Alltid plass til en dessert

Ja, du kjenner vel til fenomenet du også? Uansett hvor stappmett du er, er det alltid plass til litt dessert hos de aller fleste.

Det er en grunn til dette. Det er faktisk blitt forsket på hvorfor vi på mirakuløst vis kan få plass til mer i magen etter en stor middag, og forskere har kommet fram til at sukkeret i søtsakene stimulerer en refleks som gjør at magesekken utvider seg.

Man “lurer” altså den normale metthetsfølelsen, hvilket vil si at du faktisk kan oppleve litt mindre ubehag knyttet til metthet etter å ha spist en liten dessert – men så er det slettes ikke lett å finne den rette balansen! I hvert fall ikke i et slik samfunn som vi har i dag.

Fra hermetisk frukt til Ben&Jerry

Før i tiden spiste de fleste dessert i hverdagen, uten at det forårsaket store helsemessige problemer.

Det er imidlertid flere forhold som har endret seg vesentlig siden den gang. For det første hadde de fleste en mer fysisk krevende jobb og mer aktiv transport i hverdagen som gjorde at de hadde et høyere energiforbruk, og dermed kunne tåle litt ekstra – og mer enn hva vår stillesittende befolkning kan i dag.

Den gangen var det heller ikke like mange fristelser på vei hjem fra jobb som i dag. Tenk alt vi kjøper av søte fristelser på vår vei forbi Narvesen, 7-Eleven osv.  Ikke drakk de store mengder kaffe latte med sirup og ikke drakk de brus i nærheten av de samme mengdene vi gjør i dag. Smågodt ble solgt i små kremmerhus/ trekanthus og ikke store godteposer med flat bunn.

Vanlige desserter den gangen var fruktkompotter, hermetisk frukt eller frisk frukt, altså ikke like søte og kaloririke desserter som Ben&Jerry’s cookie dough eller sjokoladefondant med bærcoulis. Hadde vi beveget oss mer og kuttet alle andre søte uvaner er det klart at vi ville hatt plass til noen utskeielser etter middagen. Problemet er bare at sånn er det ikke lenger.

Større porsjoner

Vi må heller ikke glemme det faktum at tallerkenstørrelsene har blitt større, og det er godt dokumentert at større tallerken betyr større porsjoner. Dette gjelder både middagstallerkenen og dessertskålen.

Spørsmålet mange sikkert vil stille seg etter å ha kommet så langt i dette blogginnlegget er: “Er det greit å spise dessert, eller ikke?”

Finn frem bestemor sine dessertskåler – som er langt mindre enn dagens dessertskåler, og ha noe sunt oppi. Da kan du unne deg en søt avslutning litt oftere.

Jeg syns det er greit med litt dessert hver dag, og det gjør vi i Grete Roede også. Men det er ikke fordi dessert utvider magesekken, men fordi det i et ellers variert og godt balansert kosthold kan være noe rom til litt kos også. Det er mye man kan ha til dessert som faktisk er næringsrikt og sunt også, som frukt med kesam, eller grove vafler (husk, i Grete Roede har vi såkalte kosemerker, som er 50 kcal daglig til fritt bruk).

Er man opptatt av å spise sunt og å gå ned i vekt – eventuelt holde vekten, bør man begrense de store dessert-utskeielsene til helgen.

Riktig god helg!

Powered by Labrador CMS