Ville ikke lenger begynne på nytt igjen på mandag

Ingvill Hystad Kyvik (46) fra Stord forteller at hun har vært misfornøyd med vekten i hele sitt voksne liv. Det var først i 2014 at hun begynte på et Roede-kurs for første gang.

– Jeg valgte Roede fordi det var mulig å kombinere kurset med familieliv og jobb. I tillegg er det ingen spesialkost. Jeg fikk masse ny kunnskap om hvordan sette sammen måltidene mine og hva ulike matvarer består av. Det å gå på gruppemøter har vært viktig både for motivasjon og inspirasjon, forteller Ingvill.

Hun legger til at hun trengte det å «føle et ansvar» ovenfor kursgruppen og kurslederen fra uke til uke. Det ga henne mye motivasjon å få både heiarop og trøst underveis.

Vekten til Ingvill gikk både litt opp og ned til å begynne med, og det gjorde at motivasjonen kunne variere litt. Men for halvannet år siden begynte hun på kurs hos Sertifisert Roede-kursleder og Coach – Moinca Ur, og tok siste «rest». Vekten har vært stabil det siste året!

Men Ingvill oppgir likevel at hun har ikke klart dette helt uten utfordringer.

Vekten til Ingvill gikk litt opp og ned til å begynne med, og det gjorde at motivasjonen kunne variere litt.
Vekten til Ingvill gikk litt opp og ned til å begynne med, og det gjorde at motivasjonen kunne variere litt.

Å ta riktige valg over tid

– Utfordringen er å ta de rette valgene over tid, og forstå at det er valgene mine hver dag som avgjør om jeg går ned i vekt, holder vektem eller går opp i vekt, forteller Ingvill.

Hun legger til at en annen utfordring har vært å planlegge og legge til rette for innkjøp, som gjør at hun kan velge det som er riktig mat for henne til enhver tid.

Få Roede-oppfølging du også!

Men hun har lyktes med begge deler, og selv om hun ikke merker det direkte på helsa, tror hun nok at kroppen takker henne.

– Jeg har alltid hatt god helse, så bedre helse har blitt en bonus for meg. Samtidig er jeg vel kommet i en alder der det er viktig å forebygge dårlig helse, og helseproblemene som overvekt kan gi.

Så nå har hun blant annet blitt mye mer bevisst på hva hun spiser, og kvaliteten på maten.

I tillegg til endringer i kosten, har aktivitetsnivået til Ingvill også forandret seg.

Grønt til middag hver dag!

– Jevnt over er maten vi spiser nå av bedre kvalitet. Nå prøver vi å ha grønnsaker og salat til middag hver dag, og det er en stor endring for oss! Mannen i huset har til og med begynt å lage salat, forteller Ingvill.

– Energinivået mitt er mye større som et resultat av vektnedgangen og mestringsfølelsen det har gitt meg å nå et mål. Jeg har også meldt meg inn i en gruppe på Facebook der målet er å gå/jogge 100 km i måneden. Det har jeg klart nesten uten unntak det siste 1,5 året. Jeg har nesten begynt å kjenne at «jeg bare må ut på tur» når det er noen dager siden sist. Det har jeg aldri opplevd før, forteller Ingvill.

Med alt dette, er Ingvill positiv når det gjelder veien videre.

Et dårlig valg skal ikke bli 50

Ingvill avslutter med å dele hvor betydningsfullt det har vært for henne å bli så godt ivaretatt av en kursleder under hennes endringsprosess.

Veien videre for Ingvill er å gå på Hold vekten en gang i måneden, til hun er blitt mer trygg på at valgene hun tar er fullstendig automatiserte.

– Jeg vipper fremdeles noen ganger over og tar dårlige valg, men målet er at jeg skal lære å stoppe etter noen dårlige valg, og ikke tenke “jeg begynner på nytt igjen på mandag”. Et dårlig valg skal ikke bli til 50 før jeg snur igjen, forteller hun.

Om 10 år planlegger hun å ha samme vekt som i dag, ha gode matvaner, at vanene er blitt automatiserte og at hun kan kose seg med bare en bit sjokolade og være fornøyd med det – uten å ha lyst på en bit til.

– Jeg har fått skryt, trøst og et spark bak akkurat når jeg har trengt det. Litt skryt underveis og forståelse fra familien min, har også vært betydningsfullt.

Les også lokal pluss (+) sak fra Sunnhordland Avis: Ingvill knekte koden – Å halda ei sunn vekt treng ikkje å væra utfordrande.


Ønsker du å ta tak i ditt liv?

Powered by Labrador CMS