Det hjelper ikke at statsministeren slanker seg

Boris Johnson ble vekket av koronaviruset, og vil hjelpe det britiske folket ned i vekt med tidenes slankekampanje. Samtidig går han foran som et godtSelvfølgelig har Johnson visst lenge at det er en sammenheng mellom sin egen fedme og helserisikoen. Likevel har han ikke maktet å gjøre noe med sin egen situasjon. Selvfølgelig har Johnson hatt muligheten for å trene. Så vidt vi vet finnes det til og med et treningsrom i Downing Street. Likevel har han stort sett sittet stille. Og selvfølgelig har Johnson enkel tilgang på sunn mat. Han har sikkert en kokk som kan sørge for næringsriktig mat til både frokost, lunsj og middag. Likevel mislykkes han. Nå vil han hjelpe England ved å sørge for mer kunnskap, sykkelstier, mindre reklame for usunn mat og forbud mot 2 for 1 på junk food.

Både Johnson og resten av britene trenger nemlig personlig oppfølging om de skal lykkes. Studier viser at for å lykkes med varig vektreduksjon, er nøkkelen personlig oppfølging over tid.

Økt oppmerksomhet, ny politikk og Johnson som forbilde vil helt sikkert gi en viss effekt, men all erfaring tilsier dessverre at dette ikke vil monne. Det er krevende å legge om livsstilen i et samfunn som byr på fri tilgang til god, usunn og fristende mat, og hvor det blir stadig enklere å sitte stille. Nå har Johnson fått seg en skikkelig vekker. Han ble koronasyk. For noen viljesterke er dette det eneste som trengs. På et eller annet tidspunkt tenker de «nå er det nok!». Deretter skaper de en livsstilsendring for egen kraft og maskin. Men for de aller fleste – også for ressurssterke – fører en slik vekkelse dessverre bare til en kortvarig endring.

Adm. direktør i Roede AS: For å lykkes med varig vektreduksjon, er nøkkelen personlig oppfølging over tid.

Les også: Glem ordet slanking.

I Roede har vi dessuten sluttet å snakke om slanking, rett og slett fordi det er mye viktigere for både folkehelsen og enkeltindivider å ha fokus på det man bør gjøre mer av, enn hva man bør gjøre mindre av. Helsedirektoratet har alltid solid støtte i forskning, og de sier at hvis du spiser mindre enn 1550 kcal om dagen, er det «en betydelig risiko for at kostholdet gir utilstrekkelig tilførsel av vitaminer og mineraler». Du blir med andre ord ikke den beste utgaven av deg selv hvis du konstant slanker deg! Det samme gjelder selvsagt hvis du hovedsakelig spiser mat med tomme kalorier.

Johnson sitt nye slagord er «Get fitter». Det er også vel og bra, men ikke stort mer enn det. Moderne motivasjonsteori kunne fortalt Johnson at det er mye viktigere å fokusere på hvilke nye vaner du bør innføre, enn på målet langt der fremme. Sagt på en annen måte: Ikke bestem deg for hvor mange kilo du skal ned i vekt eller hva du skal kutte ut, men heller fokuser på hva du skal gjøre mer av.

Livsstilsendringer må være lystbetonte. Idet du bestemmer deg for en endring, bør det være en endring som du helt ærlig kan si til deg selv at dette har jeg lyst til å fortsette med resten av livet. Og dessuten, du skal ha stor tro på at dette er noe du greier å gjennomføre.

Les også: Lyst til å bli den beste utgaven av deg selv?

SOLID FORSKNING: Roede har solid forskning i ryggen som viser at det du spiser faktisk er selve nøkkelen til et godt liv.

I Roede opplever vi nå en økende tilstrømming av mennesker som forstår og erkjenner at de trenger hjelp til å lykkes med å endre sin livsstil. Vi er selvfølgelig fornøyd med dette, men vet også at skremselspropaganda ikke virker på sikt.

Vi ønsker oss derfor en politikk som er basert på mer enn informasjon og tilrettelegging. Alle kjenner gevinstene ved å være fysisk aktiv. Alle vet hvor skadelig det er å være overvektig. Alle vil bli sunnere. Det er gjennomføringsevnen det skorter på!

 

Lis P. Strøm

Adm. direktør

Roede as

eksempel. Vi i Roede, som har lengst erfaring i Norge med å hjelpe nordmenn ned i vekt, ønsker både Johnson og det britiske folket lykke til, men vi spår at britene vil forbli på den europeiske fedmetoppen også i fremtiden, med mindre Johnson utvider slankepakken med oppfølging på individnivå.

Johnson er selvfølgelig en ressurssterk person, og som sådan er det forbilledlig at han, som visstnok både var veltrent og sunn i sin ungdom, innrømmer at han er overvektig og ute av form. Johnson forteller også at han har forsøkt å gjøre noe med dette mange ganger tidligere, uten å lykkes, og her er vi ved kjernen av problemstillingen.

Powered by Labrador CMS