Ble pillefri og smertefri med Roede-metoden

Som smertelindring kombinerte jeg 1000 mg paracet med 1000 mg Ibux 4 ganger i døgnet. Jeg husker gråt da jeg kikket opp trappen til annen etasje. Der sto

syvåringen min og ropte på meg, og ville leke. Jeg orket ikke tanken på smertene jeg ville få ved å gå opp trappen!

Hei! Jeg heter Kari Anne Andersen, er 48 år, og kommer fra Nøtterøy. Da jeg startet på Grete Roede kurs veide jeg 119 kg. I tillegg hadde jeg diagnosene fibromyalgi, polyartrose, irritabel tarm syndrom og kronisk spiserørsbetennelse. Jeg var smertepåvirket, døgnet rundt.

På grunn av dette hadde jeg med årene valgt mer og mer stillesittende jobber. Jeg våknet hver gang jeg måtte snu meg om natten, og jeg husker at mannen min måtte ta på meg strømper og sko før han gikk på jobb om morgenen. Og så var det syvåring min på toppen av trappen.

Jeg visste jeg måtte endre livsstil, og det var så tungt å komme i gang. Men en dag var jeg klar!

Likte konseptet godt

Jeg slanket meg med Grete Roede en gang før for mange år siden, og jeg likte fremdeles godt at fokuset er på god og sunn normal kost, slik Helsedirektoratet anbefaler oss å spise. Denne gangen bodde jeg i utlandet og kunne derfor ikke følge vanlige gruppekurs, men da jeg så at det var mulig å gå på nettkurs, tenkte jeg at dette var noe for meg. Jeg begynte hos Roede-kursleder Ellen Angelov Samuelsson.

Tidligere hadde jeg hatt et ønske om å slanke meg. Det ønsket jeg meg ikke lenger. Jeg ønsket endring – endring for livet! Ordene «helse og livsglede» ble dermed mitt mantra i den kommende tiden. Så var det viktig for meg å bruke lang tid på dette – jeg hadde jo brukt årevis på å spise på meg kiloene og sykdommene.

Jeg tenker at kroppen trenger lang tid på å endre seg – også når endringen er til det bedre.

Lavkarbo-varianten er best

For meg innebærer et helsefremmende kosthold sunn og god mat – med masse grønnsaker og rene råvarer. For meg har Roede-lavkarbo passet best. Jeg er glad i mat, og det er derfor viktig for meg å glede meg til måltidene i løpet av dagen. Dette klarer jeg med å variere og tenke balanse i måltidene – både når det gjelder næringsinnhold, farger og smak. Jeg har hatt stor glede av Roede-oppskriftene.

Planlegging og registrering vært alfa og omega. Jeg lager ukesmenyer, og forbereder mat og måltider hver kveld. Dette har vært og er gode holdepunkter for meg, som har hjulpet meg videre.

I tillegg har jeg trent mye. Trening og motivasjonsarbeid har for meg nesten vært samme sak. Det har gitt meg så mye glede, energi og helse! Jeg startet med å sykle 3 km hver dag. Jeg husker jeg peste og syns det var helt grusomt, men jeg hadde bestemt meg for å fortsette dette.

Å samle treningspoeng motiverte meg. Og frisk luft og bevegelse ga meg glede. Etter hvert kjøpte jeg meg landeveissykkel og ellipsemaskin. Med veiledning av legen min begynte jeg langsomt å jogge også. Den første løpeturen var 200 meter lang. Jeg brukte lang ting på å bygge opp sener og muskulatur. Det var et stort og viktig skritt for meg – et stort og tydelig bevis for meg om at helsen min var på vei tilbake.

Les også: Spiseforstyrrelsen vi ikke snakker om.

Trening en del av hverdagen – en god medisin

Nå er trening en viktig del av hverdagen min. Det er ganske utrolig å tenke på at jeg knapt kunne gå opp en trapp for tre år siden! Våren 2015 fullførte jeg et ti mil langt sykkelritt i Belgia. I sommer løp jeg 1 mil i Kristinaløpet i Tønsberg.

Tiden siden endt kurs har vært spesiell for meg. Jeg har elsket å kunne bruke kroppen min, og å kunne være aktiv i mitt eget liv på en mye friere måte enn tidligere. Jeg er gladere! Mer sosial!

Nå er jeg i 100% arbeid i barnehage igjen, og stortrives med det. Ryggskadene mine vil alltid være der, men jevnlig trening smører leddene. Sunn og riktig kost hjelper meg å slippe betennelser. For tre år siden var jeg avhengig av sterke medisiner og smertestillende for å fungere i hverdagen. Nå er alle medisiner kastet! Jeg er smertefri, og har vært uten betennelser i lang tid.

Før jeg startet livsstilsendringen gikk jeg daglig på sterke medisiner, både relatert til fibromyalgi og polyartrose. Medisinene hadde mange bivirkninger, men jeg var avhengig av dem for å mestre livet. Og selv med medisiner var det smertefullt å gå, særlig i trapper, og å bøye seg ned eller bære noe på noe. Hvis jeg kjørte bil i over 30 minutter måtte jeg legge setet helt ned for å lindre smertene ned til tålelig.

Etter hvert trappet jeg gradvis ned på medisinene. Nå lever jeg helt uten medisiner og er nær symptomfri. Jeg har fortsatt rygg og bekkenskader som følge av artrosen, men så lenge jeg passer på å trene riktig og spise sunt kan jeg leve helt normalt, uten betennelser og smerter. Allsidig trening og bevegelse samt sunn og næringsrik kost er nøklene mine for å beholde en god helse.


Les også saken fra Seher.no
: Det er fantastisk å kjenne seg smertefri.

I august 2016 vant Kari Anne Roede-prisen Årets Helsepris for sin innsats med å legge om livsstilen.

Powered by Labrador CMS