- Hold ut selv om det går treigt i starten

Kari Hoel hadde alltid vært slank. Så kom overgangsalderen og vips la hun på seg 20 kilo - i løpet av et år. Men med litt hjelp fra Roede og en god porsjon egeninnsats, har hun klart å bli kvitt disse kiloene. 

Publisert Sist oppdatert

Kari Hoel (55) fra Hamar skjønte hun måtte ta tak da overgangsalder-kiloene kom i full fart for 7-8 år siden.

- Jeg prøvde masse og trente en del, men de 20 ekstra kiloene satt som støpt, forteller Kari, som på det tidspunktet egentlig hadde gitt opp. 

Så dro hun til legen og fikk beskjed om at hun hadde høyt kolesterol, og måtte gjøre noe med livsstilen. 

- Da tenkte jeg "nå må jeg!", og meldte meg på Roede, sier Kari.

Hun kjente Roede fra før, og har alltid sverget til Roede om hun har trengt å gå ned i vekt. 

- Det er dette som funker, og som man kan leve med etterpå. Det er så fint tilrettelagt og hele familien kan spise samme maten. Ja, man må følge med og være litt striks, men dette funker.

Kari var kjempemotivert. Men likevel så ville ikke kiloene slippe tak. Om Kari gikk ned en kilo, gikk hun bare opp igjen uken etter, og etter fem uker hadde hun egentlig bestemt seg; hun gadd ikke mer. 

Bli medlem du og!

- Bit tenna sammen! 

Kari er glad i smågodt. Hun bestemte seg for å spise maks ti biter.

Fordi kiloene ikke ville slippe, dro Kari til legen for å ta diverse undersøkelser, blant annet på stoffskiftet. Prøvene viste at alt var normalt, og legen sa at Kari burde være fornøyd selv om hun bare gikk ned 250 gram i uken. Hjemme oppfordret mannen til Kari henne til å bite tenna sammen, og fullføre. 

- Og plutselig skjedde det noe! Det gikk lettere. Det var som om kroppen trengte litt tid på å omstille seg, forteller Kari, som gikk ned totalt fire kilo på kurset hun gikk på hos Roede-veileder Bente Anita Brustad

Men hun hadde fremdeles flere kilo å ta av seg. 

- Jeg jobber mye, og er mye på farten, så jeg bestemte meg for å prøve resten på egenhånd og gikk virkelig inn for dette! 

Kari lagde seg matplaner, hun lærte seg nøyaktig hvor mye hun skulle spise, hvor mange kalorier hun skulle innta og var streng med kosen - som hun liker så godt, men tillot seg noe. 

- Jeg er veldig glad i godteri! På lørdager kjøpte jeg smågodt. Ti biter maks. Også har jeg sluttet å drikke lettbrus, som jeg egentlig kunne ha levd på! Lettbrus var vannkilden min. Jeg kunne drikke to liter på en dag. 

Slavisk med matplaner

Kari var "slavisk" med matplaner, som hun selv kaller det. Hun spiste fire hovedmåltider hver dag og to mellommåltider. Hun lå på 1200-1500 kcal hver dag og brukte Roede-boken hun fikk da hun gikk på kurs mye. Hver uke hadde hun en plan for hva hun skulle spise uken etter. Hun hadde en fire ukes rotasjonsplan og gjorde eventuelle tilpasninger underveis. Hun har vært streng med seg selv.

Resultatet: Ytterligere 11 kilo ned innen august i fjor. 

Men selv da var hun ikke ferdig.

Gjør det enkelt!

Få god mat og gode vaner levert på døren med Roedekassen fra Godtlevert.no. Det gjorde Kari!

For mange år siden hadde Kari en god treningsrutine, og trente tre ganger i uken. Så fikk hun en kneskade og falt ut av de gode treningsrutinene. Nå har hun begynt å gå turer igjen. Planene videre er å komme i gang og trene 2-3 ganger i uken, som blir lettere når det blir lysere tider siden Kari er glad i å sykle. 

- Jeg følger med på Apple Watchen min hver dag. Jeg skal gå 10.000 skritt hver dag. Det er viktig fordi jeg sitter så mye stille på rumpa. 

Kari er mer aktiv nå, men har derimot vært mindre rigid og streng med kostholdet siden august i fjor. 

- Jeg veier ikke maten lenger, jeg tar det på øyemål. Vi får Roedekassen til GodtLevert, og syns den funker bra. Vi bruker også Oda, og bruker handlelister. Den husker hva man har lagt inn. Det gjør det hele enklere.

Fra august i fjor til juletider gikk Kari ned ytterligere 7 kilo. Totalt har hun altså gått ned 18 kilo på egenhånd. 

Kari forteller at dette har hatt stor betydning for helsa.

Alt er lettere

- Vektreduksjonen har hatt stor betydning for knærne mine. Jeg var hos en ortoped en gang som sa at for hver 10 kilo ekstra, så belaster man knærne 40 kilo ekstra. Jeg hadde 20 kilo ekstra og belastet altså knærne med 80 kilo, deler Kari.

Hun forteller også om økt velvære, at klærne passer igjen og ikke minst den helsemessige gevinsten som at både kolesterol og blodtrykk har gått ned. 

Har det vært noen utfordringer underveis?

 - Ja noen, i de periodene jeg var veldig striks. Da kunne jeg si nei til å være med på ting, for å ha kontroll på kostholdet mitt. Det styrte hverdagen min litt. Men i høst klarte jeg å gi opp det litt. Nå spiser jeg det jeg får, forteller Kari. 

Kari forteller at hun nå lever godt med å spise mindre porsjoner og koser seg. Hun vil fortsatt ned 5-6 kilo til, men maser ikke med det. Det får ta den tiden det tar. 

- Det skal ikke være vanskelig. Da glipper det, sier Kari.

- Hold på de gode rutinene

Hun skal ikke opp 25 kilo igjen, svarer Kari når hun blir spurt om veien videre. 

- Jeg fortsetter nok å gå litt mer ned i vekt. Jeg skal også få inn mer styrketrening for å øke forbrenningen. Så skal jeg bare fortsette som nå, og stabilisere vekten - og holde meg der. 

Hva er ditt råd til andre som vil ned i vekt?

- Mitt viktigste råd er å bite tenna sammen om det går litt treigt i starten. Hold på de gode rutinene! Kom deg over den første kneika selv om du har cravings. Litt smågodt har gjort at jeg har klart å holde i det, også poppa jeg litt popcorn om det ble helt ekstremt. Da koste jeg meg med en liten bolle. 

Kari har ikke hatt store utfordringer med overgangsalderen, men legger ikke skjul på at den har blitt enda lettere med færre kilo.  

Powered by Labrador CMS