Hvilke slankemyter svelger du?
Rådene til deg som vil ned i vekt er mange. Her har jeg lyst til å dele noe av mytene jeg hører ofte, og avkrefte dem.
1. Hvis jeg spiser lite vil jeg rase ned i vekt. Dette er feil! Spiser du for lite mat i løpet av dagen, kan det faktisk bli vanskelig å kvitte seg med de ekstra kiloene. For det som skjer er at kroppen går i sparebluss. Og akkurat her er dessverre ikke kroppen så smart som vi kunne ønske den var, for når det er lite mat tror kroppen det er en krisetilstand, og den holder dermed ekstra godt på kiloene. Og ikke minst, lite mat over tid vil nok før eller senere føre til en sprekk og mislykket slanking.
2. Jeg trener og trener, da blir jeg slank. Mange trener og trener – men forsetter å spise som før, og selv om kostholdet er sunt beveger ikke vektnålen seg ikke en millimeter. Det er selvsagt bra å være fysisk aktiv, men det er veldig vanskelig å gå ned i vekt om man ikke gjør noen endringer i kostholdet i tillegg. For å gå ned 0,5-1 kg i uken må man ha et daglig kaloriunderskudd på 500 kcal. Man kan enten “trene” vekk disse, men det betyr 1 time nokså hard trening hver dag – eller man kan spise litt mindre. Hva er lettest å gjennomføre, tror du?
4. Man blir slank av bare å spise salat. Joda, salat er sunt og inneholder masse viktige vitaminer og mineraler, og er en viktig ingrediens i et sunt kosthold eller for dem som vil ned i vekt – så lenge man har litt kontroll på hva som er i salaten! Fete sauser, oster, nøtter, kjerner, stekt kylling osv gjør ikke akkurat salaten kalorifattig! På McDonald`s inneholder for eksempel kyllingsalaten mer kalorier enn en hamburger!
5. Jeg dropper måltider, for da blir jeg slankere. Feil! Hvis man spiser jevnlig hver tredje til fjerde time holder man blodsukkeret mer balansert, og behovet for noe søtt melder seg ikke like sterkt. Og da er sannsynligheten for at man “sprekker” om kvelden langt mindre.
6. Jeg satser alt på en diett, da vil jeg miste de overflødige kiloene. Neppe. Mange av disse diettene og trendene gjør nok at du går ned i vekt til å begynne med, men det er vanskelig, om ikke umulig, å holde vekten over tid. En varig endring innebærer en endring av etablerte vaner. Les mitt blogg-innlegg: Hvorfor være så “trendy” når man skal ned i vekt?
7. Jeg har sluttet å spise om kvelden, for det legger man på seg av. Vel, ikke nødvendigvis. Det kommer an på hva og ikke minst hvor mye du har spist tidligere på dagen. Hvis du spist sunt og i moderate mengder er det plass til litt på kveldstid også. Det er det ukontrollerte småspisingen som gjør at det fort kan bli for mye av det gode.
8. Jeg må droppe sukker og fett når jeg skal ned i vekt. Det er det totale energiinntaket som gjelder, som hovedsakelig bør bestå av grove karbohydrater, magre proteiner og masse frukt og grønnsaker, men det er helt i orden å kose seg litt også. Det er godt å ha noe å se fram til! I Grete Roede kan du til og med kose deg bitte litt hver dag. Men begrens gjerne bruken av tilsatt sukker. Fett er viktig for kroppen, og er en viktig kilde til energi. Og det er absolutt plass til fett i kosten også. Velg da fett som kommer fra det sunne fettet, som finnes blant annet nøtter, frø, oljer og avokado. Som vi sier i Grete Roede: Ingen matvare er så sunn at den gir oss alt vi trenger, ingen matvare er heller så usunn at den aldri kan spises. Alt avhenger av hvor mye og hvor ofte.
9. Jeg spiser masse sterk mat, da kommer jeg til å rase ned i vekt. Du skal nok ikke regne med at fettet renner av selv om du spiser mye chili, selv om den er kjent for å øke fettforbrenningen og påvirke metthetsreseptorene. Jeg vil heller påstå at det er andre mer effektive metoder for å gå ned i vekt enn å hive innpå med sterk mat.
10. Jeg trener med lav intensitet, for da forbrenner jeg mer fett. Ja, prosentmessig forbrenner du mer fett en karbohydrater om du går en halvannen times tur enn om du løper en rask løpetur. Men det som betyr mest hvis du ønsker å gå ned i vekt, er det totale kaloriforbruket under treningen. Trening med høyere intensitet gir et høyere totalt kaloriforbruk, selv om kroppen prosentmessig forbrenner mer karbohydrater enn fett. Og det totale antall kalorier fra forbrenning av fett vil være høyere ved trening på høy intensitet enn på lav.
Det er mange flere myter der ute når det kommer til kosthold og ernæring. Er det noen du ønsker å få en oppklaring i, som jeg ikke har nevnt her? Skriv det i kommentarfeltet, så svarer jeg 🙂
3. Så lenge jeg spiser sunt spiller det ingen rolle hvor mye jeg spiser. Dessverre er det ikke helt sånn. Et overskudd vil lagres som fett, enten det kommer fra sunn eller usunn mat. Vær for eksempel obs på light-produkter som kan lure deg litt. Her snakker vi for eksempel om lettere potetgull og yoghurt-is, som fremstår som “sunne” produkter. Dessverre kan disse matvarene faktisk være rene kalorifeller. Vi ender gjerne opp med å spise mer av dem enn om vi hadde spist vanlig potetgull eller is, fordi vi tror det er sunt.