Må ikke skjære alle over en kam

Debatten raser i de tusen hjem etter at NRK-serien “Eit feitt liv” ble lansert. I Roede mener vi debatten er for lite nyansert, og er redd for at det tar fra håpet til de som ønsker å ta grep om egen helse, livsstil og vekt.

NRK-serien handler om Ronny Brede Aas, som er svært overvektig, men som til tross for dette lever et lykkelig liv. I serien gir han seerne innsyn i tankene og utfordringene til en “overvektig”, på en energisk, ærlig og humoristisk måte.

Roede er glade for at den viktige debatten engasjerer, men vi syns debatten er for ensidig.

Debatten handler i det store og det hele om hvor håpløst det er, og for mange kan det nok virke som at man er helt maktesløs, om man først har blitt overvektig. TV-serien gir et inntrykk av at det nærmest er umulig å ta grep om vekten.

Flere fagpersoner tar til orde for at slanking ikke nytter, noe vi er enige i, og det er først i siste episode av serien at det kommer frem at man gjennom endring av vaner kan lykkes med å få en sunnere livsstil – noe som igjen kan resultere i en gradvis redusert vekt, eller i alle fall hindre en videre vektøkning. Det siste er viktig, for har du en livsstil som gjør at vekten gradvis kryper oppover, er det viktig å ta grep før vekten utgjør et helseproblem.

For det er ikke slik at du plutselig har fedme, enhver overvekt starter med de første kiloene.

HELSEGEVINST: Det å gå ned bare 5-10% av egen kroppsvekt vil gi mer energi, mer overskudd, bedre humør og det vil gi en stor helsegevinst.
HELSEGEVINST: Det å gå ned bare 5-10% av egen kroppsvekt vil gi mer energi, mer overskudd, bedre humør og det vil gi en stor helsegevinst.

Les også: Slanking og kaloritelling er avleggs.

Ikke ta fra dem håpet

Å leve med alvorlig fedme over tid gir forhøyet risiko for høyt blodtrykk, diabetes, flere kreftformer samt muskel- og skjelettplager. Fedme er en betennelsestilstand som hos de fleste over tid vil sette sitt preg på kroppen – og dermed livskvaliteten. Altså ingen god forsikring for et godt og langt liv. Det kommer ikke så godt fram verken i serien eller debatten.

I Roede har vi flere sannhetsvitner på dette, altså deltakere som har valgt å ta kampen mot overvekten, og endre livsstilen sin. Og de har lykkes med dette, og fått et bedre liv. Det handler ikke om å bli tynn, men om å få en kropp som spiller på lag. Det handler heller ikke om å slanke seg, men om å bygge nye gode vaner knyttet til kosthold, trening og søvn.

Det er viktig å formidle at det også finnes et annet bilde, og det er av de som har tatt grep. For det er ikke alle som trives i å ha en stor kropp – med de helseutfordringene og plagene det kan medføre. Vi må ikke ta fra disse håpet.

Vi vet at den tradisjonelle slankingen – med ensidig fokus på kaloritelling i en kortere periode, ikke nytter. Det som gir resultater, er å endre vaner. Dette blir for lite problematisert både i TV-serien og de pågående debattene

Det å gå ned bare 5-10% av egen kroppsvekt vil gi mer energi, mer overskudd, bedre humør og det vil gi en stor helsegevinst. Og ikke et “feitt liv” men et helt «greitt» liv.

I Roede mener vi det er synd at det er et så ensidig fokus på hvor håpløst det er å ta grep om egen vekt og livsstil, uten at man er nysgjerrig på hvordan det har gått med dem som lykkes med å endre vanene sine, som er en like viktig del av debatten. Og vise at noen få grep er bedre enn ingen!

Deler også til slutt et reflektert innlegg fra en av våre mange kloke Roede-kursledere, Charlotte Hagen. Viktige og sanne ord❣️

Foto: Fremhevet bilde lånt fra NRK

Powered by Labrador CMS