt. I løpet av sommeren har vi i Roede vært innom temaet ambivalens. Den følelsen har absolutt vært til stede, når jeg svært mange ganger, har innsett at det krever av meg – å holde vekten. Det holder dessverre vanligvis ikke, å gå på et Roede-kurs – for så å gå tilbake til de uvanene kostholdsmessig, som gjorde at vekten en gang gikk opp.

Jeg kan ikke gå tilbake til gamle uvaner. Jeg må holde fokus oppe. Jeg må holde ved like alle vanene, og sørge for at de holder – selv om det hadde vært digg å spise akkurat det jeg vil.

Jeg forsøker, hver eneste dag, å stille meg selv følgende spørsmål:

Hvordan hadde jeg da da jeg startet på kurs?

Var det bedre eller verre enn jeg har det nå?

Ønsker jeg meg tilbake?

Er det verdt det?

Svarene regner jeg med at er lett å tenke seg til. Det ER verdt det! Blant tusenvis av matvarer jeg kan velge i – hver dag, kan jeg velge de sunne. I valget rundt hyppighet av sjokolademomse-øyeblikk, kan jeg velge av og til. Av mulighetene til å slappe av på sofaen, kan jeg velge det til etter at jeg har gått turen min.

Det ER verdt det!

Å holde vekten krever at du jobber bevisst med motivasjonen din til å fortsette å ta gode valg, bevege deg – og kjenne etter om du fortsatt har det bedre enn det du hadde den gangen du tok motet til deg og startet endringen din.

Ta dine sunne valg med glede. Spis deg mett og god på mat som er bra for deg. Begrens dine utskeielser og jobb med å holde på alle de gode vanene du har tillagt deg. Det koster litt, men det er verdt det! DA klarer du å holde vekten.

Hilsen Charlotte

.fusion-fullwidth.fusion-builder-row-1 { overflow:visible; }

Jeg har mange ganger surfet på nett etter “hold vekten stoff” som jeg kan dele med mine kursmedlemmer – både med de som skal ned i vekt, men også til de som skal holde vekten. Jeg har ikke funnet så mye, så dermed setter jeg selv i gang med å skrive noen ord rundt temaet.

I Roede-universet har vi selvsagt materiale som vi bruker innad på kursene våre, og jeg har ikke tenkt å røpe alle våre “yrkeshemmeligheter” her. Men noe kan jeg nok røpe.

Powered by Labrador CMS