Dette ser du på treningsfronten i 2018

I mange år har American College of sports medicine kartlagt treningstrendene i hele verdenen. I år har over 4000 utøvere, professorer og trenere bidratt i

undersøkelsen. Det har resultert i følgende spådom om de viktigste treningstrendene i 2018.

Her er det vi kommer til å se mer av i 2018:

  • HIIT. Om du ikke har lært deg dette ordet, kan du like gjerne gjøre det nå. HIIT står for høyintensiv intervalltrening. Dette er en intervalltime der man trener hardt i en kort periode også har man en liten hvilepause før man er på’n igjen. Her utfordres gjerne både kondisjon, styrke, spenst og kjernemuskulatur. En HIIT-treningsøkt er vanligvis gjennomført på 30 minutter. Flere treningssentre tilbyr nå denne treningsformen – og det finnes videoer på nett. Jeg anbefaler alle å prøve det en gang!
  • Gruppetrening. Gruppetrening har vært populært lenge, og blir værende populært i 2018. Dette er timer der en gruppetreningsinstruktør leder kundene gjennom en treningstime. Disse treningstimene er designet for å virke motiverende og effektive for mennesker med ulik kondisjon, og kan være alt fra tøffe kondisjonstimer, til behagelige og rolige yoga- og meditasjonstimer. Velg ut en time du liker, avtal å gå på timen med en venn, og vips er det lettere å få treningen unnagjort.
  • Bærbar teknologi. Bruk av klokker, aktivitetsmålere, smarttelefoner, gps-måling, pulsmålere… Alt dette motiverer og analyserer effekten av treningen. Du trenger på ingen måte å ha alle disse tingene, men velg gjerne ut en «duppeditt» som kan bidra til både å dokumentere og gi oversikt over treningen. Selv bruker jeg en pulsklokke og en treningsapp, og tilsammen gir de meg all den infoen jeg trenger 🙂
  • Trening med egen kroppsvekt. Hurra. Denne er jeg personlig veldig fan av. Ikke bare fordi det gir rom for å være kreativ og til å teste nye ting, men mest fordi det gjør treningen lettere tilgjengelig for alle. Det er ikke alle som klarer å møte opp på treningssenter flere ganger i uken for å trene styrke, og kanskje man ikke har lyst til det heller. Da er det å gjøre øvelser hjemme i stua eller i nærmiljøet et supert alternativ. Man trenger ikke noe utstyr. Og her snakker vi ikke bare push-ups og knebøy, men «back to basic» – vær kreativ!
  • Styrketrening. Samtidig som vi kommer til å se flere som trener med egen kroppsvekt på andre arenaer enn treningssentre, kommer vi også til å se flere som trener styrke på treningssentre. Og akkurat som i 2017 kommer vi til å se både kvinner og menn i alle aldre med vidt forskjellige mål når det kommer til styrketreningen. Jeg er glad for at styrketrening er blitt mer åpent for alle.
  • Utdannet og erfarent treningspersonale. Det finnes mange måter å «sertifisere» seg til å bli treningsinstruktør, PT eller hva det måtte være. For å være på den sikre siden, er det lurt å velge trenere som har en godkjent sertifisering – som en PT som er sertifisert fra en godkjent PT-utdanning. Er du usikker, så spør!
  • Yoga. Her kommer mitt nyttårsforsett inn i bildet. Det må bli mer sånn type trening på meg!! Her kommer vil til å se flere og flere yoga-konsepter og klasser som passer for ulike aldre, fra nybegynner nivå til avanserte yoga-entusiaster. Power Yoga, Yogalates, Bikram, Ashtanga, Vinyasa, Kripalu, Anurara, Kundalini og Sivananda er ord vi kommer til å bli bedre kjent med i år.
  • Personlig trening. Dette segmentet har vært økende i mange år nå, og vil fortsette å øke. Mange trenger veiledning, hjelp og en boost for å komme i gang, og de mer drevne trenger tips for å endre på sine vante treningsrutiner og skape progresjon. Jeg tipper vi også kommer til å se flere konsepter med bruk av PT, som trening med PT i små grupper, som flere sentre tilbyr allerede.
  • Trening for eldre. Det er bra at babyboom-generasjonen skal få mer å bruke tiden sin på! Nå kommer flere og flere treningssentre til å tilby skreddersydde treningstimer og treningsprogram for eldre kunder. Så istedenfor å gå på treningssenter med venninnen din, kan du gå med mormor eller bestefar!
  • Funksjonell trening. Denne treningstypen trener hele kroppen, med øvelser som hermer etter naturlige bevegelser vi gjør i hverdagen. Treningsformen har blitt mer og mer populær de siste årene, både hos nybegynnere og eliteutøvere.

For min del bli det mer yoga, som jeg allerede har vært inne på!

Nå som du har sett treningstrendene for 2018, hva skal du velge å fokusere på?

Jeg gleder meg 🙂

Powered by Labrador CMS