Lag smakfulle og næringsrike salater

Salat er så mye mer enn bare grønne blader. Bruk kreativiteten, og lag de deiligste salater i alle regnbuens farger. Vi gir deg tipsene du trenger for å lage smakfulle og næringsrike salater som både kropp og gane blir glad av.

Fargesterke salater

Bruk ulike salattyper med sterke farger, som ruccula, spinat, radicchio rosso, mangold (bladbete) og friske urter. Disse typene smaker både mer og bedre enn vanlig isbergsalat. Dessuten inneholder de flere vitaminer, mineraler og antioksidanter, og er således mer næringsrike enn «vanlig» bladsalat. Spinat er for eksempel en god kilde til blant annet float, vitamin A og vitamin K.

Næringsrike grønnsaker

Velg grønnsaker som inneholder mye næring, i form av sunt fett, vitaminer og mineraler. Dette kan for eksempel være avokado, oliven, soltørkede tomater, rødbeter, reddik og spirer.

Frukt og bær

Frukt og bær er et friskt innspill til salaten, med både sødme og syrlighet. De inneholder dessuten mye vitaminer, antioksidanter og kostfiber. Frukt og bær som kan være gode å ha i salaten er blant annet granateple, druer, mango, eple, pærer og ananas. Bruk fantasien og finn dine egne favoritter!

Ost

Ost gir mye smak og egner seg godt i salater. Velger du de magre variantene begrenser du kaloriene, samtidig som de gir ekstra kalsium og proteiner. Fetaost, mozarella og parmasan passer seg ypperlig i salaten. Dersom du kutter osten opp i små biter trenger du ikke den store mengden for å få nok, og du kan dermed også bruke litt fetere typer med god samvittighet.

Nøtter og kjerner

Nøtter og kjerner bidrar med sunne umettede fettsyrer, gir metthetsfølelse og bidrar til en ekstra crunch i salaten. Et tips er å riste nøttene og kjernene noen minutter på tørr panne før du har de i salaten. Da får du frem de gode smakene!

Les også: Derfor bør du spise nøtter

Belgvekster

Bønner, linser og erter er alle rike på både kostfiber og proteiner som gjør at de metter godt og utgjør en god proteinkilde. Et godt tips er å lage hummus av kikerter og ha som tilbehør til salaten. Oppskrift på deilig hummus kan du finne på Roede-kjøkkenet.

Les også: Sunnere fredagstaco

Langsomme karbohydrater

Velg fullkornspasta, fullkornsris, byggris, couscous eller quinoa i salaten. Foruten å inneholde mer fiber, har også fullkornsprodukter et betydelig høyrere innhold av vitaminer, mineraler og antioksidanter enn hva kornprodukter laget på finmalt mel har. Forskning viser at de som spiser fullkornsprodukter har mindre risiko for hjerte- og karsykdom enn de som ikke spiser fullkorn. Prøv gjerne vår deilige pastasalat med kalkun.

Dressing

Den enkleste måten å lage en sunn og god dressing er å blande en god olivenolje med eddik og så tilsette den i salaten. Det finnes i dag mange gode typer oljer med og uten smak, så her kan du velge og vrake alt etter hva du foretrekker. Ønsker du en fyldigere dressing kan du lage din egen dressing av mager kesam eller rømme blandet med hvitløk, krydder og urter. Bruk dine favoritt krydder og smak deg frem.

Her finner du også flere tips til lettere dressinger!

Powered by Labrador CMS