Vanene som gir deg et lengre liv

Hva skal til for å leve et langt liv? Forskere ved Harvard University i USA har kommet fram til de åtte beste tipsene for et lengre liv.

Publisert Sist oppdatert

For å komme fram til disse åtte tipsene, har forskerne samlet og analysert data om kosthold, fysisk aktivitet, søvn, mental helse og alkoholforbruk hos over 700 000 amerikanere mellom 40 og 99 år, over en periode på åtte år.

Det mest motiverende resultatet er kanskje at det aldri er for sent å legge om til gode vaner, men jo tidligere man gjør dette, jo bedre. Ifølge studien kan livet forlenges med 24, 21 og 18 år om du innfører de åtte vanene som henholdsvis 40-, 50- eller 60-åring.

De åtte vanene er oppgitt i rekkefølge - etter hvor effektive de er. Jo høyere opp på listen, jo mer effekt har vanen på levetiden.

Få bedre vaner ved å bli Roede-medlem! Meld deg på her!

Fysisk aktivitet har stor innvirkning på levealder.

1. Fysisk aktivitet

Det som har størst innvirkning på levealderen, ifølge forskerne bak studien, er fysisk aktivitet. Men du trenger ikke løpe maraton hver dag. Aktivitet i moderat intensitet, for eksempel en rask gåtur, i minst 25 minutter hver dag, reduserer risikoen for å dø med 46 prosent.

2. Unngå å bli avhengig av opoider

Opoider er legemidler som virker smertestillende på sentralnervesystemet, kjent som morfin, heroin, metadon og fentanyl. Personene som ikke brukte opoider hadde 38 prosent lavere risiko for å dø i perioden over åtte år enn de som misbrukte disse midlene.

3. Stump røyken

Personene som aldri hadde røykt hadde 29 prosent lavere risiko for å dø sammenliknet med nåværende eller tidligere røykere. Å slutte å røyke når som helst i livet vil gi store helsegevinster. Studien viser imidlertid ikke hvor mange år man tjener på å slutte å røyke.

Det er smart å unngå stress, det gir flere liv til livet!

4. Takle stress

Stress er negativt for helsen. I studien kommer det fram at tidlig død reduseres med 22 prosent hos personer som aktivt forebygger og unngår stress.

Les også: Dette skjer når du stresser

5. Spise sunt

Å spise sunt er selvsagt bra, men å spise et plantebasert kosthold er trolig enda bedre, for personene som gjorde dette hadde 21 prosent større sjanse for å leve lenger. Men det betyr heldigvis ikke at vi alle burde bli veganere eller vegetarianere. Det viktigste er å følge et sunt plantebasert kosthold, slik som middelhavsdietten som inkluderer mye fullkorn og grønnsaker.

Les også: Betennelsesdempende mat framfor medisiner

6. Begrens alkoholinntaket

Å ikke drikke mer enn 10-14 enheter per uke reduserer risikoen for tidlig død med 19 prosent, ifølge studien.

Slik ødelegger alkohol forbrenningen

7. Sove godt

Å sørge for en god natts søvn er viktig, og helst mellom 7-9 timer hver natt.

Å sørge for en god natts søvn er viktig, og helst mellom 7-9 timer hver natt. Studien viser at de som får til dette, reduserer risikoen for tidlig død med 18 prosent.

Sov deg til en bedre vekt

8. Ha gode sosiale relasjoner

Å ha gode og nære relasjoner kan øke levealderen med 5 prosent, ifølge Harvard-forskerne.

Om det blir for mye å innføre alle disse åtte vanene, vil bare det å ta i bruk en vane øke sannsynligheten for å leve fire år lenger. Men jo flere av disse vanene du klarer å etterleve, jo bedre.

Kilde: Illustrert Vitenskap og Nutrition.org

Powered by Labrador CMS