- Det trenger ikke være vanskelig å gå ned i vekt

Det sier Maria Haglund (22), som har fått kontroll både på maten hun spiser og på selvtilliten sin ved å være medlem i Roede.

Publisert Sist oppdatert

Maria hadde innsett ganske lenge at hun måtte gjøre noe med vekten og livsstilen sin, og tok et skikkelig tak i november i fjor. Da kjøpte hun medlemskap i Roede og fikk oppfølging hos Roede-veileder Ellen Hoel.

- Da hadde jeg et slitsomt forhold til mat, og fikk dårlig samvittighet når jeg spiste. En periode hadde jeg gått ned mye i vekt, men ikke på en sunn og fin måte. Jeg prøvde å overbevise meg selv at jeg var sunn, men det hele endte med at jeg gikk opp igjen i vekt. Så sa legen min en dag at jeg måtte gå ned i vekt, forteller Maria.

Legen anbefalte Roede, men han hadde også et ess i erme – som var slankemedisin. De bestemte seg for å prøve uten medisiner til å begynne med. Det er hun glad for, selv om hun i dag ikke har noen anelse om hvor mye hun veier.

Bare tre personer vet vekten hennes

Maria tror hun hadde blitt for opptatt av vekten sin, om hun visste hva hun veide.

- Det hadde tatt mye fokus. Så nå er det bare tre personer som vet hva jeg veier, og det er mamma, legen min og Ellen. Men jeg ser jo selv at jeg har gått ned mye. Jeg har akkurat byttet ut klesskapet! Alt var blitt for stort, forteller Maria.

- Så jeg vet at jeg har gått ned rundt 22 kilo, forteller en stolt Maria, som syns det har vært overraskende lett å gå ned i vekt.

Maria sin Roede-veileder Ellen Hoel, har selv gått ned mye i vekt ved å være medlem i Roede.

Økt bevissthet gir mye!

I Roede har Maria fått veiledning i gruppe med andre, og sammen med moren sin. Hun gleder seg over den reisen hun har hatt.

- Jeg syns det har vært enkelt å gå ned i vekt. Når jeg blir 35-40 år, kan jeg se tilbake på 20-årene og være glad. Jeg har spist nøyaktig hva jeg vil, og jeg har full kontroll på maten jeg spiser. Jeg har fått en god bevisstgjøring på hvor kaloriene jeg spiser skal komme fra. Jeg kjenner også at helsen er blitt mye bedre. Mange av plagene jeg hadde før er borte nå.

I tillegg til å ha gått ned i vekt, er det også andre positive ting Maria har oppnådd de siste månedene.

- Jeg føler meg veldig glad. Før likte jeg ikke meg selv. Jeg har bedre selvtillit nå. Jeg føler også at jeg har fått bedre helse, og dette har jeg jobbet for på en fin og ordentlig måte, sier Maria.

Hun innrømmer at hun helt sikkert kunne ha spist mer grønnsaker, og ler når hun sier at hun er usikker på om kostholdsscoren i NEDiVEKT-appen til Roede liker henne, fordi hun som oftest får straff på grønnsaksspisingen.

Bli medlem og få tilgang til NEDiVekt-appen her!

De små tingene som teller

Selv om grønnsaksspisingen til Maria har litt å gå på, er det andre ting i kostholdet hennes som har blitt mye bedre.

- Jeg spiser mer knekkebrød, og er mye mer bevisst på hvor mye fiber jeg får i meg. Jeg spiser også magrere, og velger for eksempel lett-ost. Mange tenker kanskje at det å spise mindre kalorier høres forferdelig ut, men jeg er mindre sulten nå enn noen gang. Man må spise oftere. Noen ganger klarer jeg nesten ikke å nå målet for dagen fordi jeg ikke orker mer mat, forteller hun.

Samtidig innrømmer Maria at hun fremdeles ikke har det beste kostholdet, og at hun må bli litt bedre, i tillegg til grønsaksspisingen. Men hun er blitt veldig klar over hvor mye de små tingene teller. Maria tenker mye mer på hva hun spiser, og legger alt hun spiser inn i appen, som gir henne mye god læring.

I tillegg til endringer i kostholdet, har Maria også blitt mer aktiv - i alle fall hverdagsaktiv.

- Jeg trente faktisk mer før jeg ble medlem i Roede! Men det var fordi jeg egentlig misbrukte treningen for å gå ned i vekt. Egentlig er jeg ikke så glad i å trene. Jeg er heldigvis veldig aktiv på jobb som miljøarbeider på en ungdomsskole, og har mye hverdagsaktivitet. Og så danser jeg en gang i uken, forteller hun.

Les også: Syv tips til med hverdagsaktivitet

I Roede kan man enten få veilending i gruppe med andre, eller en-til-en (illustrasjonsfoto).

Ønsker seg flere unge medlemmer i Roede

Har du møtt på noen utfordringer mens du har vært medlem i Roede?

- En utfordring har vært at jeg har vært i gruppe med mange som er mye eldre enn meg. Jeg kan ikke alltid relatere meg til det de sier. Jeg kunne ønske det var flere unge medlemmer! Det er jo flere unge som trenger dette, sier Maria, og legger samtidig til at hun har blitt tatt godt imot i gruppen, og at de andre syns det er rått at hun er der og modig som tørr å åpne seg.

Maria føler det fortsatt er litt tabubelagt å si at man er medlem i Roede, i alle fall blant unge. For det er liksom bare eldre som har Roede-medlemskap, sier hun.

- Men jeg har jo gått fortere ned i vekt enn andre som går på medisin, lavkarbo eller andre ”ukeblad-dietter”!

Selv om Maria syns reisen med Roede har vært enkel, innrømmer hun at det også har vært perioder der hun har vært «drittlei».

- Men jeg har lært meg selv at det er ok å gi litt slipp noen ganger, og ikke alltid registrere maten jeg spiser. Jeg har full kontroll likevel, og det er lett å hente seg inn igjen.

Nå ønsker Maria å fortelle andre unge som sliter med å gå ned i vekt, at det finnes en løsning som ikke tærer på livskvaliteten.

Les også: Bedre livsstil uten å begrense livet

Trenger ikke følge alle «Se & Hør-dietter»

Maria syns det er mye kroppspress i hennes generasjon, og mener unge kjenner på det hele tiden.

Mange har spurt Maria hvordan hun har gått ned i vekt. Hun syns det er overraskende mange som ikke vet at det handler om kalorier inn og kalorier ut. De forholder seg heller til det hun kaller for Se & Hør- og VG-saker om hvor mye personer har gått ned i vekt ved å følge ”super-metoder”.

- Gå heller på Roede! Det gir deg muligheten til å bli mer bevisst på valgene dine. I Roede er det ingen fy-mat, og det gir ingen dårlig samvittighet. Man kan fortsatt dra på McDonald’s eller spise kebab, og det skal man unne seg, man må bare velge smart. Dette er den beste måten å gå ned i vekt på. Det handler om å endre livsstil, og som Ellen pleier å si: Å spise seg ned i vekt.

Powered by Labrador CMS