Marianne misbruker ikke maten lenger

Marianne Knudsen fra Åsane har kjempet mot kiloene mesteparten av livet sitt, og på sitt tyngste veide hun over 150 kilo.

I dag er hun 70 kilo lettere, og nå vektlegger hun viktigheten av å spise riktig og være i nok aktivitet, sånn at hun ikke lenger må leve i vektreduksjonsmodus resten av livet. Og så hun ikke lenger må misbruke maten.

Mariannes ned i vekt-reise startet allerede i 2002. Da var ubehaget så stort at noe måtte gjøres.

– Jeg kom i en tilstand av både ro og likegyldighet mens jeg manisk stappet i meg mat og snop, forteller hun.

Marianne begynte på Roede-kurs. Veiledningen hun fikk var avgjørende for at hun klarte å stå i og fullføre endringsprosessen.

Fra BMI på 54 til ivrig halvmaraton-løper!
Fra BMI på 54 til ivrig halvmaraton-løper!

Lære å leve som en ny person

En viktig ting for Marianne gjennom alle disse årene har vært måten hun ser på seg selv på. Hun har endret sin indre dialog, til å si «dette klarer du!», framfor å si det stikk motsatte. Marianne har jobbet mye med å leve som «ny person».

– På mange måter er jeg et nytt menneske. Ikke bare av utseende, men jeg har også gått gjennom psykiske endringer. Jeg er endelig frisk av «overspisningslidelse». Nå spiser jeg helt uforstyrret.

Men det tok lang tid for henne å komme ut av det.

Marianne er veldig glad i å være fysisk aktiv. Hennes neste mål er å gjennomføre et helt maraton.
Marianne er veldig glad i å være fysisk aktiv. Hennes neste mål er å gjennomføre et helt maraton.

– Jeg har lenge hatt en bevissthet rundt at overspisingslidelsen ikke var kurert selv om jeg var kommet i mål med vekten. Det hjalp meg veldig å innse at jeg ikke “må ha” snop eller “junkfood” for å ha det bra, og kunnskap om at denne type mat ødelegger helsen. Kaloribevissthet var også en styrke i avgjørelsen om å bli frisk, forteller Marianne, som legger til at hun hadde mye nytte av selvhjelpsboken “Få bukt med overspising”.

Må holde seg unna maten som ble misbrukt

For at Marianne skal klare å spise helt uforstyrret, er det viktig at hun holder seg unna den type mat som hun brukte og misbrukte før, for å døyve vanskelige følelser og livssituasjoner.

Nå klarer hun å fokusere på det som kroppen trenger av mat og trening.

– Dette gir meg mye større glede og nytelse enn all «junken» og snopet jeg tidligere følte var selve «livet», forteller Marianne.

Men Marianne innrømmer at reisen til en uforstyrret spisetilværelse har ikke gått helt problemfritt.

Periode med tilbakefall

– Energi og overskudd er viktig. Sunn livsstil handler om å ha det bra med seg selv og fylle på med god næring, sier Marianne.
– Energi og overskudd er viktig. Sunn livsstil handler om å ha det bra med seg selv og fylle på med god næring, sier Marianne.

I 2021 opplevde Marianne en periode med tilbakefall, mens hun og mannen holdt på med husbygging og flytting. De jobbet med husprosjektet hver kveld etter jobb, og hun måtte spise for å holde seg våken og fokusert. Det ble lite tid til trening, og det ble mange kjappe løsninger, og vekten til Marianne gikk opp.

– Dette lærte meg at jeg trenger den sunne livsstilen, så jeg gikk tilbake til dette da all “sjauingen” var over og vi endelig hadde fått flyttet inn. Jeg har fått av meg disse stresskiloene nå, deler Marianne. 

– Det er nå godt å vite hvilke situasjoner og følelser som kunne ha utløst en overspising. Nå bruker jeg heller min gode og vennlige indre dialog til å lede meg ut av det, forteller Marianne.

Ikke misbruke mat igjen

Målet til Marianne nå er å være i så fysisk og psykisk god form at hun aldri trenger å misbruke mat igjen. Drømmen hennes er å løpe et maraton.

– Dette er mest fordi min reise ned i vekt og til en sunnere livsstil har vært et evig maratonløp, sier Marianne, som har deltatt i flere halvmaraton de siste årene, men innrømmer at hun må passe på ikke å trene for hardt for å unngå skader.

Bli Roede-medlem nå!

Marianne syns det har vært en lang og beinhard kamp, som hun er takknemlig for at hun er i stand til å kjempe. Hun tror ikke hun hadde klart å nå sine mål hadde det ikke vært for Roede-metoden. Nå er Marianne kursleder i Roede og bruker all sin erfaring med å hjelpe andre med å nå sine vekt- og andre helsemål.

– Da jeg ble veileder møtte jeg den glød og kjærlighet til livet som Roede er, for meg i hvert fall. Jeg har det veldig bra med meg selv nå, og etter å ha vært så heldig å møte kjærligheten på nytt, klarte jeg også å møte kjærligheten til meg selv, avslutter Marianne.

MELD DEG PÅ KURS HER!

Her er Marianne sin kursleder-side

Powered by Labrador CMS