Spiste seg til en sterkere psyke
Maria Ellingsen har jobbet som veileder i Roede i 15 år. Hun er blant Roedes største og mest erfarne veiledere med spisskompetanse som sertifisert helsecoach og mentaltrener og coach. Etter livet hennes tok en brå vending for noen år tilbake, har hun også fått et sterkt engasjement for helsefremmende arbeid innen mental helse, spesielt knyttet til kosthold og livsstil.
Med bakgrunn i egen livserfaring ønsker hun å bidra til økt kunnskap og åpenhet rundt psykiske lidelser, i håp om å minimere frykt, skam og stigmatisering, som hun mener fremdeles eksisterer i samfunnet.
– Vi er alle mennesker med én helse. Selv om vi behandler og snakker om helse i flertallsform ved å dele den inn i ulike former; fysisk, psykisk og emosjonelt, mener jeg at det er viktig å huske på at alt henger sammen med alt. Finnes det uhelse, sykdom eller lidelse i en av disse områdene, vil det påvirker de andre. Vice versa vil behandling og tilfriskning påvirke resten, forteller Maria.
Les også: Sunt kosthold – et viktig våpen mot psykisk sykdom
Alltid hatt en interesse for helsearbeid
Maria har hatt en interesse for helsearbeid så lenge hun kan huske.
– At det skulle bli mitt yrke og karriere er ganske tilfeldig, og jeg har vært innom mange jobber og bransjer på veien. Men etter jeg ble mamma fant jeg det mer utfordrende å balansere mellom hjem og krevende arbeidsdager i bransjen jeg var i da – med stor konkurranse og spisse albuer. Jeg ønsket mer fleksibilitet i min arbeidstid. Og det å kjenne at jeg leverte en eller annen verdi for andre, var viktig for meg. At det var i Grete Roede jeg skulle finne alt dette ante jeg ikke da, forteller Maria.
Hennes første møte med Roede var som 17-åring.
– Da gikk min pappa på kurs. Jeg husker godt at vi la merke til hvor viktig dette kurset ble for han. Hvor inspirert han var da han kom hjem etter kursmøtene, og han veide og registrerte alt han spiste. Vi andre i familien endte faktisk også med å endre flere matvaner. Trening var ikke noe min pappa var kjent for å drive med. Men ut på tur hver dag ble relativt raskt en fast rutine for han.
Det tok ikke mange uker på kurs før familien til Maria registrerte en positiv endring hos pappaen. Økt energi og bedre humør var en merkbar effekt, i takt med at vekten hans gikk ned.
Tjukk og nedstemt
Det skulle gå noen år før Marias neste «møte» med Roede. Etter flere år i utlandet, flyttet hun hjem til Norge med mann og barn.
– Det var en ganske annen utgave av meg selv som vendte hjem sammenliknet med den som reiste ut noen år tidligere. Fra singel student til gift og nybakt mamma pluss 20 kilo tyngre. Jeg la nemlig på meg over 35 kilo i svangerskapet og hadde fortsatt mange kilo igjen til min normalvekt – mitt gamle jeg. Min overvekt var ikke bare tydelig utenpå. Jeg trivdes også svært dårlig med meg selv denne tiden. Jeg hadde lenge kjent meg energiløs og nedstemt. En endring måtte til.
Maria forteller at Grete Roede-kurs ble starten på hennes endringsprosess.
– Jeg husket godt hvordan det hadde gjort en forskjell på pappas humør og helse. Da jeg bestemte meg for å kutte ned på usunn mat og snacks, så jeg raskt gode resultater på vekten. Det ble veldig tydelig for meg at økt energi og overskudd hadde med hva jeg fylte «tanken» med, og at det ikke bare handlet om selve vekttapet. Jeg ble veldig bevisst på hvor tung og slakk jeg ble etter å ha dyttet i meg en pose med smågodt sammenliknet med en stor tallerken med friske grønnsaker og dipp, som nå var blitt min nye kveldskos, sier Maria.
