Gutta gikk ned totalt 40 kilo

For bare få uker siden bestemte Roede-veileder Lill-Jorid Andreassen seg for å sette opp et eget kurs for menn, der målet var å hjelpe mennene bli kvitt de ekstra kiloene og lære å spise for overskudd. Bare 3-4 uker etter hadde mannegjengen på totalt 13 stk gått ned til sammen 40 kilo.

– Den ene mannen fortalte at han var veldig sliten og sulten den første uken. Han var sint, og sa til seg selv «dette går ikke!». Men så ga jeg ham en god innføring i at en kalori ikke bare er en kalori. Da fikk han seg en skikkelig a-ha opplevelse på hva som er bra og hva som er mindre bra å spise, forteller Lill-Jorid, som holder kurs i Tromsø.

Mannen Lill-Jorid forteller om gikk ned flere kilo og opplevde å få mye mer overskudd. Dette har hatt stor betydning i hans fysisk krevende jobb. Han er glad han holdt ut.

Få oppfølging fra Roede nå!

Mannegjengen til Lill-Jorid gikk ikke bare ned mange kilo i vekt. De hadde en vesentlig forbedring i kostholdsscore sin, Roedes unike verktøy; NEDiVEKT-appen gir en score på kostholdet fra dag til dag. Og kroppsanalystetesten viste at mennene dro av seg flere år.

Les om Knut som gikk ned 20 kilo med hjelp av NEDiVEKT-appen

Mennene fikk en betydelig forbedring i deres kostholdsscore mens de gikk på kurs.
Mennene fikk en betydelig forbedring i deres kostholdsscore mens de gikk på kurs.

Ble 9 år yngre på kroppsanalyse

Ifølge Lill-Jorid, bortimot doblet kostholdsscoren til mennene seg. Kostholdsscoren går fra 1-10, og Roede sier at alt over 7 er bra.

– Kostholdsscoren steg i snitt fra 3,95 til 6,6 på fire uker. Tre av deltakerne hadde godt over 7 og 9, forteller Lill-Jorid.

Hun legger til at på bare fire uker lærte de 13 mennene at en livsstilsendring handler ikke bare om hvor mange kilo man går ned i vekt, men også om kvaliteten på maten, og helsen for øvrig.

For å se på endringer i helse, tok Lill-Jorid en kroppsanalyse på mennene, både ved kursstart og ved kursslutt.

– En mann på 60 hadde kun gått ned 5 kilo – og hadde en metabolsk alder på 75 år på starten. Etter fire uker var han nede på 66 år, altså hele ni år yngre, forteller Lill-Jorid.

Den metabolske alderen forteller noe om helsen og trenger ikke å være den samme som den egentlige alderen din. Noen ganger kan den metabolske alderen være langt høyere enn den kronologiske og omvendt. Jo høyere den metabolske alderen er over den egentlige alderen, jo dårligere kan man si at helsen er. En vektreduksjon på bare 5–10% anses som tilstrekkelig med tanke på å få bedre helse, selv om normalvekt ikke er oppnådd.

– Trolig vil flere av mennene snart kunne kutte ut blodtrykksmedisinen de tar, forteller Lill-Jorid.

Alle mennene ble mer hverdagsaktive
Alle mennene ble mer hverdagsaktive

Stress ned blodtrykket med 9 enkle råd

Glede av hverandre

Lill-Jorid forteller at mennene i gruppen hennes hadde stor glede av hverandre.

– Det ble en skikkelig sammenspleiset gjeng. Det var utrolig god stemning i gruppen, forteller kurslederen som legger til at menn generelt trenger å gjøre livsstilsjusteringen i like stor grad som kvinner, men mange forstår kanskje ikke i samme grad at en vektreduksjon og en livsstilsendring ikke bare handler om skjønnet, men i stor grad om helse.

– Gutta har gjerne doktorgrad i unnskyldninger og utsettelser, ler Lill-Jorid.

Mer aktivitet på mennene

På bare 4 uker ble alle mennene også mer fysisk aktive, og Lill-Jorid fokuserte spesielt mye på hverdagsaktivitet.

– Vi snakket mye om det å prøve å stå oppreist så mye som mulig gjennom dagen. Stå gjerne så mye som mulig før man skal på jobb, reis deg litt opp igjen etter lunsjen, og stå så mye som mulig etter jobb, og heller gå en tur rundt kvartalet framfor å legge seg på sofaen, sier Lill-Jorid.

Og dette hadde en positiv effekt på alle mennene. Den ene mannen – som også begynte å trene mye styrke, økte muskelmassen med en halv kilo i løpet av kurset.

Selv om kurset nå er over, har bortimot alle mennene bestemt seg for å fortsette videre på kurs.

– Nå blir fokuset på hva som skal til for å lykkes for å gå ned i vekt og få det til å være varig, avslutter Lill-Jorid.

Powered by Labrador CMS