Ledergruppe sammen på Roede-kurs

Jane Svartangen (52) er en av lederne for tilrettelagte tjenester i Skien kommune, og har personalansvar for cirka 80 personer. Hun har en meget travel

hverdag. Gradvis merket hun at vekten begynte å øke.

Jane forteller at vekten hennes gradvis har økt de siste årene. Dette kan ha kommet av både stress og et travelt liv, men også fordi hun sluttet å røyke for 3-4 år siden. Hun opplevde at hun ikke orket å gå opp bakker, og livet ble mer passivt av vekten. Hun var trøtt og lå ofte på sofaen når hun hadde tid til det.

Det Jane ikke var klar over den gang er at Skien kommune BHT (Bedriftshelsetjeneste) tilbyr Roede-kurs for ansatte i Skien kommune. Heldigvis oppdaget en kollega i ledergruppen dette tilbudet.

Mange arbeidsplasser i Skien kommune hadde allerede gjennomført dette for sine ansatte, og de hadde virkelig opplevd endring hos de som fulgte Roede-kurset. Ledergruppen Jane er en del av besto av 10 damer og 2 menn. De fikk grønt lys av sin leder Geir Gjelstad til å delta på kurs i kosthold og livsstilsendring.

Forebygge sykdom og fremme god helse

Skien Kommune BHT har siden 2013 tilbudt ansatte i Skien kommune et kvalitativt godt kurstilbud innen kosthold- og livsstilsendring i regi av Roede-metoden. Dette er et av tilbudene for å forebygge sykdom og fremme god helse. Målsetningen er å bidra til bedre helse, overskudd, trivsel, sunnere levevaner og sunnere vekt for ansatte i kommunen. BHT har til nå hatt nær 650 deltakere på kurs, og de ser at det gir veldig positive resultater på den enkeltes opplevelse av bedre helse og ikke minst et bedre psykososialt arbeidsmiljø

Nå, etter å ha gått på Roede-kurs, syns ledergruppen til Jane at det har vært veldig positivt å gjøre noe annet sammen. De mener til og med at det har gjort samarbeid på andre områder lettere også.

– Det å bli bedre kjent på en annen måte i et annet fora har vært udelt positivt. Vi opplevde ingen utfordringer ved å være en jobbgruppe, forteller Jane.

Det er ikke ende på hvor mange positive ting Jane kan nevne som følge av denne livsstilsendringen.

– Jeg har mer energi, og jeg ligger aldri på sofaen lengre! Jeg har lyst til å gå ut på tur og bevege meg. Jeg har mye mer energi på jobben og opplever at jeg føler meg gladere. Jeg er vesentlig sterkere psykisk, og sterkere rustet til å “stå i jobben” som til tider kan by på mange utfordringer, forteller hun.

Bedre helse på flere områder

Hun forteller også at hun ikke har halsbrann mer – som var en plage tidligere. I tillegg er både verkende ledd, hender og føtter helt borte etter vektreduksjonen. Og ikke minst syns hun det nå er gøy å pynte seg og ta på fine klær.

Jane forteller at hun har gjort noen endringer i måten hun tilbereder mat på, men insisterer på at det er like godt, og kanskje bedre!

– De største endringene på kjøkkenet er at jeg har kuttet ut fløte helt i mat og begrenser inntaket av smør. Jeg er veldig glad i å lage mat og å spise god mat, men det jeg lærte om energi i mat og balanse i inntak og forbruk på kurs, er noe jeg fortsatt tar med meg. Noen ganger velger jeg å ta en slags kontroll ved å veie maten litt innimellom, forteller Jane.

Ellers er det planlegging som er en av de viktigste tingene hun har endret – og som fremdeles er en viktig del av hverdagen. Jane planlegger alle dagens måltider slik at hun unngår å hoppe over måltider og bli veldig sulten.

– Og på den måten blir jeg glad, fornøyd, mett, full av energi, sterkere og bedre rustet som leder, forteller hun.

Fra inaktiv til aktiv

– Friske folk sparer kommunen for mange penger – og gir hvert enkelt menneske en bedre hverdag, sier de.

Før livsstilsendringen var Jane inaktiv. Det var lite tid, for mye stress og for lite overskudd. I løpet av kurset tok imidlertid kursleder Tone Matre Roe (leder av BHT-Skien) kontakt med Elixia og fikk låne spinningsalen tre morgener i uken. Dette gjorde hun fordi alle mente de ikke hadde tid til å være fysisk aktive.

Tone visste imidlertid at det er viktig å komme i gang, og at det er lettere sammen. Dette ble også et vellykket prosjekt – og flere av damene ble bitt av ”spinningbasillen”. Flere av dem er nå blitt medlem selv og går på spinning flere ganger i uken, i tillegg til noen turer til åslandskapet Vealøs ukentlig. Dette mener de er gode arenaer for samtaler og erfaringsutveksling.

Jane ønsker at hennes ansatte også skal bli smittet av hennes energi, og vil vise at det går an å lykkes. Som en start har hun gått til innkjøp av skrittellere til alle, og har nå en konkurranse gående med en ekstra fridag som premie til den som vinner. Både Jane og Tone ønsker å skape et miljø for sunne og friske medarbeidere.

I august vant Jane Roede-prisen Årets Roede på jobben-pris, for sin innsats med å legge om livsstilen, både for seg selv og for andre.

Powered by Labrador CMS