Kosemerker

Har du hørt om kosemerker? Det har i hvert fall vi som lever med Roede-metoden gjort!

Det har nok kanskje vært opp og ned i mente, dette med å dra en tråd mellom kos og mat. Mat eller snop som belønning er også i samme gaten. Men la oss holde oss til “kosemerker” som er et Grete Roede begrep.

Kosemerker er tilsammen 350 kalorier i uken, som våre deltakere kan bruke til det de ønsker i tillegg til all den deilige maten de skal spise. Om han eller hun velger å bruke det til tomme kalorier, som lakris og andre søtsaker – er det helt opp til vedkommende.

Farlig godt.. men ca 70 kalorier i hver bit!

Veldig mange som går på kurs, velger faktisk å droppe kosemerker. Man skal liksom ikke kunne kose seg, når man går på kurs. Andre igjen, kjenner at det å bruke kalorier på for eksempel sjokolade, trigger seg selv til å ta enda mer. De er rett og slett ikke vant til å stoppe mens leken er god, men tenker automatisk at “nå har jeg rotet det til uansett”.

Selv er jeg stor fan av kosemerker. Jeg har tidligere skrevet om “sjokoladomanen” i meg selv, som gjemte Nidar Røde Favoritter i sikringsskapet hjemme, og oppbevarte smågodt i skapet på jobb. Jeg gikk til stadighet og plukket, en her og en der, og tilsammen ble det sikkert over 1.000 kalorier daglig i perioder. Jeg fråtset og hadde det tilgjengelig overalt, men aller helst usynlig, slik at jeg slapp å dele.. og slik at ikke noen kunne se hva jeg drev på med. Etter at barna var lagt om kvelden, kunne det også komme frem greier på stuebordet. Skikkelig “kos”, hva?

Det er kanskje litt skummelt når man har hatt det slik, å skulle øve seg på å klare å stoppe? Ofte har vi rett og slett ikke lyst til å stoppe å spise sjokolade når vi først har startet – for vi er vant til å fortrenge det faktum at dette ikke er noe bra for oss. Det smaker så innmari godt. Så farlig godt!

Sjokoladestrømmen… fort gjort å bli dratt med i dragsuget!

Når det kommer til deltakere på kurs, kan jeg som kursleder ikke tvinge de til noe som helst. Men når jeg hører en av deltakerne mine si til meg at de ikke ønsker å bruke kosemerkene sine, pleier jeg alltid å oppfordre de til å nyte hver eneste kalori. Noen velger dermed å heller bruke de på ekstra mat, andre på en bar – det er litt tryggere siden de selges kun som sånn ca. 100 kcal barer. Noen velger en deilig Freia Eventyrsjokolade, men svært mange (som har hatt det slik som meg) våger ikke å bruke de på sjokolade.

Jeg har hatt mine sjokoladesmeller, mange ganger etter at jeg gikk ned i vekt. Jeg tryner rett som det er, og finner meg selv på kanten av stupet til å gå inn i den skumle sjokolademaniverdenen igjen. Det er tilgjengelig overalt – billig er det også. Den finnes dessuten i mange forkledninger; som proteinbar, som kake, som drikke eller som pålegg. Mørk og sukkerfri.

Sjokolade i forkledning!

Jeg må alltid være bevisst i butikken. Jeg er glad for at jeg aldri kuttet det helt ut likevel, for jeg hadde aldri klart å begrense – om ikke jeg hadde øvd. Man blir jo bedre på det man øver på!

For meg har det vært viktig å bruke mine kosemerker til sjokolade. Jeg forbinder faktisk sjokolade med kos. Selv om den får frem elefantfølelser og den får meg bokstavelig talt til å hovne opp – så er det noe jeg elsker. Jeg ønsker å ha den i livet mitt. Men som nytelse, ikke som fråts.

Jeg respekterer den som kutter ut sjokolade for alltid og faktisk klarer det. Personlig vet jeg at det ikke fungerer for meg, da jeg til stadighet må forholde meg til den. Sjokoladen, altså.

Sjokolade, sjokolade, sjokolade..
– det er og blir, en pest og en glede. Men her er jeg, Charlotte Hagen, klar for å møte både Helnøtt, Firkløver, Troika og Twist. Forhåpentligvis uten elefantfølelser og fråts, men med kontroll og bevissthet.

Litt av det gode, er etter min mening, bedre enn ingenting!

Hilsen Charlotte

Les hele artikkelen på bloggen.

Powered by Labrador CMS