Ble gode digitale venner på Roede-kurs

Det er ikke lenge siden verken Lise Hellstrand Aarli (43) fra Sørlandet eller Karianne Larsen (44) fra Alvdal innså at de måtte gjøre noe med vekten sin.– Etter å ha vært sykemeldt i 2018 gikk jeg inn i en depresjon som gjorde at jeg gikk kraftig opp i vekt på noen få måneder. Jeg hadde vært aktiv turleder i DNT i 10 år og plutselig ble det tungt å bevege seg. Å leke med 2-åringen var tungt, og selvtilliten ble sterkt svekket da hele garderoben måtte byttes, beskriver Lise.

Karianne hadde også behov for å gå litt ned i vekt.

– Så i august 2020 bestemte jeg meg. Jeg kunne jo bruke den kjedelige Corona-tiden på noe fornuftig! Det var av helsemessige årsaker at jeg gjerne ville gå ned litt i vekt, forteller hun.

Det var ikke tilfeldig at valget falt på Roede, noe de begge hadde kjennskap til fra før av.

– Jeg gikk på Roede-kurs i 2005 og oppnådde gode resultater. Jeg visste at dette er ingen «sultekur», men man spiser helt normal mat som kan serveres til hele familien, forteller Karianne.

Lise har også vært fornøyd med Roede da hun kan spise vanlig mat og nokså vanlige mengder.

– Det fine denne gangen var at Roede hadde skiftet «stil». Jeg fikk mer hjelp til å endre livsstil! Før var det mer lavkalorimat føler jeg. Jeg hadde også bestemt meg for å ta kurs til jeg var i mål denne gangen, forteller hun.

Lise og Karianne kjente ikke hverandre før de begynte på digitalt kurs hos Roede-kursleder Lene Hannevig. Det tok ikke lange tiden før de ble gode venner, og satte seg et delmål, som innebar at de skulle møte hverandre på ordentlig – på Roede-camp i selveste Lofoten.

– En skikkelig bonus

At de to ble digitale venner på Roede-kurs, har betydde mye for dem begge.

– Å stifte vennskap med Lise på et Roede-kurs har vært betydningsfullt og det ble en skikkelig bonus for dette kurset. Hun har vært fin motivator.  Vi har støttet hverandre igjennom tiden på kurs. Pushet hverandre og kommet med gode råd når det har trengtes, forteller Karianne.

For Lise har det vært til stor hjelp å få de daglige oppdateringene fra Karianne på snap.

– Det har hjulpet meg til å ta gode valg på de dagene der for eksempel sukkersuget var stort. Hvis hun da snappet et bilde av en gåtur klarte jeg å fokusere på noe annet. Det var alltid fint å se henne på videmøtekurs uke etter uke, for de andre deltakerne skiftet jo innimellom, forteller hun.

Underveis på kurs  – og før de møttes – oppnådde de begge store endringer i livsstilen sin.

Store forandringer hos begge

Lise var ganske sunn fra før, men har likevel endret en del på kostholdet sitt.

– Vi spiser mer fisk i uka, og mindre farseprodukter, og veldig ofte har vi salat til middagen, selv om det ikke passer til. Ellers har jeg blitt mer bevisst på å spise nok grønnsaker – men der har jeg fortsatt litt å lære.

Bli Roede-medlem nå!

Karianne trekker også fram grønnsaksspisingen.

Les også: 10 tips til å få mer grønnsaker inn i hverdagen.

– Jeg spiser jevnt gjennom dagen for å unngå store svingninger i blodsukker. Grønnsaker er stort sett med til hvert måltid. Jeg er mer opptatt av å få i meg variert mat slik at jeg får i meg de riktige næringsstoffene som kroppen trenger.

Treningen har også fått mer fokus i hverdagen til begge damene.

– Jeg går tur nesten daglig. Styrketrening derimot har uteblitt, men jeg jobber med saken mentalt, forteller Karianne.

