Brøt ond sirkel – nå sier Sølvi ja til livet igjen

Da Sølvi fikk Crohns sykdom, ble den tidligere aktive og sosiale kvinnen fanget i en ond sirkel. Roede-metoden hjalp henne å være seg selv igjen.

Sykdommen

Sølvi Rønsåsbjørg (61) fra Lørenskog fikk diagnosen høsten 2013. Crohns sykdom er en kronisk betennelse i mage- og tarmkanalen. Magesmerter og løs mage er typiske symptomer. Fra å være en sosial og blid person, ble Sølvi inaktiv, isolerte seg hjemme og takket nei til aktivitetene hun trivdes så godt med før.

”Jeg var den som svarte ja til å være med på hytteturer, skiturer, kajakkturer, sosiale sammenkomster osv ..  Etter at jeg fikk diagnosen, ble det oftere og oftere at jeg takket nei pga Crohn. Dette medførte også at jeg ble værende hjemme uten noen aktivitet, som igjen medførte at kiloene raste på. Og det gjorde det jo heller ikke lettere å delta i det sosiale livet. Alt ble jo forferdelig tungt.”

Foto: NHI – Crohns sykdom 

Sølvi var sliten hele tiden og sluttet med fysisk aktivitet. Selv om hun merket forbedring med medisinering, kom smertene fortsatt ofte og hun måtte alltid passe på at hun hadde et toalett i nærheten. Samtidig slapp ikke sultfølelsen tak og hun la på seg. En ond sirkel var i gang.

”Jeg ga bort klær som var for små og trodde egentlig ikke at jeg kunne gå ned i vekt igjen…”

Jeg kunne ikke klart det uten en fin gruppe

Julen 2016 innså Sølvi at hun måtte gjøre noe med livsstilen sin. Det at hun ikke fant klær som passet til jule- og nyttårsfeiringen var dråpen som fikk begeret til å flyte over. Hun fikk endelig melde seg på Roede-kurs hos kursleder Kristin Jansen Stokseth på Lørenskog.

Hun valgte Roede-metoden fordi den ikke innebar restriksjoner til hva hun kunne spise, og det var viktig for henne.

Kursleder Kristin forteller at Sølvi har vært en stor inspirasjon. ”Hun har vært ’limet’ i gruppa. Alltid blid og imøtekommende, hun ser bare muligheter og forteller om det i samtalerunden”, forteller kurslederen.

Sølvi understreker hvor avgjørende det var for hennes suksess å møte likesinnede en gang i uken.

Lettere sammen

Sølvi innrømmer at å gå på gruppekurs og snakke om sine erfaringer foran andre mennesker var litt uvant i begynnelsen. Men å gå på kursmøtene ble fort noe hun gledet seg til, og hun understreker hvor avgjørende det var for hennes suksess.

Bli Roede-medlem du også!

Jeg trivdes veldig med å gå på kurs. De første gangene var det litt vanskelig og flaut å snakke i gruppen, men det gikk raskt over. Vi var der tross alt i samme ærende og kursleder Kristin kan jeg ikke få skrytt nok av ! Jeg kunne ikke klart dette uten en fin gruppe. Det var en veldig fin gruppe med latter og alvor, og jeg gledet meg til hver onsdag.

Lettere enn fryktet

Sølvi forteller videre at å følge Roede-metoden var lettere enn fryktet siden hun aldri var sulten. I tillegg merket hun en tydelig forbedring av Crohns symptomene.

Riktig regulert kosthold gjør at fordøyelsen er mer normal. Jeg har mye sjeldnere smerter og trenger ikke lenger å være redd for ikke å komme meg tidsnok på toalettet.

På Roede-kurs, i felleskap og med god oppfølging, klarte Sølvi endelig å snu den negative utviklingen. I takt med at vekten gikk ned og sykdomssymptomene kom under kontroll, ble Sølvi seg selv igjen.

Livet har blitt lettere og enklere. Jeg har blitt mye mer sosial igjen. Det er godt å kunne bevege seg rundt uten at det er et ork, og jeg har mye mer overskudd. Humøret er også tilbake.

Ny livsstil

Sølvi har endret spisevanene sine og har en ny livsstil. Jenteturer og ferier synes hun fortsatt er utfordrende fordi det ikke er så lett å følge med på mat- og drikke inntaket. ”Men heldigvis kommer hverdagen og faste rutiner igjen”, forteller hun. Nå er Sølvi mye mer aktiv i hverdagen. Hun trener styrke to ganger i uken og går en times tid to ganger i uken med venninner. Og hun gleder seg til mer aktiviteter, spesielt til vinteren og skiturer.

Jeg har endret spisevanene mine i henhold til Roede-metoden og vil fortsette med det, da dette passer meg veldig bra. En ting er sikkert: jeg skal aldri opp i vekt igjen!

Sølvi går nå på Hold vekten kurs og har tenkt å fortsette med det enn så lenge. I 2018 vant hun en Roede-pris for sin livsstilsendring. 35 kilo lettere og med sykdomssymptomene under kontroll, er humøret er på topp og som hun selv sier, er hun ”tilbake til den som svarer ’JA’”.

Dette er Crohns sykdom

Crohns sykdom er en kronisk betennelsessykdom i fordøyelseskanalen som særlig angriper overgangen mellom nedre del av tynntarmen og første del av tykktarmen. Typiske symptomer er magesmerter og løs mage.

Kilde: NHI.no

 

Forfatter: Fabiana Botrel Sorter,

Sertifisert Roede-kursleder og freelance journalist

Powered by Labrador CMS