Gode tips til tursekken

Vår! Min favorittårstid. Folk kommer frem fra sofaer og pledd, etter en tid der man ofte også har koset seg med levende lys og fyr i peisen. Joda, det er

trivelig det også. Men for meg er våren definitivt favorittårstiden. Det kribler i fjellskoene mine og tursekken roper etter å bli fylt opp med sitteunderlag , god niste og drikke. Solen hilser velkommen til utendørsaktiviteter, vårtøyet tas frem og gule entusiaster suser forbi meg på fortauet på sine nyinnkjøpte racersykler.

Glad gjeng på toppen av Hanekammen i Måløy:)
Glad gjeng på toppen av Hanekammen i Måløy:)

Fjellet er min favoritt. «Turer i skog og mark» har i mange år blitt sett på som et klisjê-uttrykk i kontaktannonser i diverse ukeblad. Men plutselig har det blitt riktig så «pop» å gå i fjellet. Enkelte dager er det nesten kø i marken, og det gleder mitt hjerte. Syvfjellsturen her i Bergen er en bragd mange ønsker å oppnå, og x-antall turer på Stoltzekleiven eller Ulriken, postes ivrig i sosiale medier. Med selfier og armene i været. Til noens irritasjon, men til min og mange andres glede. Heia!

Såå deilig – på toppen av fjellet!
Såå deilig – på toppen av fjellet!

Kjæresten min har ledd godt av meg noen ganger når vi har vært på tur sammen, både med og uten barn. På erkebergensk sier han «Charlotte, du har jo et helt koldtbord med deg på fjæællet!» Matbokser og poser, drikkeflasker og nøtteblandinger fiskes opp, og barna (og meg) koser seg med en velfortjent deilig matbit og litt kos, etter å ha kjørt på i oppoverbakke. Målet nådd. Nyte nisten i solveggen. Ingenting som slår følelsen.

Jeg har tidligere nevnt at jeg er riktig så heldig, som får guttene mine med meg på tur. Og det vet jeg at jeg er. Men mye av turgleden ligger i akkurat stoppet på veien, der man setter seg ned og koser seg med «koldbordet». Et enkelt måltid sammen ute i det fri – praten går lett og det tygges og drikkes. Man får ny energi og et gledelig samvær.

På fjellet en deilig sommerdag. Godt å avkjøle seg litt, man trenger drikkevannet til å slukke tørsten slike dager:)
På fjellet en deilig sommerdag. Godt å avkjøle seg litt, man trenger drikkevannet til å slukke tørsten slike dager:)

Om man skal bruke fjellturen for å samle trimpoeng imens man er på kurs og ønsker å gå ned i vekt, har det likevel en betydning hva man har på koldtbordet.

Jeg vil derfor dele mine beste tips til hva du kan ha med i sekken på tur:

Sitteunderlag, så slipper du å fryse på rumpa..
En trøye, så slipper du å fryse når du setter deg ned..
Vann – det slukker tørsten.. og det kan kjøle ned på varme dager..
Varm drikke som lett kakao eller kaffe – det gir varme og smaker godt til maten..
Litt nøtter og tørket frukt, som gir ny energi og er deilig snacks..
Hjemmebakte rundstykker med pålegg som tåler noen timer i boksen – eller med smøreost på tube som kan smøres på der og da..
Fullkornswraps med skinke og magerost, som i tillegg fylles med agurk, tomat, paprika og salat..
En energibar i stedet for kvikklunsjen (mange på markedet nå, jeg bruker «litt er lov» muslibar eller Crisp & Cereals)..


En slik i stedet for Kvikklunsjen, kanskje?


Frukt i alle fasonger: Oppskåret eller hele – appelsinen er frisk og deilig og noen druer er også søtt og godt. Gir oss vitaminer..
Skyr: Proteinrik og god..
Oppskårne grønnsaker eller sukkererter som gir deg viktige vitaminer og fiber..
Sitteunderlag, så slipper du å fryse på rumpa.. En trøye, så slipper du å fryse når du setter deg ned.. Vann – det slukker tørsten.. og det kan kjøle ned på varme dager.. Varm drikke som lett kakao eller kaffe – det gir varme og smaker godt til maten.. Litt nøtter og tørket frukt, som gir ny energi og er deilig snacks.. Hjemmebakte rundstykker med pålegg som tåler noen timer i boksen – eller med smøreost på tube som kan smøres på der og da.. Fullkornswraps med skinke og magerost, som i tillegg fylles med agurk, tomat, paprika og salat.. En energibar i stedet for kvikklunsjen (mange på markedet nå, jeg bruker «litt er lov» muslibar eller Crisp & Cereals).. En slik i stedet for Kvikklunsjen, kanskje? Frukt i alle fasonger: Oppskåret eller hele – appelsinen er frisk og deilig og noen druer er også søtt og godt. Gir oss vitaminer.. Skyr: Proteinrik og god.. Oppskårne grønnsaker eller sukkererter som gir deg viktige vitaminer og fiber..
Lett å pakke med, god og proteinrik:)
Lett å pakke med, god og proteinrik:)

Solkrem kan være nyttig nå fremover også – la oss i hvert fall håpe det! Litt fregner på nesen er bare en fin vår – og sommerbonus, men solen kan være veldig sterk på fjellet- Solen er en viktig kilde til vitamin D, så her er det er bare å ta imot når vi har smurt oss inn.

Usj! Ikke min favoritt i sekken…
Usj! Ikke min favoritt i sekken…

Å skape en god stemning og felles glede og opplevelser en mitt største ønske for turen, enten det er kun meg og kjæresten – eller det er oss og barna våre. Personlig så tror jeg at det er mye større mulighet for å få de med på tur om vi husker på å ta med noe i sekken som de (og vi) kan glede oss til. Et naturlig høydepunkt som ikke krever så mye planlegging når man har gjort det noen ganger. Da går pakkingen av sekken litt av seg selv.

Og ja… man kan nyte veldig mye god mat på fjellturen og likevel gå ned i vekt eller holde vekten. Også her er det viktig å tenke mengde – og ikke la vinningen gå opp i spinningen. Personlig føler jeg meg enda mer på topp etter en tur og jeg har hatt sunn og god mat med på turen i stedet for å spise 3 Kvikklunsjer og hveteboller som niste. Men igjen: Folk er forskjellige, har forskjellige mål – og smaken er som baken – DELT:)

Husk å nyte øyeblikkene på turen. Stopp opp og lytt til fuglene… pust inn den gode luften.. kjenn at du lever og husk hvor heldig du er som faktisk KAN. Ønsker deg en god tur!

Hilsen Charlotte

Innlegget Gode tips til tursekken dukket først opp på Charlotte Hagen .

Powered by Labrador CMS