Ett mål for dette året

Før røykte vi oss i hjel, nå sitter vi oss i hjel. Vi sitter faktisk så mye at Helsedirektoratet nå har offisielle råd for å begrense stillesitting.

Så hvis det er ett nyttårsforsett vi burde sette oss, er det å sitte mindre. Og her har nok de fleste av oss noe å gå på. Voksne bør kompensere for de negative effektene av mye stillesitting ved å være ekstra aktive den øvrige tiden. Dersom vi sitter stille for lenge kan det få flere negative konsekvenser for helsen. Blant annet kan det føre til økt risiko for hjerte- og karsykdom, kreftsykdom, diabetes type 2, overvekt, depresjon, psykiske uhelse, demens og for tidlig død.

Helsedirektoratet råder personer som tilbringer store deler av dagen i ro – som gjelder veldig mange av oss, å være ekstra aktiv den øvrige tiden. Og dette vet vi ikke gjelder så mange av oss, for hele 70% av befolkningen er ikke aktive nok. For å kompensere for minst 8-10 timers daglig stillesitting før man være fysisk aktiv:

  • Minst 300 minutter i uken med moderat intensitet, for eksempel rask gange

eller

  • Minst 150 minutter i uken med høy intensitet, for eksempel løping eller anstrengende sykling
Husk at litt aktivitet er bedre enn ikke noe. Hvert minutt teller.

Aktiviteten kan også gjennomføres som en kombinasjon av moderat og høy intensitet i løpet av uken.

Lite som skal til

Det finnes egentlig ganske mange måter man kan røre mer på seg i hverdagen, vi benytter oss bare ikke av mulighetene. Vi er vant til å sitte i møter, vi ønsker helst å sitte når vi tar offentlig kommunikasjon som trikk og buss, vi kjører helst til butikken osv. Dette gjør at vi veldig lett blir sittende istedenfor å ta et mer aktivt valg.

Hva kan du gjøre for å få mer bevegelse inn i din hverdag? Begynn med noen små forandringer. Alle monner drar, og husk at litt mer aktivitet er bedre enn ikke noe.

Vi har alle ulike forutsetninger, så et råd er å finne ut hva du kan gjøre for å få mer bevegelse inn i livet ditt.

Ta dette som din januarutfordring, og få det til å bli en ny vane som varer!

Alle kan øke litt

Om du allerede er nokså fysisk aktiv, er det ingen grunn til å ikke endre. Kanskje du kan skru opp noen hakk og bevege deg enda mer? Og husk at det er mønsteret med å sitte stille for lenge som må brytes, selv om du allerede er aktiv.

Rør litt på deg hver gang du har mulighet. Gjør noen aktive bevegelser hver gang du har en pause.

Powered by Labrador CMS