Godt for kroppen ble godt for skrotten
– At psyken min ble sterkere og humøret bedre, ble også lagt merke til i mine omgivelser. Etter et halvt år på kurs og mer enn tjue kilo lettere, var jeg igjen tilbake i trivselsvekten min og livet kjentes godt å leve igjen, deler Maria.
Roede-kurs ble et avgjørende vendepunkt for henne. Hele modellen med ukentlig oppfølging og kyndig veiledning innen kosthold og ernæring samt felleskapet med gruppen ga Maria det hun trengte for å lykkes med sin endringsreise.
– Siste kurskveld nevnte min veileder at Roede søkte kursledere i mitt distrikt. Hun mente jeg burte søke.
Det ble en kort prosess, og bare noen uker senere ønsket Maria sin første kursgruppe velkommen.
– At det faktisk har blitt 15 år kan jeg nesten ikke forstå. Tiden går fort når en har det gøy, sier hun med et smil.
Les også: Roede – en helhetlig metode
Livet tok en brå vending
Noen år etter at Maria startet som veileder tok livet imidlertid en brå vending.
– Jeg var blitt tobarnsmor, hadde fulltidsjobb i tillegg til noen kvelder i uken som kursleder, og så var det hus og hjem og et aktivt sosialt liv. Jeg anså meg selv som en helt normal resurssterk travel kvinne den tiden. Jeg var fullstendig uforberedt da jeg plutselig en dag stivnet til, helt paralysert av voldsomme angstanfall med påfølgende langvarig dyp depresjon. Jeg hadde åpenbart kjørt på i et altfor høyt tempo og kræsjet i den berømte «veggen» med et brak, forteller Maria.
Bare å komme seg ut av sengen kunne enkelte dager virke helt uoverkommelig, minnes Maria. Det skulle bli en svært tøff tid, med flere mer eller mindre virkningsfulle forsøk på å komme «tilbake».
– Medisiner, hardt arbeid og lange samtaler hos psykolog ga meg etter hvert smått trua på at jeg ville bli frisk igjen. I tillegg til hjelpen som det offentlige helsevesenet kunne tilby, ble det etter hvert også viktig for meg å finne ut av hva jeg selv kunne gjøre aktivt for å påvirke min egen tilfriskning og helse.
Et personlig forskningsprosjekt
Drivet etter å finne svar på hva som hadde «gått galt», hvorfor og hvordan psyken til Maria plutselig kunne bli så hardt rammet, var stor.
– Kort oppsummert satt jeg tilbake, etter å ha tatt for meg alt jeg kunne komme over av litteratur på feltet, fra selvhjelpsbøker til tyngre fagbøker innen psykologi, biologi og anatomi, med forståelsen av at alt henger sammen med alt. At kropp og hode ikke er to helt enkeltstående «maskiner», men opererer i et svært komplekst samspill. Jeg merket meg spesielt ved noe jeg leste om at nært 100 % av både immunforsvaret og lykkesenteret vårt bunner i forholdene i tarm og fordøyelsesapparatet vårt. Det fant jeg svært interessant. Jeg forsto at det ligger en større mening bak påstanden om at «vi blir det vi spiser».
– At vårt ytre kan avsløre hvordan vi spiser og viser seg i form av blant annet vekten, er de fleste veldig bevisst. Og videre kjenner de fleste også godt til begrepet livsstilsrelaterte sykdommer, som hjerte- og karsykdom, kreft samt muskel- og skjelettlidelse og så videre. Men at vi også i stor grad kan relatere psykiske og mentale lidelser med kosthold og livsstil er fremdeles langt mindre kjent for de fleste. Jeg kan ikke si at jeg fant veldig mye litteratur på dette den gangen, men nok til å starte mitt eget lille personlige prosjekt med å teste ut i hvilken grad «hva» jeg spiste virket på psyken min. Jeg ble raskt overbevist om at min psykiske og mentale helse i stor grad reflekterte kvaliteten på kostholdet mitt.
Maria legger til at fysisk aktivitet, og helst en tur daglig ute i frisk luft, var noe hun for lengst var bevisst verdien av, og som allerede var en godt innarbeidet rutine i hennes hverdag. Derfor var det kostholdet hun primært «forsket» på, og som hun påstår utgjorde forskjellen.
