Burde man droppe juice når man skal ned i vekt?

Vi hører at ett glass juice kan være en av de anbefalte fem om dagen, men så hører vi også at juice har et relativt høyt energiinnhold og inneholder mye sukker. Så hvordan passer juice inn i et kosthold der man prøver å gå ned i vekt?

Det korte og enkle svaret er at det er ikke usunt å drikke juice, og det kan absolutt inngå som en av fem om dagen selv om man skal ned i vekt. Det aller beste er imidlertid å spise frukt og bær i sin hele og naturlige form, framfor juicevarianten.

Da får du nemlig med deg fibret, alle de andre næringsstoffene samt antioksidantene, og ikke bare juicen – selv om fruktjuicer absolutt bidrar med de fleste av næringsstoffene fra frukten de er laget av.

Et høyt inntak av fruktjuice bør imidlertid unngås. Dette er fordi juice har et relativt høyt kaloriinnhold. I tillegg har juice lav pH (sur) som er ugunstig for tannhelsen, og derfor bør juice inntas i forbindelse med måltider. Et annet viktig poeng er at en hel frukt gir en større metthetsfølelse enn juice, noe som også er viktig i forhold til forebygging av overvekt og hvis man ønsker å gå ned i vekt.

Velg fruktjuice framfor konsentrat, så får du i deg mer næringsstoffer.

Les også: Drikke – til glede eller besvær?

Fruktsukker

Frukt inneholder fruktsukker (fruktose), altså naturlig forekommende sukker. Dette sukkerinnholdet varierer mellom de ulike fruktene. De mest sukkerholdige fruktene er blant annet druer, eple og pære, mens jordbær, plomme og vannmelon – og tomat som også er en frukt, inneholder mindre sukker.

En variasjon av fruktinntaket er derfor gunstig, med tanke på både sukkerinnholdet, samt innhold og mengden av vitaminer og mineraler, som også varierer mellom de ulike fruktene.

Og velg gjerne fruktjuice framfor konsentrat. Ferskpresset juice har flere naturlige ingredienser, og er mindre bearbeidet. I konsentrater blir mange av de naturlige ingrediensene ødelagt. 

Les også: Se vår oppskrift på grønnsaksjuice

Powered by Labrador CMS