– Jeg skylder også på korona-kilo!

Det forteller Solveig Heldal (72) fra Lillesand. Når hun blir spurt om når hun innså at hun måtte gjøre noe med vekten, trekker hun fort fram Korona og innrømmer at det nok ligger noe der.

– Litt mer innekos blir fort litt ekstra mat. Og det kan fort bli et problem når man elsker sjokolade, is, bakverk, spesielt gjærbakst – og gode sauser. Til jul tror jeg at jeg spiste tett på en kilo marsipan alene, forteller Solveig.

Kiloene snek seg på. Og så kjente hun som mange andre gjør, at når man først veier en kilo for mye, kommer det lett en til. Da klærne begynte å stramme «all over», tenkte hun at nok er nok! Hun syns det var lett å velge Roede.

Blodprøvene viser gode verdier på alt fra kolesterol til ingen tegn på diabetes.
Blodprøvene viser gode verdier på alt fra kolesterol til ingen tegn på diabetes.

Kunne teorien, glidd ut i praksis

Solveig har faktisk selv vært Roede-veileder. Det var på nittitallet etter at hun hadde gått mange kurs selv. Hun kan det meste i praksis, men mye hadde glidd ut.

– Så jeg ville tilbake til gode vaner med vektreduksjon, basert på vanlige norske matvarer, forteller hun.

Kvaliteten på maten hun spiser har stort sett alltid vært god, men hun var ikke like bevisst på spise rikelig med frukt og grønnsaker, samt rent kjøtt og fisk, og mindre poteter og saus, som det hun er nå.

Vektreduksjonen hun har oppnådd på kurs hos Roede-veileder Helene Hårklau, har betydd mye.

– For meg har det mest å si på lang sikt. Jeg er blitt over 70 år og har alltid hatt god helse og spist sunt nå det gjelder grønnsaker, frukt og antall måltider i døgnet. Men mengden mat hadde økt. Jeg trengte å stoppe opp for å bevisstgjøre meg på hvor mye 100 gram egentlig er, hvor mye saus 0,5 dl er, hvor mange kalorier vil jeg tillate meg på sjokoladefronten, forteller hun.

For Solveig har det også vært viktig at blodprøvene viser gode verdier på alt fra kolesterol til ingen tegn på diabetes.

– De kiloene jeg nå har gått ned gir meg velvære, og det er nydelig at jeg kan åpne klesskapet og det meste passer, innrømmer hun. Hun forteller også at hun føler mer energi, og sover bedre nå.

Solveig møtte ikke på spesielt mange utfordringer underveis, og har alltid følt seg mett på hennes antall kalorier.

– Så har jeg blitt blir litt kreativ på hva jeg spiser. Jeg har hatt søtsug, men har klart å finne gode måter å overvinne lysten på, i stedet for å hive i meg en stor fristende sjokolade.

Offentliggjorde livsstilsendringen på radio

Solveig trekker også fram NEDiVEKT-appen som et viktig og betydningsfullt verktøy som hun har brukt underveis i sin prosess. Oppfølgingen fra Helene har også hatt stor betydning, forteller hun.

– Jeg elsker appen, og Helene, hun er en super motivator som har vært viktig for meg, forteller hun.

 Tøffe Solveig har valgt å offentliggjøre sin reise til et sunnere og lettere liv på lokalradioen. Hør innslagene fra Radio Lillesand her.

– Da har det vært viktig for meg å lage ukentlige radioinnslag som kan motivere lytterne hver uke.

Solveig forteller at hun alltid har hatt en aktiv hverdag, men med noen kilo mindre blir alt enda lettere.

– Jeg har alltid vært aktiv og har nok mer energi enn mange på min alder. Jeg jobber fremdeles og har flere fritidsaktiviteter, samt fast trening. Så hverdagen min er som før, men med færre kilo og sunn mat ser jeg enda mer positivt på livet.

Nå håper hun må mange gode år til.

– Jeg vil bringe med meg gode matvaner og det viktigste Helene har lært meg:

  • Planlegging!
  • Handleliste med i butikken
  • Planlegge kos og når jeg skal «skeie ut» litt, med hvor mye og hva

forteller Solveig.

Om helsa er like god framover lever jeg gjerne 20 år til jeg – til jeg er 90 år. Jeg skal gjøre mitt for at det kan bli slik!

Og hun skal ikke gi opp, om hun skulle feile.

– Da skal jeg heller tenke grønne tanker og rose meg selv – og bare begynne på’n igjen. Jeg vil fremdeles være en frisk og aktiv pensjonist med nye reisemål og fine dager med familie og venner.

Veien videre

Solveig har nådd vektmålet, men hva ønsker Solveig gjøre nå for å beholde vekten? Her kan du lytte og høre henne fotelle om dette og sin reise.

Powered by Labrador CMS