Hørt om tomaten som gikk over veien og ble til vann?

Har du noen gang tenkt på at innholdet av råvarer i maten du kjøper kan være noe helt annet enn hva du forventer at produktet faktisk inneholder?

Det rettes stadig mer fokus mot hva maten vi spiser inneholder. Mattilsynet slår fast at merking av mat skal være korrekt, gi tilstrekkelig informasjon og ikke villede.

Sannheten er imidlertid ofte en annen enn det som kommer frem på forsiden av etiketten. Det er for eksempel ikke krabbe i crabstick. Og tomatsuppen, hvor mye tomat er det egentlig i den?

Sjekk våre deilige oppskrifter på tomatsuppe på Roede-kjøkkenet!

Hvor mye fisk er det i fiskekaker? Se hva Roede sier om dette til DinSide

Lite tomat i tomatsuppe

Susann Stave har master i samfunnsernæring og jobber i kostholdsportalen Barnematbyen. Hun er en av de mange som stiller seg kritisk til hvordan produktene i dagligvaren presenteres, og nå er tomatsuppen lagt under hennes lupe.

«Hvor mye tomat forventer du at det er i en tomatsuppe? Ja – vann er ofte en sentral ingrediens i supper, men 20 % tomat er ikke mye i en tomatsuppe!», skriver hun i sitt innlegg på Instagram 2. januar.

For suppen hun tok en nærmere titt på, består av mye annet enn tomater. Hele 80% av suppen er IKKE tomat!

Generelt ser vi at mye ferdigmat inneholder for mye stivelse, salt, sukker og andre tilsetningsstoffer, som både skal gi lang holdbarhet, samtidig som produksjonskostnaden skal holdes nede. Kostnadsfokus hos enkelte produsenter, fører til at kvaliteten på maten blir forringet. Da blir det veldig lite tomat i tomatsuppen. For å oppdage det må forbruker lese den lille skriften, det holder ikke å stole på de største bokstavene.

Lage maten selv eller velge ekte varer

Så hva kan man gjøre for å få en suppe der mesteparten av suppen faktisk består av råvaren, som i dette tilfellet er tomat?

Et råd er å lage suppen selv. I Roede-kjøkkenet har vi flere gode oppskrifter på tomatsuppe. Det er også mulig å finne «ekte varer». Det betyr at det er mulig å spise «riktig» selv om du ikke rekker eller orker å lage maten selv.

Tomatsuppen Stave sammenligner med er fra Mere Mat, som inneholder hele 68% tomat og andre grønnsaker. Den dekker 3 av 5 om dagen.

Så med et nytt år foran oss, vil vi gjerne oppfordre til å ha litt ekstra fokus på hva vi putter i munnen. Husk å lese den lille skriften, altså næringsinnholdet – og velg en så ren matvare som mulig. Og husk, jo kortere ingrediensliste jo bedre!

Powered by Labrador CMS