Hold vekten gjennom julebordsesongen

De fleste har kjent på det å legge på seg noen kilo i forbindelse med ferie og høytid.

Det som gjerne blir ekstra utfordrende med julehøytiden er at den er så lang! Julebordsesongen starter gjerne allerede i november og strekker seg godt ut i desember, så kommer julen og romjulen, før det hele rundes av med nyttårsaften og dagen-derpå. Her er det rom for mange utskeielser!

Men fortvil ikke. Det er fullt mulig å komme seg gjennom førjulstiden – og juletiden uten å gå veldig mye opp i vekt. Her skal vi gi noen tips.

Først og fremst kan du prøve å ha som motivasjon at om man går opp en kilo her, og en kilo der – og tenker “jaja, det var jo bare en kilo”, så blir jo summen etter hvert ganske mange kilo! Og jo flere kilo du må kvitte deg med, jo større blir jobben.

Les også: Er julebordsesongen din unnskyldning?

Vær aktiv

Finn tid til å være litt fysisk aktiv, og husk at hvert minutt teller. Alt er bedre enn ingenting!

Selv om de neste ukene kan oppleves som veldig travle, prøv likevel å sette av tid til å være fysisk aktiv. Om det er vanskelig, forsøk å være enda mer hverdagsaktiv. Finn noen smutthull her og der hvor du kan være aktiv. Eller hva med å gå til julebordet? Om det er vanskelig å finne motivasjon til å gjøre dette på egenhånd, allier deg med venner og familie og lag en aktivitetsavtale sammen.

Porsjonstørrelser

Julebord- og julesesongen betyr både mye mat, og mye usunn mat, og man har lett for å forsyne seg både ekstra godt og flere ganger. For å unngå å overspise, er det smart å være ekstra bevisst på porsjonsstørrelsen.
Bestem gjerne på forhånd hvor mye du skal forsyne deg med. Et ekstra triks er å velge en mindre tallerken.

Vi vet det at jo større tallerken, jo mer spiser man.

Når du sover dårlig, øker sultfølelsen og søtsuget.

Sov godt

Det er fort gjort å få for lite søvn i denne perioden. Det som er uheldig med søvnmangel er at det gjerne trigger lysten på usunn og fet mat. Og lite søvn gir dessuten flere våkentimer, og flere muligheter til å spise. Prøv å ha gode søvnrutiner selv om det er mange festligheter fremover. Da får du den energien du trenger, og du unngår behovet for å overspise.

Sover du nok?

Hold på rutinene dine

Som nevnt er det fort gjort at våre hverdagslige rutiner sklir ut i ferier og høytider. Et godt råd er å forsøke å holde på de gode rutinene og vanene så du unngår å måtte gå løs på x-antall nyttårsforsetter den 1. januar.

Tenk på hvilke vaner du skal klare å ta med deg inn i den kommende perioden, og hold fast ved det!

Antall alkoholenheter

Vi vet at alkohol inneholder mye energi. Bestem deg for hvor mye du skal drikke før du skal ut – og hold orden i tellingen! Da får du i deg mindre energi, og du får en bedre dagen-derpå som gjør det lettere å komme inn i de gode rutinene igjen.

Slik ødelegger alkohol forbrenningen

Powered by Labrador CMS