Fra 4XL til small

Da David Wright (63) fra Bærums Verk var overvektig, hadde han artrose i begge knærne, og var helt inaktiv. Det gjorde vondt å gå, spesielt i trapper, og det gjorde til og med vondt å ligge i sengen.

En dag kom konen hans med et ultimatum.

– Hun var lei av min inaktivitet, og mangel på ork på livet. Legen min hadde lenge anbefalt meg å gjøre noe med vekten min, som ga flere negative helseplager.

Fastlegen anbefalte Roede. Selv var David skeptisk, og han manglet motivasjon.

– Jeg ønsket ikke å begynne på kurs, jeg var presset til det. Jeg var skeptisk til et organisert tiltak, jeg var vant til å gjøre alt selv.

Men det tok ikke lange tiden før resultatene begynte å komme.

Les også: Lettere, gladere og sprekere menn.

På Roede Mann lærer du å spise mat som du blir mett av, og som ikke tar knekken på helsa – samtidig som du går ned i vekt.

Meningsfullt å gå på kurs med andre menn

På kurs opplevde David at de andre mennene på Manne-kurset satt med de samme problemstillingene og utfordringene. Og det opplevdes som meningsfullt å dele erfaringer. Og resultatene kom raskt, med en vektreduksjon på mellom 1-2 kilo i uken, samtidig som han kunne spise det aller meste. Han fikk også god oppfølging og inspirasjon fra Roede-veileder Maria Ellingsen.

Etter hvert oppdaget han hvor verdifullt det var å registrere alt han spiste og drakk, for å holde kontroll på inntaket. Nå går det nesten ikke en dag uten at han registrerer.

David legger imidlertid ikke skjul på at han har hatt noen sprekker også.

Krevende å endre en hensynsløs livsstil

– Det er ikke lett å endre en så hensynsløs livsstil som jeg hadde, med ubegrenset spising til enhver tid.

David trekker igjen fram den verdifulle støtten han fikk fra Maria, og ikke minst, fra sin kone.

Og dette har ikke bare gitt resultater på vekten. Han har opplevd mange helsemessige effekter i tillegg.

– Legen har sluttet å skrive ut blodtrykkssenkende medisiner til meg. Blodtrykket er nå helt normal etter mange år med høyt blodtrykk. Jeg har artrose i venstre kne, men det verker ikke lenger! Jeg har mye mer energi og orker mer. Det å gå ned fra 4XL til small har vært helt herlig. Før så jeg ut som et monster, mens nå er jeg tynn og slank og føler meg mye bedre. Jeg har fått så mye energi og ikke minst livslyst.

Poenget er å endre vaner over så lang tid at den nye livsstilen blir et foretrukket valg sier David. Foto: Fabiana Botrel Sorter

Og sist, men ikke minst:

– Maria målte min metabolske alder til 47 år. Og jeg er 63 år gammel!

Slutt med junk

David spiser nå mye bedre enn han gjorde før.

– Jeg spiser mer frukt og grønt og mer rent kjøtt og ren fisk, og mindre prosessert mat.

Samtidig har hverdagen blitt mer aktiv.

– Det har den på flere måter. Jeg gå turer igjen, blant annet til Kolsåstoppen nesten hver dag når vi er hjemme. Jeg gå trapper igjen. Ellers er jeg veldig aktiv i fritiden med bl.a. vedhogst, byggearbeid i hagen osv. Jeg parkerer gjerne et stykke unna butikken når jeg handler, for å gå litt. Før parkerte jeg nærmest mulig.

Bli Roede-medlem nå!

Veien videre blir å fortsette med en aktiv livsstil, og beholde normalvekten.

– Men det er fortsatt en daglig kamp mot gamle uvaner som er opparbeidet over mange år, så det jobber jeg med hele tiden.  Jeg bruker fortsatt Roede-appen, og jeg bruker aktivitetsklokke.

Men han legger raskt til:

– Samtidig har jeg aldri følt meg så frisk som nå, jeg føler meg som et nytt menneske! Alt er lettere! Vektnedgangen har gitt meg gnisten tilbake.

En ting David har lært seg under livsstilsendringen, er å passe på at det ikke bare ender opp med å bli en slankekur.

– Poenget er å endre vaner over så lang tid at den nye livsstilen blir et foretrukket valg.

Dette tar han også med seg på veien videre.

Les også VG pluss (+) sak om David: David (63) – Jeg har gått ned et helt menneske.

Powered by Labrador CMS