Matpakke-marerittet

Tørre skiver med svett ost, smålunken fårepølse eller leverpostei med mørkebrun rand. Unger som rynker på nesen og spiser sin mat med ett formål: Å få

vekk rumlingen i magen slik at de kan springe ut og leke. Vet ikke helt om maten smakte så godt, men det hjalp i hvert fall på.

Jeg var selv ikke spesielt glad i matpakka da jeg var liten. De fleste, som meg, hadde skiver innpakket i matpapir og en liten plastflaske med rød topp som vi hadde saft i. Kanskje en kakemann eller to når det var juletider. Det høres ut som vi vokste opp i fattige kår slik jeg fremstiller det, men vi gjorde jo ikke det. Men i dette innlegget er jeg ute etter å inspirere deg til å piffe opp matpakken til din unge og lovende, slik at vi kan få inn god næring og matglede for barna i løpet av skoledagen.

På linken under, fra www.familieverden.no. kan du lese deg litt opp på hvorfor det er viktig å lage næringsrik mat til barnet ditt: Næringsstoffene barnet trenger for å vokse

Ofte tenker vi at det det tar så lang tid å lage det litt ekstra hyggelig i matpakken. Men jeg tør å påstå, at det gjør ikke det. Det handler igjen om å handle inn riktige varer. Og da kan vi for eksempel begynne allerede med matboksen og fruktposen:

Matbokser finnes i alle størrelser og farger. Den matboksen jeg foretrekker, har tre snedige rom til å legge fristende godsaker i. Eksempelvis nøtter, rosiner, frukt, småtuber eller bokser med pålegg, minitomater, agurk, strimler med kylling etter gårsdagens middag, og så videre. Fruktposen har jeg selv brukt mye. Frukten kuttes i biter og legges i posen. Deretter blåser du den opp slik at frukten blir vakuumpakket og holder seg fresh til poden skal nyte. Genial!
Matbokser finnes i alle størrelser og farger. Den matboksen jeg foretrekker, har tre snedige rom til å legge fristende godsaker i. Eksempelvis nøtter, rosiner, frukt, småtuber eller bokser med pålegg, minitomater, agurk, strimler med kylling etter gårsdagens middag, og så videre. Fruktposen har jeg selv brukt mye. Frukten kuttes i biter og legges i posen. Deretter blåser du den opp slik at frukten blir vakuumpakket og holder seg fresh til poden skal nyte. Genial!

Begge disse kan du kjøpe på Roedebutikken:

Når jeg gjør storhandelen til uka, gjerne på lørdagen, passer jeg på å alltid ha følgende i kurven (alt kan puttes i matboksen):

  • Appelsin / Eple / annen frukt
  • Gulrot
  • Bær
  • Q – Frokostyoghurt i pose, liten (genial til å ta med på tur også!)
  • Pålegg som IKKE tørker inn eller svetter – som f. eks. smøreost eller småtuber med kaviar
  • Agurk
  • Nøtter
  • Egg – mange bruksområder!
  • Skinke / hamburgerrygg
  • Brød – et som barna LIKER – men grovest mulig

Til yngstemann, som har cøliaki og som har fått beskjed at må OPP i vekt – legger jeg i tillegg litt annet snacks som jeg ikke trenger nevne her..hehe.. Men det ligger i matboksen med tillatelse fra høyeste hold:)

Egg er proteinrikt og sunt
Med egg kan du lage opp eggerøre, omelett eller rett og slett koke og dele opp. Har du forsøkt å lage eggemuffins noen gang? De er geniale! Du kan bruke denne oppskriften, men du kan selv variere hva du vil ha i:

2 stk egg
2 ss vann
20 g kokt skinke
20 g brokkoli
1 ss finhakket persille
1/2 ts salt
2 stk egg 2 ss vann 20 g kokt skinke 20 g brokkoli 1 ss finhakket persille 1/2 ts salt

Bruk en silicon-muffinform, eller eventuelt muffinsformer kjøpt i butikken. Tøm røren over i disse og sett de inn i ovnen på ca 200 grader til du ser de har blåst seg opp. Supre til å sende med på skole eller i barnehagen – men lurt å lage de kvelden før slik at de kan kjøles ned før de legges i matboksen. Om du ikke er A-mennske som meg, da…:)

Et annet forslag til alternativ til matpakkekos er fullkornswraps med deilig fyll:

* Smøreost som basis. For eksempel naturellost eller Kavli sine forskjellige typer.

* Skinke (bogskinke på boks er veldig godt)

* Ost (gjerne lettere typer)

* Ruccola

* Rensket grillet kylling (ta bort skinnet!)

* Mais, agurk, tomat, paprika

* Crabsticks eller reker

* Middagsrester som kyllingstrimler, svinekjøtt, karbonadedeig (tacokrydret), osv.

Det skal ikke så mye til. For meg har det nesten gått sport i å sjekke om barna (TENÅRINGENE…) har spist opp maten sin. Det er nesten så jeg får litt prestasjonsangst. På en god måte, altså. Det er lange dager for både barnehagebarn og elever i skole som er «under opplæring». Konsentrasjonen skal være på topp, og det settes krav til de på mange forskjellige arenaer i løpet av dagen. Og så må man jo ikke glemme at det både skal gjøres lekser og trenes på ettermiddagen. Vi som er voksne vet jo også hvordan det er å ha en krevende hverdag.

Vi må ikke glemme at barna våre på lik linje med oss kan ha den samme opplevelsen av hverdagen som oss. Hektisk!

Og da kan vi jo spørre oss selv… hvilken matpakke ville vi ha foretrukket?

Hilsen Charlotte

Innlegget Matpakke-marerittet dukket først opp på Charlotte Hagen .

Powered by Labrador CMS