Nei, man kan ikke skylde på kraftig benbygning

Når man jobber med vektreduksjon og livsstilsendring, er det ikke uvanlig å høre at folk skylder på sin tunge benbygning – og at man er utstyrt med noen ekstra kilo fra naturens side på grunn av dette.

Vel, sannheten er at menneskets skjelett varierer i liten grad fra person til person.

Det er bløtdelsmassen som forklarer vekten

Dette utgjør bare en liten del av kroppsvekten, og dermed er tung benbygning ikke en viktig faktor for høy vekt og overvekt.

Skjelettet veier litt mer hos menn enn hos kvinner. Tar vi med skjelettet med alle komponenter, som vann, blodårer, kollagenfibre, benmarg med fett og blodceller, nerver, senefester osv. utgjør det omtrent 20 % av kroppsvekten. Hvorav 25 % av dette er vann. Men måler vi skjelettets tørrvekt veier det mellom 2,5 til 3,5 kilo hos de fleste. Hos kvinner varierer vekten av benbygningen med omtrent bare 750 gram, og med cirka 1 kilo for menn.

Det er andelen fett og muskelmasse som bestemmer hvor slanke eller tykke vi fremstår. Det er altså vekten som kommer fra bløtdelsmassen, altså muskler, fett og væske som forklarer vekten, ikke knokler og brusk.

Les også: Ingenting som heter tung beinbygning.

Noen er genetisk disponert for mye muskler

Noen er genetisk disponert til å ha en stor muskelmasse, men for mannen på gata handler kroppsfasong mest om hvor mye man spiser, og grad av fysisk aktivitet.

Et skjelett må selvsagt tilpasse seg om det blir mye å bære, men knoklene veier som sagt lite.

Sånn sett kan man heller si at det er overvekten som forklarer den tunge benbygningen, og ikke omvendt at det er den tunge benbygningen som forklarer overvekten.

Powered by Labrador CMS