To søstre sammen om bedre helse

To fine, unge damer kom inn døren på mitt Aktiv-kurs på Spenst Nesttun her i Bergen i fjor. Som vanlig, hadde vi introduksjonsrunde første kvelden, og jeg visste utmerket godt at her kom det til å gå i ball med navn. Siden jeg alltid sliter med å huske hvem som er hvem, når det er søsken eller venninner som begynner på kurs. Men hvem som var hvem av Karoline og Benedikte, det skulle mitt lett stressede hode etterhvert klare å huske.

Vi ble enige om hvilken meny de skulle følge, og reisen kunne starte.

Benedikte

Benedikte, før hun startet på kurs i fjor.
Benedikte, før hun startet på kurs i fjor.

Akkurat det er noe vi som kursledere aldri dømmer andre for. Mange av oss har også måttet gå noen runder før vi har klart å finne balansen.

Den yngste av søstrene er Benedikte. Smilende og fine jenta. I 16 – 17 – års alderen klistret de berømte kjærestekiloene seg på hennes kropp, og hun har etter den tid vært gjennom en god del Roede-kurs uten å lykkes helt. Som så mange andre, har hun vært innom noen ulike kursledere, og  har følt seg mislykket når hun måtte melde seg på nytt kurs.

Benedikte – minus 30 kilo! Vi feirer med selfie og en suss på kinnet.
Benedikte – minus 30 kilo! Vi feirer med selfie og en suss på kinnet.

I 2018 kom dermed Benedikte til meg for å gjøre et nytt forsøk på å lykkes og komme i mål med sin prosess. Hun visste at Roede-metoden ville fungere, men det var viktig for henne å kunne veie seg en gang hver uke. Det å hente motivasjon fra kursleder og fra gruppen hun var sammen med, ble en av hennes viktigste faktorer – for å holde motivasjonen oppe på sin lange vei. Hun er fast bestemt på å gå Hold Vekten kurs etterpå, noe jeg som kursleder selvsagt støtter henne i.

Benediktes topp 5 tips til deg som skal mye ned i vekt

  1. Sett deg delmål, finn ut hvorfor akkurat du ønsker å gå ned i vekt.
  2. Finn lette og grove varianter av hva du til vanlig spiser.
  3. Finn matgleden i sunnere alternativ!
  4. Finn en treningspartner – en “livstidsendrings venn”.
  5. Ta til deg vektnedgangen du oppnår underveis, og la den motivere deg.

Ikke tro at Roede-metoden er en quick fix! Det er en prosess som tar tid, men det er faktisk mulig å leve slik. Jeg unner meg ting underveis i prosessen, men vet med det valget jeg tar da, så tar denne prosessen litt lengre tid. Jeg har til tider stilt meg et spørsmål: “Ønsker jeg den sjokoladen, eller ønsker jeg resultater?

Karoline (t.v) og Benedikte klar for 50 minutter full guff i salen på Spenst Nesttun.
Karoline (t.v) og Benedikte klar for 50 minutter full guff i salen på Spenst Nesttun.

Til slutt, nevner hun så riktig

Det kommer resultater av Roede-metoden. Visualiser det, for å få det til å bli mer realistisk, med f.eks. smørpakker på 500 gram. Jeg har faktisk gått ned hele 60  smørpakker!

Karoline

Ved siden av Benedikte, på hver eneste kurskveld og på hver eneste trening, har søsteren Karoline trofast vært hjertelig tilstede. Også hun var en frisk og fin ung jente, med alle forutsetninger for å klare å holde seg normalvektig i oppveksten. Hun begynte sakte men sikkert å legge på seg i 18 års alderen, og ble deprimert og overvektig som følge av dette. Det hjalp heller ikke at hun fikk påvist diagnosen PCOS, og måtte lære seg å leve med denne sykdommen.

Les mer om PCOS her: Polycystic ovariesyndrom

Nå mangler Karoline kun 3 kilo, så kan de endelig få satt i gang prosessen med å forsøke å få en etterlengtet baby. Alle på kurset heier som bare det på henne, og vi gleder oss over hvert eneste skritt i riktig retning.

Karoline (t.v) den gangen hun var 20 kg mer enn i dag.
Karoline (t.v) den gangen hun var 20 kg mer enn i dag.

Karoline har, som søsteren, også gått flere Roede-kurs tidligere, men latt være å gå Hold vekten kurs. Som hun sier så fint selv: “Jeg fullførte ikke prosessen!”

Det er alltid greit å ha en å gå på kurs med. Det hjelper på motivasjon når det trengs. Inspirasjon og hjelp, rett og slett.

Med søstrene sisters og gjengen!
Med søstrene sisters og gjengen!

Hun valgte Roede-kurs fremfor lavkarbo og slankeoperasjon, fordi hun da kan spise normalt og delta på sosiale tilstelninger uten stress. Hun syns også det er ekstra bra at det er plass til litt utskeielser med kostholdet.

Og de deler så raust med andre. Både ved å stille opp i dette innlegget, men også med måten de bidrar på kurskveldene hver eneste onsdag. Dobbel glede for meg!

Spikeren i “overvekt-kisten” ble imidlertid hamret da hun og samboeren ikke kunne få hjelp til å forsøke å bli foreldre, delvis på grunn av hennes overvekt. Da hun startet på Roede-kurs, lå hun 23 kilo over det som er maksgrensen for å få behandling og hjelp til dette.

Karolines topp 5 tips til deg som skal mye ned i vekt

  1. Benytt verktøyene som Roede tilbyr. Selv har jeg ikke vært flink å skrive over tid, da jeg er et vanedyr. Men jeg ser at for å holde fokus på mål, bør jeg skrive når jeg mister fokus.
  2. Hold deg unna sukker! Dette har for min del gjort det enklere, da har jeg mistet lysten på søtsaker og annet.
  3. Finn gode alternativer til helgekos. Mange gode oppskrifter på Roede!
  4. Det er ikke lett å ta alle kampene samtidig, jeg startet med fokus på mat og inntak. Etter hvert som hverdagen ble lettere, implementerte jeg mer trening.
  5. Lag en god rutine, og planlegg dager som kan være utfordrende.

Selv har jeg vært vitne til to søstre som har gått fra å være svært overvektige og utrente, til å nærme seg normalvektige og superspreke. Bakerst i salen sender jeg hjerter til de, hver eneste onsdag, og blir rørt av å se hvilken utrolig utvikling de har hatt begge to.

Vi heier videre. Jeg tenker at når disse damene har kommet i mål og gått hold vekten en stund, eller når det kanskje har kommet en baby, så er det på tide å skrive en ny sak om dem.

Til inspirasjon!
Hilsen Charlotte

Powered by Labrador CMS