Derfor klarer du ikke å stoppe

opplever maten for søt, mens sukkeret gjør at den ikke oppleves som for salt. Fettet er selve smaksbæreren og bidrar med en konsistens det er lett å spise mye av.

Kombinasjonen av søtt, salt og fett gjør det enklere å spise mer enn om vi spiser noe som er bare søtt eller bare salt. Saltet bidrar til at vi ikkeTenk bare på hva du gjør om du har to skåler på bordet, en med peanøtter og en med sjokolade. Etter noen håndfuller peanøtter har du egentlig fått nok, men så tar du en bit eller to med sjokolade – og jammen får du ikke lyst på en håndfull til med peanøtter.

Når industrien kombinerer disse smakene i et og samme produkt, som de har gjort blant annet i Smash – blir det rett og slett vanskelig å stoppe å spise.

De sier det jo selv i egen reklame: “You eat – and you eat – and you eat”.

I tillegg vet man at kombinasjonen av ulike konsistenser også bidrar til å gjøre maten mer velsmakende og fristende. Når flere smaker og ulike konsistenser kombineres i ett og samme produkt, blir det aldri en kjedelig smaksopplevelse – og industrien har sikret seg trofaste kjøpere. I tillegg passer de på å lansere nye spennende smakskombinasjoner som vi “bare må” smake. Når vi ser i hvilket tempo det lanseres nye smaker og trenden med “sesongens smak”, er det jo tydelig at det å friste med nye smaker er god butikk for produsentene. Vi går på “limpinnen”. Resultatet er at vi kjøper og kjøper – og når vi først har godsakene i hus tar vi en bit – enda en – og enda en…..

Eksemplene på produkter som kombinerer det salt og det søte er mange, og selv i isdisken finner vi flere varianter av denne kombinasjonen. Snickers er en gammel traver men like fullt et godt eksempel på den perfekte kombinasjonen av søtt, salt og fett. Sukkeret løser seg opp, fettet smelter og karamellen «plukker opp» nøttene sånn at alt blandes til en smakfull masse som samtidig er lett å svelge. Saltet forsterker smakene og hindrer at det smaker for mye søtt.

Lar du deg friste av det søte – salte – og fete?

Powered by Labrador CMS