Jeg klarte å finne kjærlighet til meg selv

Jeanett Tangen (28) er ikke tvil om når det var hun innså at hun måtte gjøre noe med vekten. Det var da hun kom til et punkt i livet der hun hadde veldig lav selvtillit og brukte mye tid på å snakke sed selv ned. Hun hadde kjærlighetssorg, og følte seg veldig alene. Hun bestemte seg for å fikse på det hun så på som det enkleste problemet der og da, som var vekten hennes.

– Det som startet som en overfladisk greie for å få bedre selvtillit utad, tok meg med på en selvutviklingsreise jeg aldri kunne drømt om, forteller hun.

Nye Roede har vært løsningen

Jeanett valgte Roede fordi hun hadde erfaring med Roede, og vet hvor mye lettere det er å gå ned i vekt når man har noen å støtte seg på. Hun har gått på Roede-kurs før for å ta av noen kilo, men gikk opp igjen hver gang.

Min suksessformel var oppfølging av min Roede-vanetrener og støtten i gruppen.
Min suksessformel var oppfølging av min Roede-vanetrener og støtten i gruppen.

– Men nå med Roedes nye fokus, som har fått meg til å forstå at halve jobben er å ta av vekten og halve jobben er å holde trivselsvekten, har det hjulpet meg med å holde vekten, forteller Jeanett, som gikk flesteparten av kursene hos Roede-kursleder Kristine Joa Amdal.

Jeanett beskriver den fysiske og psykiske reisen hun har vært på, mens hun har gått på Roede-kurs.

– Før handlet mye av livet mitt om maten jeg spiste, hvor mye jeg spiste og hvordan kroppen min så ut. Mens nå, med min nye livsstil, kan jeg flytte fokuset mitt fra noe negativt til noe positivt. Å gå ned i vekt har vært veldig bra for den fysiske helsen min; alt blir lettere når kroppen er lettere. Men, for den psykiske helsen min har det faktisk betydd alt. Jeg føler meg så mye bedre nå enn det jeg gjorde da jeg var overvektig, forteller Jeanett.

Hun beskriver videre at før var hun var slem mot seg selv, noe som påvirket forholdene rundt henne, både med venner, familie, kjæreste og kolleger.

– Det er vanskelig å fortelle hvor stor forskjellen er på det å leve sunt kontra hvordan jeg hadde det før. Det må oppleves! Jeg levde litt etter «you only live once», og at det var lov å kose seg, men det er jo nå jeg lever det gode liv og koser meg! Ingen forsakelser, smarte matbytter, vanlig mat og det er enkelt å få tid til i hverdagen. Resultatet er at kroppen min trives, og jeg med den.

– Nå har jeg mer energioverskudd, jeg føler meg gladere, mer lykkelig og bruker mye av tiden til å snakke meg selv og andre opp, som er nytt for meg.

– Men klart jeg har møtt på utfordringer

Jeanette tror de fleste møter på utfordringer underveis i en livsstilsendringsprosess.

– Gikk jeg på en liten smell, kunne jeg raskt havne tilbake i gamle mønstre. Da var det så viktig for meg å være dedikert og møte opp på kursdagen min. For der fant jeg motivasjonen til å fortsette å jobbe på, selv om jeg ikke var stolt over utskeielsen min. Da fant jeg styrken inni meg til å fortsette å jobbe mot målet mitt, fortsette å være positiv, og ikke dvele ved fortiden, forteller Jeanett.

Hun innrømmer at det hadde hun nok ikke klart, om hun hadde vært helt alene.

Andre ting hun mener var viktig lærdom under reisen med Roede var at hun lærte seg at hun ville komme langt ved å akseptere situasjoner hun helst ikke vil akseptere, og la fortiden ligge i fortiden.

– Motiverende og forklarende ordtak fra kursboken har også vært veldig betydningsfullt.

Og maten Jeanett spiser nå, kan ikke måle seg med hva hun spiste før. Før hadde Jeanett kun én tanke om hva god mat var, den MÅTTE være usunn.

– Mens nå synes jeg at nesten all mat er god, enten den er «sunn» eller «usunn». Nå velger jeg mye oftere den sunne maten fremfor den usunne, uansett om jeg skal kose meg eller ikke. Jeg har blitt glad i å spise sunt, og jeg synes det er stas at de som kjenner meg best, vet at jeg foretrekker å spise sunt. Ikke fordi jeg må «passe på» hva jeg spiser, men fordi de vet at jo, Jeanett elsker sunn mat, forteller Jeanett.

FØR OG ETTER: – Jeg trodde jeg skulle slanke meg, men fant fort ut at løsningen er nye vaner jeg liker.
FØR OG ETTER: – Jeg trodde jeg skulle slanke meg, men fant fort ut at løsningen er nye vaner jeg liker.

Hverdagen hennes har blitt mer aktiv også.

– Jeg har alltid vært en aktiv jente som elsker å gå tur i fjellet, og alltid vært glad i å jogge. Men da jeg var overvektig var det veldig tungt og slitsomt, og det gjorde at jeg ikke ble motivert til å fortsette å være aktiv, så jeg ga opp. Nå som kroppen min er lettere, føles ikke fjellturen eller joggeturen så forferdelig tung, og det motiverer meg til å fortsette. Jeg vet jo også veldig godt hvor viktig det er med fysisk aktivitet.

Det handler ikke bare om å gå ned i vekt

Selv om Jeanett har gått ned mange kilo, fått et bedre kosthold og blitt mer aktiv som følger av en lettere kropp, har hun lært at det viktigste her i livet er ikke å gå ned i vekt for å bli stolt over seg selv, og for at andre skal være stolte over henne.

– Vektnedgangen min har fått meg til å innse at livet handler om så mye mer enn hvordan kroppen min ser ut og om hva jeg spiser. Så jeg har virkelig funnet mitt mål videre, og jeg har blitt mer ambisiøs for fremtiden min.

Jeg klarte å finne kjærlighet til meg selv, som førte til at jeg klarte å finne kjærligheten sammen med min nåværende samboer, og jeg er veldig lykkelig. Og jeg kommer stadig til å ville utvikle meg selv, og utfordre meg selv.

Nå vil hun lære bort alt hun selv har lært, og jobber nå som kursleder i Roede.

– Nå får jeg lov å veilede mennesker slik at de også kanskje kan forstå at livet handler om så mye mer enn alt det overfladiske, og hvor viktig det er å ta vare på den kroppen vi har, forteller hun.

Powered by Labrador CMS