Roede sikret vellykket fedmeoperasjon

Lill Kristin Øien fra Trondheim var en overvektig jente, og dro med seg overvekten inn i voksen alder. I midten av 20-årene bestemte hun seg for å ta tak, og meldte seg på sitt første Roede-kurs.

– Men jeg gjorde den klassiske feilen! Etter kurset var ferdig trodde jeg at jeg hadde lært alt, og jeg skulle klare meg selv. Men da gikk jeg bare opp igjen i vekt, og mer til. Jeg veide 140 kilo på det meste, forteller Lill Kristin.

Det resulterte i flere helseproblemer som blant annet høyt blodtrykk og plantar fascitt. Da sa legen at hun måtte gjøre noe.

Lill Kristin ble henvist til Sykehuset i Vestfold og fulgte et opplegg der i 6 måneder før hun ble fedmeoperert i 2013.

Men måtte jo gjøre noe mer!

Etter operasjonen innså Lill Kristin at hun måtte gjøre noe i tillegg. Fedmeoperasjonen kunne løse mye, men ikke alt.

– Etter operasjonen levde jeg for første gang på det jeg hadde lært på Roede-kurs, sier Lill-Kristin.

Og resultatet?

– Jeg gikk ned 70 kilo det første året. Og allerede etter 13 kilo vektreduksjon kunne jeg slutte med blodtrykksmedisinen.

Hun har klart å holde vekten, og har ikke trengt blodtrykksmedisiner igjen.

Les også: Fedmeoperasjon betyr også livsstilsendring

Det er ingen quick-fix

Selv om Lill Kristin hadde noen plager etter operasjonen, blant annet tarmslyng, er hun likevel fast bestemt på at dette var det beste valget for henne – og at fedmeoperasjonen ble vellykket takket være Roede.

Lill Kristin valgte å bli Roede-kursleder, og bruker mye av sin egenerfaring (illustrasjonsfoto).
Lill Kristin valgte å bli Roede-kursleder, og bruker mye av sin egenerfaring (illustrasjonsfoto).

– Nå klarer jeg å holde alt i sjakk. Jeg spiser sunt, blant annet mye frukt og grønnsaker. Det er dette som har hjulpet meg med å holde vekten. Det er ingen quick-fix, man må jobbe for å lykkes med endringen, sier hun.

Lill Kristin har aldri vært spesielt glad i å være fysisk aktiv. Nå løper hun gjerne, og elsker å gå tur. Hun liker å utfordre seg selv.

– Jeg putter inn treningen der det passer. Trening på nett er bra! Da kan man tilrettelegge og gjøre det når det passer, sier hun.

Valgte å bli Roede-veileder

Lill Kristin har vært så fornøyd med resultatet etter fedmeoperasjonen at hun valgte å bli Roede-kursleder i 2019.

– Jeg er så glad i Roede-prinsippene, også sitter jeg jo med mye egenerfaring! Det å gå ned i vekt endret meg dessuten veldig som person. Jeg var en innesluttet person som gjerne gjemte seg bort. Nå står jeg gjerne fram og både liker det – og er trygg på det, forteller Lill-Kristin, som trives veldig godt i sin rolle som kursleder.

–  Om ti år håper jeg at jeg fortsatt er kursveileder, og at jeg har fått lov til å støtte mange mennesker som strever med mange av de samme utfordringene som jeg selv har hatt. Og så vil jeg selvsagt fortsette å jobbe med egne vaner fremover, avslutter Lill Kristin.

Her er veileder siden til Lill Kristin

Powered by Labrador CMS