
Lurt å lage hjemmelaget barnemat
Ofte blir jeg litt usikker på om jeg er en litt for “flink” mamma som skal gjøre alt så grundig. Men akkurat når det kommer til maten, så har jeg bestandig satt pris på å lage mat fra bunnen – da med ferske råvarer og fokus på mye grønnsaker og rent kjøtt/fisk. Jeg er en mat-entusiast som liker å smake meg frem til gode kombinasjoner, og som ikke er redd for å ta en sjanse ved å sprike litt fra oppskriften. Det er derfor ikke noe stort “hokkus-pokkus” for meg å fortsette en allerede påbegynt forberedelse av middag og tenke på hva som kan moses og legges tilside for fremtidige babymiddager til vårt minste familiemedlem.
Babyer og småbarn vil jo også spise noe godt, noe som frister og kan vekke appetitt og matglede. Hvem har vel sagt at de minste ikke setter pris på litt variasjon og mer smakfulle grønnsaker eller grøt? Jeg har nemlig smakt på mange glass med barnemat og babygrøt og må ærlig innrømme at de er er ikke så veldig spennende. Matglede står bestandig i fokus hjemme hos oss, og jeg er opptatt av at hele familien skal kose seg rundt bordet og dele en god matopplevelse. Derfor har jeg med tiden fått mer erfaring med å lage babymat på mitt eget kjøkken som en del av den generelle husholdningen.
Det er på ingen måte vanskelig å lage barnemat, da det stort sett handler om å mose kokt mat med en blender eller stavmikser, for deretter å porsjonere ut i fryseposer. Spørsmål kommer likevel nå fra andre småbarnsforeldre i min omkrets om “ja, men hva har du i maten da?” eller “hvordan har du tid til dette Line?” eller “er egentlig den hjemmelagde maten bedre enn den du kjøper i butikken?”.
Kunnskap gir mestringsfølelse
Det er viktig å huske på min kompetanse innen ernæring og at denne kunnskapen ikke nødvendigvis er “allmenn”. Mange har likevel en generelt god forståelse av hva som er smart å velge og at barn for eksempel gjerne bør ha en tidlig introduksjon til mye frukt og grønt. De fleste foreldre er jo ekstra opptatt at deres barn skal få en god start på livet. I tillegg blir vi småbarnsforeldre stadig påminnet av helsesøstre om viktigheten av riktig spebarn- og småbarnsernæring basert på Helsedirektoratets kostholdsanbefalinger. Flere og flere seriøse aktører tilbyr også skikkelig matlagningskurs med fokus på baby og barnemat, som bidrar med et “løft” i kunnskapen på kjøkkenet til folk flest. Ofte viser det seg nemlig at jo mer kunnskap og mestring vi har på kjøkkenet, jo bedre blir både resultat og vedlikehold av gode matvaner for hele familien.

Forskere ved Universitetet i Agder har nå også kommet frem til at foreldre i deres studie, som gjennomførte et to-dagers matlagingskurs rettet mot barn på seks måneder, lagde mer grøt og middag fra bunnen av. De brukte etter endt kurs nesten 70 % mindre industrifremstilt grøt og fem ganger så mye hjemmelaget babygrøt enn deres kontrollgruppe med foreldre uten kursing. Foreldre med god opplæring ga også barne sine under halvparten så mye barnemat fra glass som andre foreldre – da de visste mer om hvordan de kunne implementere babymaten i annen matlaging.
Men kan vi egentlig bevise at hjemmelaget mat er bedre enn den ferdiglagde barnematen på glass?
Det er hjemme hos oss mange rester av kokte poteter, ren fisk/kjøtt og grønnsaker som raskt har blitt forvandlet til nydelig babymat på 1-2-3. Dette er enkelt, godt og rask mat for de aller minste i familien.




Det har vært forsket en del på barnemat, og konklusjonen er jo ofte at den ferdige barnematen ikke er så ille som mange skal ha det til. Nylig viste likevel forskerne i Agder funn i denne samme studien positive helseeffekter hos småbarn der foreldrene hadde gått på matlagingskurs. Barna fikk mer av det “gode” kolesterolet HDL samt mer vitamin D enn kontrollgruppen da de var nådd 24 måneder. Ergo var den hjemmelagde grøten og barnematen over tid bedre for ernæringsstatusen til de små enn den industrilagde maten vi får kjøpt i butikken.
Vi har her som foreldre en ypperlig mulighet til å gå frem som gode forbilder, og jeg tenker at dette kanskje kan være en god motivasjon å ta tak i eget kosthold?
Jeg sier ikke at ferdiglaget babymat er noe dumt, for det har med årene kommet mye spennende inn i babymat-sortementet. Det er generelt mer fokus på grønnsaksmos enn kun fruktmos, samt en strengere ernæringsmessig kontroll på innhold i babygrøt, middagsglass og babysnacks enn tidligere. Likevel viser det seg nå at hjemmelaget babymat absolutt bidrar med bedre næringsinnhold enn hva vi kan få kjøpt i butikken. Tar vi i tillegg med de økonomiske og miljømessige fordelene ved å lage mat av rester som ellers ville blitt dårlig eller i verste fall kastet, så kommer hjemmelaget mat høyt opp på min preferanseliste.
Informasjon om hjemmelaget barnemat og generelle anbefalinger finner du i brosjyren til Helsedirektoratet eller fra tidligere sak her der jeg for noen år siden viste hvordan jeg lagde middagsmat til min nå eldste sønn. Og husk det dere; at heller ikke jeg bestandig får til å servere helt hjemmelaget mat døgnet rundt. Her er det en balansegang, som med alt annet, som i lengden holder i masse vis.
For småbarn er det til syvende og sist foreldrene som avgjør hva slags råvarer eller ferdigmat som skal inngå i kostholdet og hvordan maten skal tilberedes.
Det handler om å finne en god balanse mellom å velge raske nødløsninger i en hektisk hverdag og ta seg tid til og lære mer om hvordan vi lager sunn mat og etablerer gode kostholdsvaner for store og små. Så kos dere på kjøkkenet sammen. Det er både spennende, gøyalt og nyttig å lære mer om ernæring og matlaging for hele familien.
Line