Brus og smågodt er de største kildene til vårt sukkerinntak.

Grep for å få i seg mindre sukker

De fleste får i seg alt for mye sukker. Ønsker du å kutte ned på sukkerinntaket ditt? Her deler vi noen gode råd.

Publisert

Inntaket av sukker bør være mindre enn 10 prosent (energiprosent) av det totale energiinntaket ditt. Hvis ditt behov for energi er 2000 kcal i løpet av en dag, bør mindre enn 200 kcal av disse, altså mindre enn 10 prosent, komme fra tilsatt sukker.

De fleste får imidlertid i seg godt over dette, selv om vi vet at for mye sukker øker risikoen for overvekt og fedme, som igjen øker risikoen for blant annet hjerte- og karsykdom, diabetes type 2 og enkelte kreftformer. 

Her er seks enkle grep for å kutte ned på sukkerinntaket i hverdagen. 

Et av de enkleste rådene for å spise mindre sukker, er å kjøpe mindre sukkerholdig mat - og dermed ha mindre tilgjengelig.

1. Kjøp mindre. Et av de enkleste rådene for å spise mindre sukker, er å kjøpe mindre sukkerholdig mat - og dermed ha mindre tilgjengelig. Søtsuget melder seg ofte om kvelden. Om du har skuffen full av godteri og kjeks, og kjøleskapet fylt opp med brus og juice, er det lett å bli fristet. Husk at frukt også kan minske dette søtsuget. En god måte å få til å kjøpe mindre søtsaker, er å unngå å handle når du er sulten. Er du sulten, er det lettere å falle for fristelser. 

2. Ha en ukeplan. Ha en plan klar for når du kan spise godteri og søtsaker. Og hold deg til planen! Da er det lettere å takke nei til de uforutsette situasjonene. Og kjøp gjerne søtsakene samme dag som du har planlagt at du skal spise det, det reduserer risikoen for at du sprekker.

3. Avled tankene fra sukkersuget. Om du får et skikkelig søtsug, og det ikke hjelper med litt frukt, kan du forsøke å avlede tankene på en annen måte. Gå en tur, reis deg opp fra stolen og gå litt rundt. Ofte forsvinner sukkersuget ved litt i bevegelse. Mange opplever også at det hjelper å børste tennene eller tygge på en tyggegummi når søtsuget melder seg.

4. Hold avstand til fristelsene. Er du god på å styre sukkerinntaket ditt hjemme, men ikke så flink hos andre? Hvis det står en skål med godteri eller et kakefat på bordet når du er sammen med venner, kan det være smart å sette seg langt vekk fra søtsakene. Ha gjerne litt tyggegummi i lomma som kan avlede deg om søtsuget blir for stort. 

5. Lag avtaler med andre. Det er vanskelig å endre vaner helt på egenhånd. Er dere kanskje flere i familien eller i vennekretsen som kan gjøre dette sammen? Hvis én har en vanskelig dag og får lyst på sukker, kan det være til stor hjelp hvis andre i familien oppfordrer til at dere heller kan lage en fruktsalat eller gå en tur.

6. Nyt sukkeret når du spiser det. Mange bare kaster i seg over den sukkerholdige maten når de først spiser den, uten å tenke så mye på smaken. Øv deg heller på å spise og drikke sukker med tilstedeværelse. Nyt hver bit, og spis sakte. Spis litt, men godt. 

Det kan også være smart å ha en god måltidsrytme og sørge for at kroppen får jevn tilførsel av energi. Da unngår du å gå helt tom, som kan gjøre deg fysen. Og når du først spiser, spis deg passe mett på skikkelig mat! Da orker du sannsynligvis ikke så mye søtt. Forhåpentligvis tenker du ikke på det en gang.

Powered by Labrador CMS