Supermaten kål er in

Kålgrønnsaken er mye mer enn kålstuing og surkål. Fiberstoffer som finnes i kålplantene ser ut til å ha en immunstimulerende virkning og det var kanskje derfor at kålblader brukt som sårhelende middel og kålestrakt ble brukt som medisin mot magesår i gamledager.

Kål som supermat

100 gram grønnkål inneholder mer kalsium enn 1 dl melk.

Kålgrønnsaker er naturens egen supermat og grønnkålen inneholder mest antioksidanter av grønnsakene. Sulforafan og glukosinolater er stoffer i kål som ser ut til å og være bra for immunforsvaret og mage- tarm systemet. Stoffene i kålen har gjennom undersøkelser vist forebyggende effekt på noen typer kreft, blant annet tarmkreft, samt hjerte og karsykdommer. I tillegg til flere gunstige stoffer, inneholder kålplantene en rekker vitaminer, mineraler, sporstoffer og fiber som er bra for kroppen.

Visste du at blomkål og brokkoli inneholder mer C- vitaminer enn appelsinen?

Kålen kan defineres som supermat grunnet sitt høye innhold av næringsstoffer. I tillegg er den tilgjengelig store deler av året, det er et billig produkt og den smaker godt. Supermat begrepet har vært trendy i noen år og noen produkter fremheves som spesielt sunne og næringsrike. Disse er gjerne svært kostbare og smaker ikke spesielt godt. Da er det greit å vite at supermat ikke trenger å være så komplisert, det er bare å bruke den gode gamle kålen så får du omtrent like mye næringsstoffer som i annen supermat, bare mye rimeligere. Se bare her Folkeopplysningen og “fenomenet supermat” her!

Prøv deg frem og la kålen få en ny vår!

Bruksområder

Kålen kan brukes til så mangt. Den smaker nydelig bakt, grillet og stekt i litt margarin/smør. Brokkoli eller blomkål som ingrediens i en salat med løk, granateple og pinjekjerner. Kål sammen med eple, valnøtter og kesam. Kål i stuing og rå kålgrønnsaker sammen med ulike typer dipp.

Råkostsalat er trendy

Har du rester i kjøleskapet er det supert å lage en enkel råkostsalat. Du får både brukt opp rester, samtidig som kroppen får i seg masse næringsstoffer.

Kyllingwraps med frisk rødkålsalat og hoisinsaus, nam!

Rødkålsalat med eple og appelsin

Nydelig og frisk salat som passer til kjøtt, fisk eller som en egen vegetarrett (som vist i retten på bildet ovenfor: Kyllingwraps med frisk rødkålsalat og hoisinsaus).

Ingredienser til rødkålsalat

300 g rødkål

1/2 stk hjertesalat

1 stk appelsin

1/2 stk agurk

1/2 stk chili

1 ss olivenolje, Extra Virgin

1 ss honning

1/2 ts salt

1/2 ts pepper

Slik gjør du

Finknutt rødkål og hjertesalat i strimler. Skjær bort appelsinskallet og del appelsinen i båter. Riv eller kutt agurken i tynne strimler. Finkutt chili og koriander.Vend inn appelsinsaft fra appelsinskallet, olivenolje, honning, salt og pepper.

Coleslaw

Passer til det meste av både fisk og kjøtt, men er også godt som pålegg.

Ingredienser til coleslaw salat

250 g hodekål

2 stk stangselleri

1 stk gulrot

1 stk lite eple

2 ss sitronsaft, Realemon

2 ss lettmajones, Mills

4 ss matyoghurt, Tine

1/2 ts sukker

1/2 ts salt

1/2 ts pepper

Slik gjør du

Finsnitt hodekålen, skjær stangselleri og gulrot i tynne strimler, og grovriv eplet. Bland sammen ingrediensene til dressingen, og smak til med sitronsaft, sukker, salt og pepper. Ha dressingen over kålblandingen.

Grønnkålchips

Grønnkål er blitt en superhot grønnsak de siste årene. Grønnkålchips likeså. Kan nytes som snacks eller som en superenkel forrett. Sjekk ut denne oppskriften på rask og sunn grønnkålchips fra Bama.

Foto: Bama

Slik gjør du

Legg små vaskede blader av grønnkål på bakepapir.

Drypp over litt rapsolje og havsalt og gni inn i kålen.

Stekes på varmluft 180 grader i ca 10 minutter.

Avkjøles på rist til de har blitt sprø.

Nyt kål med god samvittighet!

En sunn og enkel råkostsalat, sjekk ut oppskrift fra Bama her.

TIPS! Nøtter passer ypperlig i en råkostsalat!

Ingredienser

  • 3 stk gulrøtter
  • ¼ stk kålrot
  • ½ stk brokkoli
  • 1 stk rødløk
  • 2 ss limesaft
  • 2 tsk honning
  • 3 ss vanlig olivenolje
  • persille til smak
  • salt og pepper til smak

Slik gjør du

Finsnitt grønnsakene. Bland sammen ingrediensene til dressingen, og smak til salt og pepper. Ha dressingen over kålblandingen.

Powered by Labrador CMS