Voksne spiser ikke et popcornbeger og en diger kjærlighet før et maraton!

Noen av de største folkehelseutfordringene nasjonalt og internasjonalt er inaktivitet og usunt kosthold. For å bremse denne utviklingen må vi starte med barna. Barn og unge er i sterk vekst både fysisk og mentalt og har et stort behov for næringsrik mat. Ved å fremme smarte valg på flere arenaer der barn ferdes kan barna selv lære hvorfor det er viktig med et sunt kosthold.

Foreldre må også være villige til å legge til rette for sunnere valg for barna sine. Først da kan vi lykkes med å redusere utviklingen av livsstilsykdommer og overvekt.

Fedmefremmende arenaer

Tilgjengeligheten av usunne matvarer er økende. I butikker, på arrangementer og hjemme er veien kort til sjokoladen, brusen eller kjeksen. Hvorfor er det slik at på samtlige skolearrangementer, avslutninger, foreldrekaffe, cuper og kamper er det nesten alltid usunn mat som serveres? Sjokoladekake, pølser, brus, popcorn osv. De strukturelle faktorene i kombinasjon med en stor aksept for å innta usunne matvarer i tide og utide er et problem. Det er ikke dermed sagt at alle usunne matvarer skal fjernes eller forbys, men vi må ta tilbake lørdagen som godteridag, for i dagens samfunn er det flere lørdager enn hverdager.

Det er flere kosedager enn hverdager i løpet av et år!

Er det slik vi vil ha det?

Hvorfor skal “sukkerfesten” alltid vinne over “fruktfesten”?

Misforstå meg rett, det er ikke noe i veien med verken kake, pølse eller brus av og til, men det er de store mengdene og holdningene som skapes ved at det er en overflod av dette ved ulike arrangementer som blir problematisk. For meg er det helt bomskudd at ved arenaer der barna skal lære, trene eller utøve sport, er der det serveres mest junk.

Næringsrik mat er et must i alle barns matpakker!

Det er misforstått at små, aktive og tynne barn kan dytte innpå med usunn mat fordi de ikke er overvektige. Barn trenger smart påfyll, uavhengig hvilken størrelse eller aktivitetsnivå de har. For at barn og unge skal klare å gjennomføre dagens oppgaver med alt det innebærer med å opprettholde konsentrasjon, lek og fysisk aktivitet, må det næringsrik mat til.

Hvis vi ser det større bilde, så er det ikke alle barn og unge som lærer hva som er næringsrik og smart mat hjemme. Det er ikke alle som får med seg skikkelig matpakke på tur eller på kamper/cup. Hvordan skal barna lære å ta sunne valg for seg selv når de blir eldre når de stadig eksponeres for usunn mat, uansett hvor de ferdes?

Fokuset blant de minste er til tider hvor mye kjeks og saft vennene får i matpakken, fremfor det sosiale på tur.

Variabelt fokus på kosthold i barnehager og skoler

Flere skoler, aktivitetsskoler og barnehager har lyst til å fremme et sunt kosthold, og mange er godt i gang med endringer: Bursdagsfeiringer i skole- og barnehagesammenheng hvor det er fokus på barnet fremfor kaken, retningslinjer for hva som sendes med i matpakken og mat fra cateringselskaper hvor det er fokus på variert og sunn mat basert på helsedirektoratets kostholdsråd.

Det er likevel store ulikheter i matserveringen og fokus på kosthold i de ulike institusjonene, på tross av alle retningslinjene for mat og måltider. Det er dokumentert at ved å tilby variert og sunt kosthold fra barna er små, bidrar til å skape gode vaner. Ved at alle barn uavhengig av sosial status får mulighet til variert kost, kan det bidra til å utjevne sosiale ulikheter. Det bør være fastsatte reguleringer fra kommunene om en felles retningslinje for å sikre at alle barn og unge får et likt tilbud, ikke valgfritt slik som det er i dag.

Sukkercup fremfor idrettscup

Idrettsarrangementer er kanskje den arenaen hvor det fortsatt er mye å endre. Det er underlig at fokuset på idrettsglede, bevegelse og prestasjon er så innarbeidet, men at kosthold helt eller delvis er utelukket. Særlig når det er velkjent at et riktig sammensatt kosthold er avgjørende for prestasjon, restitusjon og utholdenhet. Idrettsforbundet, håndballforbundet og fotballforbundet er entydige i at de anbefaler et økt fokus på kosthold, også i forbindelse med idrett. Det finnes bra tiltak, og flere klubber tar grep, heldigvis, men det er fortsatt en vei å gå.

Jeg har selv vært på flere cuper hvor det kun er mulig å kjøpe brus uten andre sukkerfrie alternativer. Jeg har vært på cup der flere av barna underveis i kampen suttet på kjærlighet eller spiste popcorn. I pausene får mange barn opptil flere usunne matvarer. Før kampstart er det ingen som reagerer om barna lader opp med godteri. Det er ingen voksne som sitter med et popcornbeger og en diger kjærlighet før maraton.

Problemet er ikke den ene vaffelen, men det er de store mengdene barn og unge inntar som er problematisk

Den sunne maten blir ikke solgt, derfor kan vi ikke endre utvalget

Argumentene for å ikke selge sunnere varianter på ulike arrangementer er at fortjenesten går ned. Det er et dårlig argument. Først når idrettsledelsen tør å fjerne mesteparten av de usunne varene og erstatter det med freshe og sunne varianter ser man effekten. Selges/serveres begge deler, velger barn og unge ofte de usunne variantene, dessverre.

Et kioskutvalg på arrangementer bør være 90 % sunne alternativer, ikke 10 % som det er per i dag.

Skjerpings

Hadde det bare vært en vaffel på et arrangement av og til hadde det vært helt uproblematisk. Men slik er det altså ikke, det er bare å innse, også for alle som lukker øynene og tenker at det ikke er så farlig. Matvaner og holdninger dannes tidlig og varer livet ut. Barn tilpasser seg endringer, det er verre med de voksne. Barna digger nemlig sunnere varianter, om det ikke er overflod av andre alternativer. Helt ærlig så tror jeg ikke det er barna som savner kaken i kiosken eller på skoleavslutningen om det serveres fargerike og sunnere alternativer, men foreldrene!

 Hvordan blir førsteklassinger når de kommer sultne på skolen, og bare får servert søtsaker? Se skolemateksperimentet “vaffel og iste” her!

Uten riktig mat og drikke- duger helten ikke!

Pekefinger eller holdningsendring?

Med fare for å generalisere så er det slik at mange foreldre blir irriterte når temaet usunn mat og drikke kommenteres. Mange hevder at siden barna er aktive er det ikke noe i veien med kaker og brus, eller at det er opptil hver enkelt familie å velge om barna skal spise kake eller brødskive på tur. Det er jo for så vidt riktig at dette er valgfritt, men det blir problematisk for de familier som av ulike årsaker trenger å holde en sunnere linje når barna stadig eksponeres for usunne valg, og flere og flere får selv velge uten noe som helst begrensning.

Det er på tide å løfte blikket!

Barn i vekst har et stort behov for næringsrik mat

Powered by Labrador CMS