Les også: Hvor lykkelig er du?
Vil ikke si at hun spiste seg frisk
– En viss sårbarhet vil nok alltid ligge der. Det er ikke helt fritt for at det har vært ett og annet mindre angstanfall og perioder med uro og nedstemthet. Men jeg frykter ikke at jeg skal oppleve en så kraftig smell igjen. I dag sitter jeg med erfaring og en rekke verktøy jeg bruker for å takle – og raskere komme meg opp igjen, noe jeg manglet den gangen. Og ja, jeg vil si at jeg anser meg frisk i dag! Jeg kjenner meg trygg på at så lenge jeg passer på å ha en god balanse i livet, ikke kjører på for hardt, får nok søvn, er fysisk aktiv og bevisst på kostholdet mitt, vil dette forbli en del av min livserfaring og tilbakelagt kapittel i min historie, forteller Maria.
Hun ville likevel ikke brukt overskriften «spist seg frisk» da hun er veldig klar på at hun fikk avgjørende hjelp gjennom helsevesenet. At effekten av et godt kosthold og en sunn livsstil, som støtte til behandlingen og som en viktig stabilisator videre, er hun derimot helt overbevist om.
Maria var heldig som hadde mange bra mennesker i livet sitt, som ga henne trygghet, omsorg og støtte.
– Der og da var det ikke en celle i kroppen min som hadde energi til å prøve å late som at alt var som det pleier. Jeg opplevde også at enkelte var usikre på hvordan de skulle takle situasjonen og trakk seg unna. Det kjentes naturligvis vanskelig, men jeg hadde samtidig en viss forståelse.
I dag opplever Maria at det er mye lettere å snakke om temaet enn for bare 15 år siden, da hun selv ble syk.
– At stadig flere de siste årene, kjente og ukjente, står frem i media med sine historier og diagnoser har nok blant annet vært med på å flytte grenser og folks generelle holdninger. Jeg opplever allikevel at det fremdeles eksisterer en viss grad av skam, usikkerhet og stigmatisering, både hos den som blir syk og i samfunnet generelt også i dag. Psykisk sykdom ansees og anerkjennes, etter min oppfatning, fremdeles ikke på lik linje med fysisk sykdom, som f eks. muskel- og skjelettlidelse. Her har vi fortsatt en vei å gå, sier Maria.
Les også: Slik styrker du immunforsvaret ditt!
Bruker sin personlige historie på Roede-kurs
Maria tenker man kan komme langt på vei med kunnskap, en modell/oppskrift og verktøy for å få til endring og resultater. Men uten et avklart mål, indre motivasjon samt tanker og følelser som støtter oppunder, er oddsen for å lykkes – helt i mål – liten.
– En endringsprosess natur er å utfordre. En motstand og ubehag vil oppstå. Mental- og emosjonell styrketrening er helt nødvendig for å oppnå endring som varer, etter min mening. I møte med mine medlemmer både utfordrer og veileder jeg på målsetting, mentale overbevisninger og strategier på lik linje med energibalanse, ernæring og energibalanse. Ingenting er mer eller mindre viktig, forteller Maria.
Maria tenker den viktigste nøkkelen for å lykkes er tid. Å gi seg selv den tiden det vil ta å oppnå sine mål.
Mer kunnskap i dag
I dag publiseres det stadig flere studier som viser til sammenheng mellom kosthold og livsstil og psykisk helse.
– Det håper jeg fører til at langt flere med psykisk lidelse knyttet til kosthold og livsstil, vil oppleve å få langt bedre hjelp, veiledning og oppfølging gjennom en større helhetlig tilnærming i det norske helsevesen fremover. Å være veileder i Roede, som i mer enn 50 års har bidratt til å gjøre en forskjell i menneskers liv og helse, gjør meg både stolt og takknemlig. At alle vi kursledere i Roede tilbyr oppfølging på litt ulike måter og bidrar med vår personlige individuelle erfaring – og spisskompetanse i tillegg til den faglige kompetanse innen ernæring og livsstil, tenker jeg er unikt.