Klarsignal for laboratoriedyrket kjøtt

Ja, du leste riktig. Laboratoriedyrket kjøtt. Dette er verken en vegetarisk eller vegansk variant av kjøtt. Dette er ekte kjøtt. Dette er kjøtt der celler fra enten levende eller nyslaktede dyr blir brukt til å dyrke ekte kjøtt i et laboratorium.

Og hvorfor skal man nå spise dette, lurer du kanskje på. Fordi det ikke krever slakting av et eneste dyr. Ifølge en av produsentene bak laboratoriedyrket kylling, kan cellene fra bare en kylling dyrke samme mengde kjøtt som ville ha krevd slakting av hundretusener fjærkre! Så dette har uten tvil en positiv effekt både på klima og dyrevelferd.

Denne metoden for å produsere kjøtt er nå blitt godkjent i USA. Det omtales som en matrevolusjon, ifølge FDA, U.S Food and Drug Administration, det amerikanske overvåkningsorganet som er ansvarlig for regulering og kontroll av blant annet mat og legemidler.

Dette er første gang at laboratoriedyrket kjøtt har blitt kvalitetssikret for konsumering i USA. Ifølge FDA vil laboratoriedyrket kylling trolig være på markedet ganske så snart, selv om kun en av to godkjenninger er på plass.

Finn en god oppskrift på kylling i Roede-kjøkkenet

Enn så lenge må vi fortsette å spise kylling som ikke er fremdyrket i laboratorie. Dette vil ta tid…

Lenge til det kommer til Norge

Og enten du er nysgjerrig på dette eller ikke, må vi nok belage oss på at det er lenge til vi ser slike produkter på det norske markedet, da det ikke er noen satsning på laboratoriedyrket kjøtt i Norge. EFSA-godkjenning tar 1,5 år, og da ingen produsenter har sendt inn en slik søknad ennå, vil dette ta tid.

Til spørsmålet du kanskje lurer aller mest på – hvordan smaker dette? Utviklerne hevder at det smaker veldig likt som kjøtt!

Kilde: Godt.no

Powered by Labrador CMS