Lise derimot har kommet over terskelen for å trene styrke, og har fått veldig sansen for det.

– Nå trener jeg 5-6 ganger i uken, og jeg elsker styrketrening! Det tok vel cirka et år på kurs før jeg endelig turte å prøve meg på styrke, og heldigvis ga det mersmak!

DØRSTOKKMILA: Ta med treningstøy på jobb og ta økta i nærheten rett etter arbeidstid!
DØRSTOKKMILA: Ta med treningstøy på jobb og ta økta i nærheten rett etter arbeidstid!

Selv om begge har oppnådd mye, innrømmer de likevel å ha møtt på noen utfordringer underveis.

Les også: 7 gode tips for å overkommme dørstokkmila.

Kroppen kjenner forandringen

Det er ikke til å stikke under en stol at utfordringene kommer, beskriver Karianne.

–  Kroppen merker forandringen, og jobber hardt for å få den tilbake til «normalen».  Jeg kjente både på søtsug og sultfølelse, selv om jeg var mett.

Lise sin største utfordring mens hun gikk på kurs var å holde fokus gjennom hele helgen.

– Men jeg bestemte meg ganske fort for å kose meg ekstra i helgene og heller bruke lengre tid på vektnedgangen/livstilsendringen. Dette har nok vært min løsning for å holde vekten så lett i ettertid. Det var også utfordrende å komme seg på gåtur  hver dag, for med 22 kilo ekstra ble jeg så trøtt. Jeg måtte legge meg og sove etter turene. Det gikk heldigvis over etter noen få uker da energien økte, forteller Lise.

Men selv om de møtte på noen barrierer underveis, er de veldig fornøyd med hva de har oppnådd.

– Jeg er veldig fornøyd med å ha klart å gå ned 15 kilo, og jeg har fått normale kolesterolverdier – som var min store drivkraft, forteller Karianne, som også kjenner på mer energi og overskudd.

Lise er mest fornøyd med å ha fått gode treningsrutiner.

Etter å ha oppnådd alt dette, og til sammen gått ned nesten 40 kilo, var både Lise og Karianne enige om at dette måtte feires.

Jeg er mest fornøyd med at jeg nå heller går en tur eller trener, framfor å legge meg på sofaen når jeg er sliten. Men jeg legger meg gjerne ned etter trening altså! Jeg merker jeg får mer energi av alle gåturene i skog og mark, pluss treningen.

Lise trekker også fram det å ha blitt en god rollemodell for hennes døtre, som et viktig mål hun har nådd.

– Jeg har fått mer energi til å orke å leke med minstejenta mi, og jeg har blitt et bedre og sunnere forbilde, både mat- og treningsmessig, for tenåringen min.

– Det var en tipptopp tur til Lofoten, som kan anbefales på det sterkeste, forteller Karianne.

Møttes på ordentlig etter ett år

Før de skulle feire sammen på Roede-camp, møttes de for første gang på en camping på Stavern, med døtrene sine. Da hadde de gått på kurs sammen i ett år.

– Det føltes helt naturlig, da vi hadde snappet med hverandre daglig i mange måneder. Da vi dro til Roede-camp på Lofoten i september var det som jeg hadde kjent henne i mange år. Vi delte dobbeltrom og det var ingen problemer, forteller Lise.

Ifølge kurslederen fant ikke overraskende de to damene tonen med en gang, og både syklet, var med på to toppturer – og nådde toppen, og var med på alle yoga- og treningsøkter.

Hvis de ser inn i glasskula og ser på seg selv ti år fram i tid, ser de begge to spreke damer.

– Jeg er forhåpentligvis en sprek dame i 50-åra som kan gå i Alvdals flotte fjellterreng, sier Karianne.

Lise drømmer om å komme tilbake til DNT igjen.

– Om ti år er jeg turleder for DNT-ung, en aktiv tenåringsmor – og jeg er kursleder for Roede!

Powered by Labrador CMS