Hvordan ta de smarte valgene i butikken?

Du ønsker å velge sunt og kjenner godt til at vi alle har nytte av å spise mer fiber, frukt og grønt, mindre mettet fett og  tilsatt sukker. Men når du kommer til butikkhyllene møter du et hav av ulike produkter som lyser mot deg med den ene påstanden etter den andre, ofte med en lovnad som får produktene til å virke som et meget bra valg. Men er det slik at et produkt er sunt selv om det fremstilles som det? Det er jammen ikke alltid enkelt å vite.

Det er lett å gå seg vill i butikken

En sjokolade er ikke et smart valg selv om den merkes med “ikke tilsatt sukker”, “ekstra fiber”, “naturlig søtet med honning eller agavesirup”.

“Fiberrikt produkt”, “ikke tilsatt sukker”, “glutenfri”, “uten tilsetningsstoffer”. Det er nødvendig med produktmerking, men det kan også være forvirrende når det er merking på flere og flere matvarer. De aller fleste av oss kjenner til at fiberrik kost er bra for oss, mens tilsatt sukker med fordel kan være forbeholdt lørdager. Når stadig flere produkter da merkes med for eksempel fri for sukker, mindre sukker eller fiberrikt, kan dette oppleves som sunne matvarer, men det er ikke alltid slik.

Ta for eksempel en frokostblanding som helt åpenbart er rettet mot barn. Produktet inneholder en god del sukker og bearbeidet korn, men det har fått et fibermerke på seg. Da er det veldig mange som kjøper dette produktet, i god tro om at dette er et svært godt alternativ til frokost, fordi det er jo tross alt fiberrikt, noe vi vet er bra for oss. Det er ikke nødvendigvis at selv om produktet ser ut til å inneholde fiber er et næringsrikt produkt.

Hvis vi sammenlikner havregryn med mange frokostblandinger er det uten tvil hvilket produkt som er det beste valget. Misforstå meg rett, det er ikke noe i veien å kjøpe frokostblandinger av og til, men snu på pakken og se hva produktet faktisk inneholder. For eksempel- har produktet mye sukker eller annet fyll?

Havregryn eller grøt er lite bearbeidet, smaker godt og inneholder masse fiber, uten at det nødvendigvis er veldig tydelig merking

“Zero”, “ikke tilsatt sukker” eller “light” varianter gjør ikke nødvendigvis et produkt til et smart valg

Alle disse begrepene kan bidra til at vi automatisk tenker at det er et sunt og smartere produkt enn om det ikke var merket. Små smoothie og klemmeposer er eksempler på litt villedende informasjon. Disse produktene fremstår som et sunt og godt valg, kanskje særlig fordi det er merket “ikke tilsatt sukker “. Produsentene har glemt å fortelle til forbrukeren at frukt som i dette tilfellet er nedkokt til purè omtrent er det samme som sukker. I store mengder er ikke dette nødvendigvis et veldig sunt produkt, og ikke spesielt bra for tennene til de små. Det samme med fiberrike mellombarer eller light nugatti. Det er ikke et bra produkt, selv om det er mindre av noe eller tilsatt noe annet.

Ta tilbake den vanlige maten

Det morsomme er at de virkelige minst bearbeidede matvarene slik som hel frukt, grønt, fisk, hele korn og rent kjøtt eller naturell yoghurt sjeldent eller aldri er merket med “fri for”, “ikke tilsatt sukker” eller “uten tilsetningstoffer”, mens veldig mange ultrabearbeidede matvarer nesten alltid har en form for merking.

 

Noen ganger står det “fri for” på produkter uten at det noen gang har inneholdt den ingrediensen den er “fri for”

Noen produsenter har nok muligens strukket strikken litt langt for å øke salg av et gitt produkt. Det kan være at et produkt får en type merking, mens det i realiteten er naturlig fri for ingrediensen og har aldri inneholdt det som står i merkingen. Et annet aspekt er at det nok er en økt etterspørsel for “naturlig” mat. Mange produkter vil da typisk merke “naturprodukt”, “naturlig fri for tilsetningsstoffer”, “rent produkt” osv. Da er det nok mange som velger dette produktet i tro om at det er et beedre valg enn andre i samme kategori, hvilket ikke alltid er riktig.

Tips til valg av matvarer

Velg de matvarene som er nærmest sin naturlige opprinnelse, altså bearbeidet minst mulig. Dette er typisk en appelsin fremfor appelsinjuice, fiskefilet fremfor fiskenuggets, havregryn fremfor choco pops eller annet i denne kategori, helt kjøttstykke, fremfor pølser, servelat eller salami og grønnsaker fremfor vitaminpiller.

Få ingredienser, lavest i næringskjeden og de råvarene du faktisk ser hva er, kan være en god veiledning til deg selv når du velger i et hav av produkter.

Powered by Labrador CMS