Sånn er livet!

Noen sannheter i livet er det vanskelig å sno seg utenom. At noen blir født med hår og andre uten, med en sykdom eller en svakhet – andre helt friske. I løpet av livet vårt kommer det også stadig nye “oppdagelser” og erkjennelser man må forholde seg til, og man kan velge hvordan man vil håndtere det.

Ferdig levert, i startgropen av livet. Med eller uten hår på hodet!

I løpet av min fartstid som kursleder, er det mange oppdagelser og erkjennelser som har “kommet inn” i mitt eget liv. Jeg sitter på i en karusell av svingete, humpete veier – og må lære meg å takle livets utfordringer både som privatperson og i andre roller jeg har. Min viktigste erkjennelse i Roede-sammenheng, er at jeg alltid må jobbe ganske hardt, for å holde vekten.

Mange jeg treffer på min vei aner ikke hva dette innebærer, og er utrustet med gener eller en kropp som ikke har vekt som en ekstra byrde. De kan aldri helt forstå hva det er vi egentlig holder på med, vi som har dette som en slags evig livsoppgave. Men kanskje har også disse sine egne personlige kamper, som vi ikke har forutsetning til å kjenne på samme måte som det de gjør?

Fristelser som dette.. noe jeg alltid må jobbe for å stå i mot!

Svært mange blir overrasket når jeg forteller om “min kamp” på kursene mine. Jeg forsøker alltid å forberede deltakerne mine på “livet etterpå” ved å gjøre dette. En ting er å gå på Roede-kurs, og lære alt det fantastiske som Roede-metoden står for: Tips og råd for matlaging, treningsveiledning, motivasjonslære, oppmuntring og støtte. I løpet av 7 uker (og noen ganger mye lengre), kommer det mennesker til oss i Grete Roede og får hjelp på disse områdene for en varig livsstilsendring. En hjelp som vi gir med glede.

Men hva med livet etterpå? Etter Hold vekten kurset? Når du står helt alene?

Det er da det begynner. Å stå på helt egne ben, krever at man bruker sine Roede-verktøy hver eneste dag. Man må lete etter motivasjonsfaktorer og stoppe triggere, når ostebitene sniker seg inn munnviken igjen når man lager middag – eller når sjokoladeskålen kommer frem på bordet på kvelden igjen. Hva var det jeg lærte på Roede-kurset? Hvorfor ville jeg ikke være slik jeg var?

Kontraster, noe jeg bruker i min jobb for å holde vekten. Hver eneste dag!

Det kommer ikke gratis for meg heller. Jeg er fortsatt svak for søtsaker, og har mine slåsskamper med meg selv foran speilet både titt og ofte. Det krever sin kvinne å jobbe mot kiloene. Men jeg tar heller kampen enn å gå tilbake.

Det er gjort svært interessante funn fra forskning:

  • Det trengs både kunnskap, planlegging, øvelse og utholdenhet for å klare å holde vekten. Og oppfølging – kanskje for alltid.
  • Det viktigste i en slankeprosess, er å lære seg å stabilisere vekta. Forsøk viste nemlig at mennesker som hadde trent på dette før de begynte å gå ned i vekt, lyktes mye bedre i å oppnå varig vekttap etterpå.
  • Man må lære seg å trives med nye matvaner uten konstant følelse av sult og savn.
  • Man skal lære å takle utfordringer som ferier og bursdager, men også å kunne nyte kaloririk mat i begrensede mengder.
  • Mat har mange roller i livene våre ut over å dekke behovet for energi: Det er ro, kos, trøst, tradisjon, kultur og nytelse. Skal vi få til et kosthold som er mulig å leve med i lengden, må alle disse aspektene med.  

Kilde: Derfor er det så vanskelig å holde vekten

Ingenting i livet kommer gratis, for de aller fleste av oss. Hadde jeg fortsatt med å snakke/skrive tysk etter videregående, og praktisert dette hver dag, så hadde jeg kanskje også klart å snakke og forstå det den dag i dag. Men jeg klør meg godt i skallen når jeg ser på karakterkortet at jeg fikk en firer. For i dag hadde jeg strøket – med glans:)

Motivasjon har jeg jobbet mye med de siste årene, men tysken min derimot – den er IKKE bra!

Jeg tror at man har en mye bedre forutsetning for å lykkes med å holde vekten dersom man ser på det som en utfordring man vil ha – så lenge man lever. Utfordringer med vekten er ikke midlertidig, og det finnes ingen quick fix.

Sånn er livet! Man blir god på det man øver på. Og det gjelder også i aller høyeste grad å holde vekten. Det kommer ikke gratis. Man kan ikke spise så mye man vil, og man må kanskje holde seg i aktivitet i stedet for å velge sofaen hver dag. Kanskje kjennes det urettferdig, men jeg har i hvert fall erkjent at det er slik – uansett hvor urettferdig det virker.

Bruk verktøyene du lærer på kurs med glede, og bruk de ekstra godt når kursene er over, og jobben alene faktisk begynner. Du vil ikke tilbake dit du var da du startet. Et kjent sitat sier: “Se fremover, ikke bakover! Det er ikke DIT du skal!” Det sitatet er det virkelig hold i, spør du meg.

Et hus du ønsker å bo i for resten av livet, må pusses opp og jobbes med. Slik er det også med kroppen vår. Ta vare på den <3

Powered by Labrador CMS