Vi feirer de vi er glad i

Morsdag og Valentine`s day står for døren. Blomster, kake og sjokolade er satt fremst i butikkhyllene, og minner oss på å gjøre stas på de vi er glad i.

Mange av oss som har kjent og kjenner vektens utfordringer på kroppen, vet at enkelte dager kan være vanskeligere enn andre. Fødselsdager, jul, påske, seminarer med jobben og merkedager som morsdag kan nevnes blant disse. Som kursleder har jeg erfart at slike merkedager i noen tilfeller kan ødelegge for hele ukens innsats. Det er ikke lett å si “Nei takk” når noen har laget noe godt for å vise at de setter pris på deg. Man vil jo ikke være uhøflig og utakknemlig heller…

Morsdagen har i følge Wikipedia denne historien i Norge

Den første norske morsdagen ble feiret i Bergen den 9. februar 1919, og ble til å begynne med arrangert av religiøse organisasjoner, men det var Oslo-kvinnene Dorothea Schjoldager og Karen Platou som i 1918, i samarbeid med ideelle organisasjoner, forretningsfolk og massemedia fikk gjennomslag for å etablere morsdagen som en årlig begivenhet i Norge. Dagen har senere gått over til å bli en familiedag, der mødre oppvartes med f.eks kaffe på sengen om morgenen, blomster og kake.

Morsdagen har etter hvert blitt en stor kommersiell høytid gjennom markedsføring av morsdagskake, morsdagsblomster og morsdagsgaver. Barnehager og skoler opprettholder tradisjonen ved å følge opp ideen om feiringen av mor, og setter barna til å lage kort og gave til mor. Trender viser likevel at dette er på vei ut fra skolen, siden det etterhvert er mange forskjellige familiesammensetninger i de tusen hjem.

Og her er litt av historien til Valentine’s day

St.

10 stk blå druer

2 stk liten appelsin

1 stk banan

1 stk eple

1 stk pære

2 stk kiwi

4 stk daddel, tørket

25 g mandler

1 stk granateple

Skjær frukten i biter, hakk dadler og mandler, og la alt trekke i appelsinsaften. Anrett salaten i en dessert- skål og strø over hakkede mandler og granat-eplekjerner. Pynt gjerne med litt frisk sitronmelisse eller basilikum.

Eldstemann disket opp med Roede-vennlig kake på morsdagen i fjor. I år skal han gjenta suksessen.

Man kan kanskje ikke få i pose og sekk når man skal ned i vekt. Men man kan få familie og venner til å heie seg frem, og hjelpe til med å lage sunnere alternativer. Min sønn laget Myk marengskake til morsdagen min i fjor, og han har allerede uttrykt at han gjerne vil lage den igjen i år. Da blir det ekstra stas for ham som har laget kaken også, når mor får akkurat den kaken hun har lyst på. Den er enkel å lage, frisk og deilig.

Jeg håper dere alle blir gjort litt stas på denne helgen, enten du er kjæreste eller mamma. La alle som mener at dette er vissvass bare mene det, så kan vi andre kjenne hvor deilig det er at noen er glad i oss og setter pris på oss.

Ha en fin helg – og riktig god morsdag!

Hilsen Charlotte

Valentine’s Day, også kalt Alle hjerters dag eller Kjærlighetens dag, feires den 14. februar med gaver, konfekt, anonyme kjærlighetsbrev osv. Skikken, som oppstod på slutten av 1500-tallet, kommer sannsynligvis av den folkelige troen på at fuglene begynner å pare seg på denne dagen. Det er også mulig at det dreier seg om en overlevering av de romerske Lupercalia-festlighetene. Valentinsdag feires i anglo-amerikanske kulturer, i Frankrike og i senere år også i Skandinavia.

  • 1 ts hvitvinseddik5 stk eggehvite
  • 3 1/2 dl sukker
  • 1 ts maizena
  • 1 ts vaniljesukker

Forvarm ovnen til 250 grader. Bland eggehviter, sukker, maizena, vaniljesukker og hvitvinseddik i en foodprocessor og pisk alt stivt. Tøm massen direkte ut på en bakeplate med stekefolie eller bakepapir, og form den til en rund sirkel. Senk varmen til 100 grader og sett platen nederst i ovnen. Stek bunnen i 1 time og 20 minutter. Bunnen skal være litt myk i midten. Avkjøl og ta papiret forsiktig av.

Fyll

  • 2 dl kremfløte
  • 1 boks mager vanilje kesam
  • 100 g bringebær
  • 100 g blåbær

Pisk kremen stiv og bland lett sammen med vaniljekesam. Fordel kremen utover kaken og pynt med friske bær.Denne kaken smaker best nylaget, og må fylles med krem like før servering.

Vi som er opptatt av å passe på kostholdet, pleier ofte å spare kosemerkene våre til slike anledninger. For det er viktig at barn og andre som er glad i oss, kan få lov å gjøre i stand noe ekstra på slike dager, dersom de ønsker det. Og ofte kan det innebære å glede seg sammen rundt et bord, kanskje med en deilig kake eller noe annet godt. Det må vi kunne ha plass til i livet vårt. Derfor vil jeg gjerne dele noen av mine favoritter fra roede.no.

Myk marengskake – Pavlova

Myk marengs (naturlig fri for gluten)

Fruktsalat

FRUKTSALAT: En enkel, frisk og lett dessert som faller i smak for både liten og stor. Dadler, mandler og granateple gjør fruktsalaten annerledes og spennende.

Fruksalat

Powered by Labrador CMS